Документално уреждане на статута

от BGCanada Wiki
Направо към: навигация, търсене

Общи указания

Това, което е различното между вас и имигрантите-авантюристи е именно възможността да уредите с документи легалното си пребиваване в Канада. Това е, за което сте платили толкова много пари, нерви и време. Това е нещото, което ви дава сигурност за бъдещето и възможността да си правите дългосрочни планове. Не рискувайте и не пренебрегвайте важността на документите. Те са тези, които ще ви помогнат в намирането на работа, откриването на банкова сметка и намирането на квартира. Отделете всичкото време, което имате /а в началото то е наистина доста/ и много внимателно прегледайте всичките си документи от България, както и се постарайте да си направите план така че по най-бързия начин да решите проблемите свързани с първоначалното ви установяване в Канада, от които най-важен е проблемът с документите. По-нататък в тази тема ще разгледаме основните принципи и правила за получаването на един или друг документ, но няма да се връщаме отново на темата с документите от България. Тя вече е разгледана и се предполага, че вече сте си подсигурили всичко нужно. Информацията, която ви предлагаме в този раздел е базирана на личен опит. Тя не претендира за изчерпателност или окончателност. Поради динамичните процеси свързани с постоянната промяна на закони и правила ние сме ви предложили също и линкове към официалните източници на информация. Горещо ви препоръчваме да прочетете внимателно всичко и ако и тогава възникват въпроси, то авторите ще бъдат щастливи да ви помогнат. Ако по ваша преценка липсва информация или предложената не е изчерпателна, моля не се притеснявайте да изкажете мнението си във форума, свързан само и специално с тази точка. Информацията се следи от отговорника за темата и при наличието на критика или забележка веднага ще бъде реагирано. Ако не желаете да ползвате форума за мнение можете да се свържете лично с който и да е от модераторите на форума.

Резидентска карта

Carte rp.jpg

Permanent Resident Card или Carte de Résident Permanent е основният документ за всеки имигрант. Той ви дава правото да излизате и влизате в Канада винаги когато пожелаете, както и да удостоверявате че сте канадски жител. Представлява пластмасова карта стандартен размер (като на кредитна карта или на българска лична карта). Има ваша снимка (поне на 2 места), личните ви данни, както и дата на влизане в Канада. Това е вашият официален документ във и извън Канада. Пазете го внимателно и винаги го носете с вас когато имате среща с някоя държавна институция. Процедурата по издаването ѝ е всъщност първото нещо, което федералните власти ще направят за вас. Още на летището при срещата с федералните имиграционни власти ще ви бъдат взети всички необходими данни, ще ви бъде направена снимка и след около месец картата ще ви бъде пратена на посочен от вас адрес. Ако при влизането ви в Канада нямате още представа къде ще живеете или нямате приятели тук, можете да изчакате докато се установите и чак тогава да попълните специалния формуляр, който ще ви дадат. Това обаче ще забави процедурата ви с няколко дни допълнително. Тук е мястото да споменем че е напълно възможно да влезете в Канада, да си направите всички необходими документи и пак да излезете преди още да ви е станала картата. Причината е че ако имате познати и дадете на федералите техния адрес те биха могли да ви изпратят в последствие резидентските карти навсякъде по света. За издаването на този документ единствено не се изисква адресна регистрация. За всички останали документи това е едно от най-важните условия. На излизане от Канада никой няма да ви иска канадски документи, а когато в последствие решите да се върнете вече ще сте ги получили по пощата и това няма да е проблем.

Единственото условие да запазите картата и статута си валидни е да имате поне 2 години от 5 престой в Канада. С други думи бихте могли да отсъствате от Канада за цели 3 години без да загубите статута си.

Здравна карта

Carte ramq.jpg

RAMQ или Regie de l’assurance maladie du Québec е министерството, което се занимава с всички въпроси свързани със здравната система на Квебек. Един от най-важните въпроси е точно уреждането на документите свързани с личната /или семейна/ здравна застраховка. В Канада здравеопазването е държавно, като всеки има право на безплатно медицинско обслужване при предоставяне на здравна карта /или т.н. слънчева карта- Carte Soleil/. За да получите такава карта е необходимо да сте жител или гражданин на Квебек. След като кацнете и вече имате легален статут в Канада/ Квебек можете веднага да подадете документи за такава карта, но има няколко условия за да стане това:

1. Необходим ви е договор за наем. Без него няма как да ви регистрират. Можете да изпълните това най-важно условие по няколко начина.

