Разлика между версии на „Канадско гражданство“

От BGCanada Wiki
Направо към навигацията Направо към търсенето
м (Защитена Канадско гражданство [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])
Ред 1: Ред 1:
{{ambox
+
'''Тази статия се нуждае от подобрение.'''<br/>
| type = style
+
Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} редактиране] и нанесете нужните корекции.
| text = '''Тази статия се нуждае от подобрение.'''<br/>
+
   
{{#if:{{{1|}}} | Необходимо е: ''{{#ifeq: {{{1}}} | форматиране | [[Уикипедия:Наръчник/Форматиране|форматиране]] | {{{1}}} }}''.&nbsp;}}Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} редактиране] и нанесете нужните корекции.
 
}}<includeonly>
 
{{#switch: {{{1}}}
 
| препратки =[[Категория:Статии с липсващи препратки]]
 
  | #default=[[Категория:Статии за редактиране]]
 
}}</includeonly><noinclude>
 
  
 
За получаване на канадско гражданство трябва да изпълнявате условията предвидени в закона за емиграцията и гражданството, както и да издържите тест и да положите клетва пред Нейно Величество Елизабет Втора. Като помощ за теста можете да посетите [http://www.yourlibrary.ca/citizenship/index.cfm онлайн тест] за проверка вашето ниво на подготовка.
 
За получаване на канадско гражданство трябва да изпълнявате условията предвидени в закона за емиграцията и гражданството, както и да издържите тест и да положите клетва пред Нейно Величество Елизабет Втора. Като помощ за теста можете да посетите [http://www.yourlibrary.ca/citizenship/index.cfm онлайн тест] за проверка вашето ниво на подготовка.

Версия от 14:50, 13 октомври 2011

Тази статия се нуждае от подобрение.
Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на редактиране и нанесете нужните корекции.

За получаване на канадско гражданство трябва да изпълнявате условията предвидени в закона за емиграцията и гражданството, както и да издържите тест и да положите клетва пред Нейно Величество Елизабет Втора. Като помощ за теста можете да посетите онлайн тест за проверка вашето ниво на подготовка.

Ако подменяте български паспорт през времето отчитано за получаване на канадско гражданство, трябва да запазите стария паспорт за представяне пред Министерство по емиграцията и гражданството. Това се прави със заявление до МВР на РБ или консулски отдел, със задължението да върнете паспорта, когато необходимостта отпадне (т.е. след получаване на канадско гражданство).


Що е то паспорт и гражданството

Тази статия дава обща информация що е то паспорт и гражданство и имат ли те почва у нас. Статията да не се бърка с процедурата за канадско гражданство.

Напоследък се носят слухове че България няма да допуска двойното гражданство. Някой хора се напиха по този повод, някой въобще не са изтрезнявали, а на трети им се клати шапката и им свършиха семките за люпене.

За да предотвратя паника в масите, а и за да си раздвижа малко показалците с които от високо набирам по клавиатурата, реших да хвърля малко светлина по темата. Прилагам дългогодишния си опит с повече от едно гражданство.

Тази тема касае всички онези които рано или късно ще получат канадско гражданство и нямат никакво намерение да се отказват от българското.


Гражданство.

Това означава че дадена страна те признава за свой гражданин, свой член. По принцип с получаването на гражданство правата на получилия гражданство в съответната държава трябва да се увеличат. Има право да гласува, да купува имоти, земя.... Законите на дадена страна не се интересуват от това да ли имаш други гражданства, интересува ги единствено да ли имаш тяхното. Единствения закон който споменава чужди гражданства е закона за гражданството на съответната страна.

Хората които имат повече от едно гражданство са малко, и техните права, задължения и статут често остават неясни и на самите държавни служители.


Дискриминация.

Също така по принцип няма дискриминация по отношение дали имаш гражданство или не. Но на практика в България административните пречки са толкова че без гражданство си за никъде. Да си припомним само че повечето Български закони и правилници започват с: Всеки Български гражданин.... Напоследък има промени към по добро.


Получаване на гражданство.

Всяка държава си има собствени и различни закони.

1. Гражданство по местораждане. В повечето страни е достатъчно да си роден на тяхна територия. Но има и такива които искат допълнителни условия.


2. Гражданство чрез произход. Изисква се родителите или само единия от тях да е гражданин на дадената страна. Тук законите се различават значително и трябва да се провери за всяка страна поотделно.


3. Гражданство чрез натурализация. Когато някой е живял повече години в дадена страна се смята че е възприел културата, езика, обичаите и въпреки че не е роден в страната е станал неин натурализиран жител. Периода на натурализация е различен, в повечето страни е 5 години, в Канада е 3, в Австралия мисля че е 2, но в някои е повечко, на пример Швейцария изисква 12 години, Австрия 10. За натурализация може да има и други изисквания, например в арабския свят трябва да се приеме исляма, а някои страни искат доказателства че обществото те възприема и необходимо е референтно писмо от местните и кварталните власти. Повечето страни изискват познаване на езика, и доказателства че можеш да се самоиздържаш.

Натурализация и гражданство не е едно и също, въпреки че често са свързани. Има страни в които първо издават документ за натурализация с който после се подава молба за гражданство.


4. Гражданство чрез брак. Този начин не се различава от гражданството чрез натурализация, но често периода за натурализация е по кратък.

Малките и пренаселени държави (Малта, Кипър, Люксембург) много по трудно дават гражданство отколкото по големите.

Понякога получаването на гражданство е свързано с много ограничения. Едно от най тежките е необходимостта да се откажеш от всички останали гражданства които в момента имаш. Такива ограничения имат арабските страни, в Европа е въведено в Германия и Австрия, от скоро разбрах и в Сърбия и България.


Какво е положението в България в момента?

Лице което не е български гражданин може да придобие българско гражданство ако е пълнолетно, поне 5 години е с постоянно пребиваване в България, не е осъждано, има доход за да се издържа, владее български език, и е освободено от досегашното си гражданство. Този закон (2001) прилича на повечето от европейските и лично не очаквам допълнителни ограничения.


Какво означава това ограничение на практика?

Закона за българското гражданство допуска български граждани да получат други гражданства. Обаче, чужденците които още нямат българското гражданство трябва да се откажат от своето гражданство за да получат българско.


А българските граждани?

Тези които имат българско гражданство ще продължават да го имат. Също така те ще си получат канадското без проблеми, защото в Канада няма подобни ограничения. Българските емигранти ще продължават да имат българско гражданство освен ако сами не решат да се откажат от него по някакви лични причини. Дори българския закон да бъде променен и да не допуска други гражданства под никаква форма, на никои няма да му бъде отнето българското гражданство и това е записано в конституцията: “Български гражданин по рождение не може да бъде лишен от българско гражданство”.


Двойно гражданство.

Кафето е двойно, а гражданствата са две. Гражданствата са за различни страни и по никакъв начин не са свързани едно с друго. И няма как да се удвоят. Но за мое голямо съжаление този термин е дълбоко навлязъл в българския език и го чувам доста често. А какво става ако гражданствата са повече от две?...


Спазване на законите.

Всеки Българин, както и всеки чужденец е длъжен да спазва българските закони на територията на страната без значение какви са те в неговата страна. Това важи и за всички останали страни. Туристите (особено западните) често са изненадани когато ги осъдят за нещо в арабска страна, защото в тяхната западна страна закона това нещо го допуска.


Паспорт.

Паспорта и гражданството са различни неща. Гражданството е статус, а паспорта е обикновен документ за пътуване и всеки гражданин може да получи паспорт. Разбира се за да получиш паспорт на една държава е необходимо да си неин гражданин. Ако някой има повече гражданства това означава че може да има и повече паспорти, стига да ги поиска. В началото може и да е интересно да имаш паспорти на повече държави, но на практика е достатъчно и разумно да имаш само един - обикновено този който ти дава най много възможности за пътуване.


Размахване на канадски или някой друг паспорт.

Държавата е длъжна да помага на своите граждани когато те са в чужбина. Чужденец в България когато има проблеми може да поиска помощ от посолството на своята страна. В зависимост от световния престиж на страната от която идва, отношението към него може и да се различава. Докато имате българско гражданство няма да сте чужденец в България и няма значение колко други гражданства имате, никой няма да се отнася към вас като към уважаван чужденец. Докато сте български гражданин, пред държавните органи на територията на република България ще бъдете третирани единствено като български гражданин.


Граничен пункт.


На всеки граничен пункт има две служби:

- Гранична полиция която следи движението на хората и удря печати в паспорта.

- Митническа служба която следи движението на стоките от и към страната и събира пари (мито) защитавайки по този начин производството в страната.

Тези две служби не са свързани по между си и изпълняват съвсем различни функции.


Документ за самоличност.

Не трябва да се забравя че всеки български гражданин е длъжен да носи документ за самоличност на територията на страната. Чуждестранен паспорт не е документ за самоличност в България, и добре е човек да се ориентира към някой български документ (лична карта, шофьорска книжка, паспорт).


Някои примери от чуждите законодателства.

В момента има доста държави чието законодателство не позволява някаква форма на притежаване на повече от едно гражданство, но вариантите са най-различни. В Германия например не се допуска никаква форма на двойно гражданство:

- ако си чужд гражданин и искаш да вземеш германско, трябва да се откажеш от чуждото.

- ако си германски гражданин и искаш да вземеш чуждо, трябва да се откажеш от германското.


В Щатите обаче законодателството е друго, а подобно е и в Австралия:

- ако си чужд гражданин и искаш да вземеш американско, нямаш проблеми.

- ако си американски гражданин и искаш да вземеш чуждо, трябва да се откажеш от американското.


Получих канадско гражданство. А сега на къде?

Сега трябва да свикнете че излитайки от Канада излитате от своята страна (поне по документи) и кацайки в България кацате пак в своята страна. На българска територия ще имате всички права и задължения на български гражданин, а на канадска територия всички права и задължения на канадски гражданин. Ако пък имате проблеми в някоя трета страна, можете да поискате съдействие както от българското, така и от канадското посолство в тази страна. И двете посолства са длъжни да ви съдействат.


На следващите линкове може да се прочете за гражданството писано от юрист на много приемлив език. Спрямо това, моите обяснения просто бледнеят.


За гражданството тук: http://www.djure.net/feature.php?id=365


За двойното гражданство тук: http://www.djure.net/feature.php?id=366