  • имате вече подписан собствен договор;
  • Имате приятел или познат, който може да дойде с вас и да гарантира че временно ще живеете при него;
  • Нямате договор /по ред причини още не са ви дали подписания договор/, но вече имате платена сметка в някоя от големите компании- Хидро-Квебек или Бел-Канада.

2. Носите със себе си всички документи от рода на сертификат за селекция, виза, паспорт и 1 снимка според изискванията на имиграционните служби в Букурещ /този въпрос вече сте го минали при подаването на документите за Букурещ/. Снимки можете да си направите срещу скромно заплащане и на място, а има и фото студио на първия етаж на сградата в която се помещават офисите на тази правителствена организация.

Сред като вече имате всичко необходимо можете да отидете на следния адрес:

Regie de l’assurance-maldie du Québec (RAMQ)
425, boul de Maisonneuve Oest, 3e étage
Montréal, Quebec H3A 3G5
Tel. (514)864-3411
Métro Place-des-Arts
Sortie Bleury

Адреът е в центъра на Монреал. Влизате в едно доста голямо фоайе и срещу вас се намира указател на офисите по етажите...намирате големия надпис на който пише името на министерството и се качвате с асансьора. При влизането ще трябва да се наредите на едно гише, където ви записват и ви питат за какво сте...после ви дават номерче и сядате в приветливата чакалня заедно с още 30-40 такива като вас. Номерата се изписват на едни екранчета. Следете внимателно когато наближи вашия ред. Освен вашия номер светва и номера на гишето на което да отидете, както и една стрелка за посоката в която се намира точно това гише. Тъй като има много гишета най-добре е да ползвате тези ориентири. Пред гишетата има по 2 стола на които сядате и чакате. Служителите говорят английски и френски задължително. Ако не се чувствате добре с френския, но сте по-добре с наглийския- не се притеснявайте да говорите на английски...вече никой няма да ви “скъса” за това. А много по-важно е да разберете за какво става въпрос, вместо да се правите на експерти във френския. Ако имате деца задължително е да заведе и тях...тъй като картите са лични служителя ще иска да види паспортите и да удостовери самоличността им. На детските карти няма снимки и се подписва някой от родителите. Въпреки всичко винаги могат да ви поискат документ за самоличност със снимка на детето...добре е да имате такъв. Рядко се случва, но се случва.

За повече информация можете да проверите в официалния сайт на министерството:
http://www.ramq.gouv.qc.ca – на френски
http://www.ramq.gouv.qc.ca/crc/indexanglais.shtml на английски

Много важен момент е да знаете, че картата ви ще бъде валидна 3 месеца след като се регистрирате. Можете много да си спестите като планирате така пътуването си, че да можете да се възползвате по-добре от това изискване. Ако дойдете да речем на 20-ти бихте могли да си потърсите квартира /ако не сте успели още от България/, да подпишете договор и да се явите на горепосочения адрес преди края на месеца. В този случай месеца ви се брои за цял и ще чакате само 2 месеца и няколко дни. Бих казал че това е важно условие, защото един месец спестен без застраховка е нещо доста добро. Само за пример ще ви кажа, че платих 340 долара за спешен кабинет на сина ми в Montreal children’s hospital. Така че много добре си помислете по този въпрос. Освен това е добре да знаете че медицинската /или слънчевата/ карта не покрива никакви зъболекарски услуги. За тях ще се наложи да плащате от джоба си. Една инвестиция в България свързана с 100% здраве на зъбите ви ще ви спести огромни разходи тук, на място. Не жалете пари, време и средства за това. Няма да съжалявате. Тука е мястото и да поговорим за частните застраховки. Тъй като в началото не сте осигурени бихте могли да си направите лична застраховка и да сте спокойни че все пак не сте съвсем без защита от евентуални заболявания. Аз лично ви съветвам- не си правете застраховки от България...даже и най-добрата българска компания ще ви създава главоболия, т.е ще се наложи да си платите всичко кеш и след това господ знае кога и как ще ви върнат парите...а и нали искате да се установите в Квебек- изберете местна фирма. Бихте могли да се свържете и по интернет и да проверите за условията им...даже и да си направите застраховка по интернет. По- надолу ще намерите няколко идеи за застрахователни компании и сдружения- във вашите ръце е какво и как ще направите по-нататък. Ние само ви даваме идеи, които вие да доразвиете и накарате да работят за самите вас.

http://www.canada.com/health/healthcarelinks.html
http://www.trustco.ca/
http://www.chiropractor-finder.com/Health_Insurance/Quebec/
http://www.dental-marketing.biz/Dental_Insurance/Quebec/
http://www.individual-health-insurance.biz/Quebec/
http://www.dental-insurance-plans.org/
http://www.travelsinsurances.com

Когато вече всичко е направено и срещата ви е минала ви остава да чакате. До изтичането на 3-те месеца ще си получите картата по пощата...ако не просто се обадете и попитайте защо още не е дошла. Друго важно нещо което трябва да знаете е че преди да е започнала да работи вашата карта ще се наложи да си платите всички разноски, но ако случайно имате нужда от лекар и сте платили когато си получите картата можете да си поискате парите обратно. Процедурата е тромава и дано не ви се налага да я ползвате, но ако се наложи е добре да знаете че всички издадени ви фактури трябва много внимателно да се пазят- така си гарантирате връщането на парите. В много от случаите няма да ви възстановят цялата сума. Държавата плаща само разноските за лекаря, таксите за болницата трябва да си ги искате от самата болница, но е малко вероятно да ви ги върнат.

Осигурителен номер

Carte nas.jpg

SIN (Social Incurance Number) на английски или NAS (Numero d’Assurance Sociale) на френски е един от най-важните и съществени за имигранта документи. Наред с картата за медицинско осигуряване и резидентската карта СИН картата ви дава правото да работите, да взимате заплата и най-важното- да плащате данъци. При постъпване на работа може да не ви поискат дипломите или препоръчителни писма, но ако работодателя е сериозен задължително ще ви иска СИН картата. С нея вие започвате да се водите като официален член на това общество и съответно да давате своя принос за него и да получавате съответните изгоди. Формулярите за СИН ви ги дават в един плик още на летището при срещата с имиграционния офис на Канада.

Тъй като първите нощи така или иначе няма да ви е много до сън, аз ви съветвам да вземете и да си попълните тези формуляри и при първа възможност да ги занесете в най-близкия офис на Service Canadа. Можете да го локализирате на този сайт.

Носете си всички документи с вас, но по принцип ще ви трябват Паспорт, Сертификат за селекция и виза и евентуално акт за раждане, като няма да ви искат копия на тези документи. В най-лошия случай ще сверят данните. Важно е да се знае, че за Канада вашия СИН е като българското ЕГН. Той е един за вас и важи за цялата страна. Чрез него можете да получавате всякаква информация за данъчните си декларации, пенсионните ви вноски, отчисленията или каквото там ви хрумне като информация.

На място ще ви дадат едно листче, на което фигурира вашият номер. Около седмица-две по-късно на посочения от вас адрес ще пристигне и самата карта.

Добре е тази карта да се съхранява на сигурно място. При кражба можете да си имате много главоболия и даже някой да злоупотреби с вашия номер и да вземе кредит на ваше име. Звучи странно, но в Канада също има престъпления, така ч е- внимавайте. И още един съвет- когато е възможно избягвайте да си давате номера като информация- той не засяга никой друг освен банките, кредитните институции, данъчните и вас... Не се поддавайте на изнудванията от страна на фирми като Bell - наистина няма нужда да им го давате. Да си дадете син номера на хазяина е едно от най-неправилните неща на света. Точно затова заедно с картата пристига и листовка, която подробно обяснява кой има право и кой няма право да ви търси този номер. От всички листовки с които ще ви заливат, тази е задължителна за четене. :)

Среща с Carrefur d'integration

След като вече сте кацнали на летището и сте минали срещите последователно с имигрантските офиси на Канада и Квебек, получавате доста голямо количество листчета и пътеводители. На едно от листчетата има записа среща за определена дата с някой от офисите на Carrefours d’integration към Ministère des Relations avec les citoenes et de l’immigration.

В зависимост от това, какъв адрес ще дадете /ако вече имате идея къде ще бъдете/ ще ви насрочат и съответната среща в съответния “карефур”. Както сами можете да се досетите най-дълго се чака за среща в “карефурите” на Монреал. Не знам какво точно вече знаете, но имам един приятелски съвет към всички вас- четящите тези редове- винаги и на всяка среща с каквато и да е институция си носете всички възможни листчета, преводи, дипломи и каквото там ви дойде на ум. Носете си както оригиналните преводи, така и ОРИГИНАЛНИТЕ документи на български език. Никога и никой не може да ви каже точно кой от всичките документи ще ви е необходим. А в много от случаите шанса е просто мимолетно кацване на птица на рамото ви...ако не сте подготвени да го хванете, след 1 ден ще е твърде късно. На срещата в карефура ще се наредите на една допълнителна опашка, на която ще се запишете че сте там. В тукашните институции цари пълен ред и принципа пръв дошъл- пръв обслужен няма алтернативи и изключения. След като ви дадат номерче сядате на съответното място и чакате докато или някой каже вашето име /номер/, или видите номера да свети на съответното електронно табло. Тръгвате след служителката, която ви е извикала и влизате в лабиринт от малки преградени офисчета. Фактически срещата с въпросния служител е с няколко основни цели:


1. Помощ с всевъзможна информация за курсове по френски и английски.

2. Записване за тест за определяне на нивото за платени курсове.

3. По ваше желание /в повечето случаи настояване/ записване за информационна среща пазара на работната сила в Квебек.

4. Въвеждането ви в техния компютър за по-нататъшно информационно обслужване.


Много е важно и 4-те точки да се изпълнят. Ако служителя волно или не пропусне някоя настоявайте да ви обслужта както подобава- вие имате право на това. По принцип служителите говорят и двата езика, но ако имате дори и минимални познания по френски- използвайте ги...прави добро впечатление и можете да очаквате по-голямо внимание към самите вас. Разбира се ако говорите на английски никой няма да ви изхвърли от офиса.


По точка 1. Служителите в карефура ще ви дадат списък с много полезни връзки- на цветна хартия ще получите събрано в синтезиран вид цялото богатство на интернет свързано с институциите на Квебек и Канада. Тук са най-важните сайтове, които както вече сте установили можете да намерите и при нас. Ще получите също и адресите на организации занимаващи се с работа с имигранти. Хубавото на този списък /приложен малко по-надолу/ е, че има информация за езиците на които се говори в тези центрове. В много от тях руския и българския съществуват като опция. Друг е въпроса колко наистина говорят български.

По точка 2. ще ви определят дата на която трябва да се явите /пак в същия център/ за определяне на нивото. Тази тема ще намерите в раздела за обучение и изучаване на езиците.

По точка 3. мога да ви кажа че това е изключително важен момент особено ако държите на качествена работа. Не можете да научите за 1 седмица повече отколкото на подобни курсове. За съжаление тези курсове са предимно за франкофони. Въпреки че моят френски не беше добър аз настоях и служителката ме записа. На този курс получих безценна информация за пазара на труда и начините за търсене и намиране на работа, които ми позволиха да си изградя печелившата за мене стратегия. Тази тема ще бъде разгледана подробно по-нататък.

По точка 4. Въвеждането ви в компютъра и издаването на файлов номер е важно, ако искате да получавате информация по телефона. Помолете да ви дадат номера, за да не се налага после по телефона да се чудите как да обяснявате кой сте. На горепосочените телефони можете да получите информация докъде са стигнали процедурите ви по френския курс или да получите някаква полезна информация.


Обикновено срещата в карефура трае около 25-35 минути и е добре предварително да си подготвите въпроси /ако имате такива/ за да не се чудите на място какво точно сте искали да питате.

Адреси на неправителствени организации занимаващи се с работа с имигранти: