Жилище

от BGCanada Wiki
Направо към: навигация, търсене

Няколко теми (дискусии) в bgcanada.com разкриват трудността, пред която са изправени пристигащите за първи път в Канада имигранти - къде да прекарат първата нощ, как да си намерят първото постоянно жилище, така че преходът от живот в България към живот в Канада да бъде колкото се може по-лек ...

Общи модели при наемане на жилище в Канада

Най-вероятно, първото ви жилище в Канада (апартамент или къща), ще бъде наето. За това е важно правилата, които следвате за да го откриете и наемете, да оставят малко място за грешки. Грешки в смисъл, да попаднете на лош за живеене район (шумен, с по-високи от средното нива на престъпност, с неудобен транспортен достъп, отдалечен от големи търговски центрове, близо до училища с лоша репутация (в случай, че имате деца) и други подобни.

Добре е още от България да сте запознати с начините (правилата), които градът или провинцията, където имате намерение да отседнете, предполага да се спазват. Добра стартова точка е официалния сайт на Министерството на имиграцията (секция "След пристигането" - http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/index.asp) и по-точно препратката Housing.

Обща информация за правилата за рентване са изложени в http://www.cmhc-schl.gc.ca/en/co/reho/index.cfm, а специфичните за всяка провинция или територия, могат да бъдат намерени в Provincial and Territorial Fact Sheets В някои провинци има специфични особености. Например, че в Онтарио е забранено да се приема т.нар. Security deposit (money paid in advance of a transaction to protect a seller or renter against damage or non-payment), но можеш да оставиш т.нар. "post-dated cheques" - чекове, на които са веведени бъдещите дати за тегленето им.

Нещото, което няма лесно да прочетете в посочените публикации е описание на трудностите, породени от краткото време, за което трябва да откриете и наемете жилището. Напротив, често ще четете, че трябва да се огледате, да питате за различни неща и да преговаряте за някои условия. Всяка туристическа агенция, обаче знае, че основен проблем при всяко пътуване е: Къде да се преспи през първата нощ след пристигането? Очевидно е, че мястото за преспиване веднага след пристигането, трябва да известно още при тръгването от България. Може да се тръгне и без подготовка и да се търси решение на място, но такъв подход е рискован, особено, ако сте с малко дете или деца.

Има две основни хипотези как да се действа за да се преспи спокойно първата нощ и, в последствие, как да се намери подходящо жилище под наем, така че да се намали стреса от резкият преход ...

Отсядате при някой познат

Първата и най-разпространената ситуация - Имате близки или познати, на които можете да се доверите, и които, също имат доверие във вас. Най-добре е тези познати да имат достатъчно голяма къща или апартамент. Установявате се при тях за една-две седмици, докато се ориентирате и намерите подходящо за наемане жилище. Не се опитвайте да удължавате този срок - може да бъде опасно за вашите бъдещи взаимоотношения.

Това е идеалната стратегия. Трудно можете да допуснете грешка, а насреща получавате покрив над главата и неоценими съвети. Трябва да знаете, че подържането на собственост в Канада не е евтино, така че една-две седмици са голям жест към вас. Поделянето на храна и време за вас (особено ако домакините работят и в същото време използват личните си коли да ви помагат при търсенето на жилище) също е усилие, което трябва да оцените. Нещото, което трябва да обсъдите непременно, е дали те могат да ви помогнат и като ви станат "гаранти", ако бъдещия ви наемодател го изисква. Ако имате тяхното "ДА" трябва да знаете, че това е изключителен жест на доверие към вас. Те не са длъжни да правят това, дори да са ви роднини, защото може да има лични последствия за тях. Ако ви откажат, не се чувствайте онеправдан, а приемете това като граница, която трябва да се уважава.

Ако липсват познати, при които да отседнете

Втората хипотеза - Нямате познати в Канада или в града, който сте избрали да отседнете. Това е най-тежкият вариант. За съжаление, няма добре описани модели за най-добро поведение в такава ситуация. Например в публикацията на Венцислав Миков "След шест години в КАНАДА", е споменато за трудностите, пред които може да се изправите, ако сте в такава ситуация. Ще анализираме текста накратко:

Ако нямате познати, готови да гарантират за вас - може да имате голям проблем. Тъй като сте тотално неизвестни на компанията наемодател (разбирай голяма корпорация за отдаване на жилища под наем със стотици апартаменти собственост), кандидатурата ви трябва да бъде подкрепена с доказателства, че може да посрещнете наема. Тъй като нямате история в Канада, няма как да представите такива и е вероятно да не бъдете одобрен. Това е така, защото големите компании имат стриктна политика, която не може да се прескочи - примерно без референции от предишни наемодатели и/или писмо от настоящ работодател (т.е. настояща работа), и добра кредитна история, кандидата не може да бъде одобрен.

От този момент единствената опция пред вас е, да се обърнете към по-малък наемодател, най-често той и собственик на жилището (разбирай малък рентиер на един-два апартамента), който може да не бъде толкова взискателен и да изискава всевъзможни доказателства за вашата надеждност. Много често собствениците завишават исканата цена за наем спрямо качеството на подръжка на жилището. Най-вероятно, предложението може да бъде за лошо поддържан basement или апартамент. (В цитираната по-горе книга, basement се превежда като "мазе", което не е правилно, защото под мазе - cellar - в Канада се разбира неотопляемо помещение под земята, което се използва за съхранение на различни продукти, докато basement винаги е отоплен - обзаведен или не.) Възможно е, в зависимост от района, който сте избрали, да успеете да откриете и наемите добре поддържано жилище. Макар да не е редно според закона, някои новопристигнали се съгласяват да предплатят повече от един (за последения месец) наем по договора, когато заплащат първия наем.

Правила за наемане на стая в Rooming House

Оставането на депозит за евентуални щети по време на пребиваването в жилището е незаконно. По-правилния подход, ако собственика постави такова изискване, е наемателя да му предложи да си направи застраховка на наетия от него апартамент и при евентуални инциденти, описани в договора на застраховката (кражба, наводнение, пожар, вандализъм и т.н.), застрахователната компания да покрие щетите.

Трябва да сте наясно, че не е без значение дали наемодателят е "голям" или "малък" от гледна точка на качеството на предоставяните услуги (ремонти, политика на сигурност и др.), величината на рентата и местоположението на жилището (достъп до публичен транспорт, спокоен и тих район, добри училища или университети и т.н.).

Хипотетична ситуация за дейстиве

Намерение за рентване (Ontario Works)

Описаното по-долу не почива на реален опит, а е по-скоро опит за изложение на мислен модел за първоначално установяване, основно в случай, че нямате познати в Канада, които да ви помогнат. Целта е, да се изложи такава стратегия, която да минимизира загубите на средства през първите месеци и, същевременно, да предостави необходимото време да се търси или работа или по-евтино жилище под наем.

Първата нощ (и евентуално още една или две) се преспива в хотел или мотел. След това се наема стая в т.нар. Rooming House (къща със стаи, чиито наематели използват общи сервизни помещения) или в Single Room Occupancy (SRO) (подобно на Rooming House, но с баня и тоалетна в самата стая), където цените са по-ниски от цените на хотел или мотел. В дясно, може да видите формуляр, който постановява условията за наемане в Rooming House. Вторият формуляр, попълвате, ако участвате в общинска програма (Ontario Works) за подпомагане на безработни и възнамерявате да наемете стая. Последното, най-вероятно няма да е приложимо за ващия случай, но е добра илюстрация за някои от социалните практики...

Проблемът е, че подобни стаи се предполага да бъдат наемани от един човек и, ако сте семейство, трябва да уточните със собствениците условията (и изобщо възможно ли е) да наемете при тях. Вариант е да наемете две стаи, но това удвоява и цената.

След като първоначалното установяване е направено, усилено трябва да се търси по-добро (в смисъл по-евтино) жилище и/или работа. Като начало и за да се ориентирате в пазара, можете да ползвате безплатните издания, които може да откриете на "стандовете", разположени около автобусните спирки и на по-оживените места. Като пример, в Отава (а това важи и за други градове), може да се информирате от RENTERS GUIDE.

Трябва да разбирате, че ако те сами, цената на прехода България - Канада е много пари и много усилия. Добър пример може да се види в една от темите на форум bgcanada, където е "разигран" един възможен вариант:

  • Искаш да наемеш квартира за един месец. Затруднен си финансово и не можеш да дадеш исканите гаранции. Ако предположим, че в сградата има един лошо мебелиран апартамент, възможно е собствениците да имат интерес да ти го предложат на завишен с 25-30% наем. Макар да нямат право (в Онтарио имат това право при положение, че е последен наем), могат да ти поискат депозит в размер на едномесечен наем, така че в случай на евентуални повреди по време на вашето пребиваване в апартамента, при напускане, да могат да си възстановят загубите.
  • В случай, че сте дошли с малко пари, да кажем с 3000 долара. Тогава, при наемането, автоматично изваждаме 1000 долара последен наем и 1000 долара наем за първи месец (за едно и половина например в Торонто или в центъра на Монреал - стая с кухненски бокс и баня с тоалетна). Остават ви 1000 долара. "Спокойствието" ще продължи 20 дни, защото 10 дни преди края на месеца трябва да дадеш отговор ще седиш ли и следващия месец, а между 1 и 5 следващия месец трябва да платиш 1000 долара наем за следващия месец.

Така че, ако искаш да живееш - трябва да работиш. Впрочем, ако искаш "да избягаш", пак трябва да работиш, защото "бягството" също струва пари.

Наемане на квартира в Онтарио

Жилище в Отава

Наемане от голям наемодател (MINTO)

Грешка при създаване на миникартинка: File with dimensions greater than 12,5 MP
Условия за наемане на жилище от MINTO

Най-лесният начин да намерите жилище (апартамент, обзаведен апартамент т.нар. Furnished Suites или къща) е да се обърнете към голям наемодател.

Предоставяните от такъв наемодател жилища, обикновено са разположени на възлови места в Отава. Близо са до големи спирки на градския транспорт, пазарни центрове, големи средни училища, университети и т.н....

Както вече стана на въпрос, подобен доставчик на жилища под наем, ще има ясна политика, кой и при какви условия ще може да наеме жилище от него. В Отава (и Торонто) MINTO е един от най-големите доставчици на подобна услуга.

За повече информация за условията на наемане и как да кандидатствате за жилище под наем, може да разгледате приложения файл или да "задълбаете" в сайта за Отава в посочената по-горе препратка.

Добре е да знаете, че освен отдаване на жилища под наем, MINTO е и голям строителен инвеститор. Ако имате добра история с него, е възможно да получите облекчени условия, ако искате да закупите къща, апартамент или да наемете търговска площ.

Договорите с него могат да бъдат сключени за една година или да бъдат "месец за месец". Ако сключите договор за една година, на края на периода ще получите предложение за нов договор. В предложението ще бъде указано, евентуалното увеличение на наема. Ако увеличението е под 3%, не се изисква одобрение на the Landlord and Tenant Board. Ако увеличението е над 3%, автоматично се стартира процедура за обосноваване увеличаването на наема, която може да отнеме месеци, преди да се вземе окончателно решение. За всяка стъпка на процедурата ще получавате подробна информация. Възможно е да има "изслушване", на което да бъдете поканен и вие. Така може да защитите интересите си, ако смятате, че увеличението е необосновано.

Ако желаете да минете на "месец за месец" договорни отношения, може да го направите в момента на приключване на годишния договор. В противен случай трябва да предложите някой, който да "продължи" договора и, който трябва да бъде одобрен от MINTO. Ако закупите къща или апартамент от наемодателя, това условие отпада и може да напуснете, в удобен за вас момент.

В цената на предлаганите жилища, обикновено, са включени ток, отопление и вода. На сайта можете да планирате, какъв точно да бъде апартамента, в кой район да е разположен и колко да бъде наемът му. Когато направите своя избор, ще трябва да посетите локалния офис и да направите окончателния избор и да подпишете договора. Може да поискате апартамента да ви бъде показан. Със сигурност ще ви закарат с кола за да направите оглед на състоянието на му, както и на всички сервизни помещения. Ако нямате кола, няма да плащате паркинг. Ще ви бъде обяснено най-подробно, какви са ви задълженията и правата, при подписването на договора за наем.

Наемане от "малък" наемодател

Търсене и закупуване на жилище в Онтарио

В определен момент от Вашето приключение в Канада, ще почувствате, че може би е по-добре да закупите жилище, отколкото да плащате наем. Как ще разберете, че този момент е дошъл? Един от критериите е, ако забележите, че скоростта на спестяване намалява за сметка на плащанията на наем. Това е един добър знак, че времето за закупуване на жилище може би е дошло.

Предварителна подготовка

Първата стъпка е очевидна: Трябва да извършите задълбочено проучване на публикации по темата, да анализирате Интернет сайтовете на важни "играчи" на пазара, и да разговоряте с познати, имащи по-голям опит от Вашия в тази област.

Може да започнете от тук:

  • Държавният гигант Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) - секцията Buying a Home
  • Не по-малко гигантската и също държавна Municipal Property Assessment Corporation (MPAC) - секцията video gallery ще ви даде обща представа за дълбоките води, в които ще се потопите ако решите да закупите собственост. По-специално видеото представящо AboutMyProperty услугата
  • Важно следствие от дейността на MPAC е определянето на общинската такса собственост (property tax). За Отава добра представа за годишните нива за тази такса може да получите, ако си "поиграете" с общинския Property Tax Estimator. Тази такса е един бъдещ голям разход и за това е нужно да оцените, какъв ще е ефекта и върху вашия бюджет в дългосрочен план.

Втората стъпка е не по-малко очевидна: Трябва да решите как да финансирате подобно начинание.

Очевидния подход е, след като си "поиграете" с различните калкулатори достъпни в Интернет, да контактувате с Вашия местен банков клон и да поискате да ви бъде издаден mortgage pre-approval. Така ще знаете приблизително горната граница, до коята ще може да се разпростирате. По този начин ще добиете и реална представа, как действа локалната банкова система, когато става въпрос за дългосрочна обвързаност.

Преди да си уредите среща с финасовия банков офицер, проучете условията и документите необходими за обработване на искането Ви. Всъщност, няколко дни преди уговорената среща ще Ви се обадят по телефона и ще ви кажат какви документи трябва да представите. Основно, ще Ви трябват доказателства за доходите Ви, къде живеете в момента и дали сте плащали редовно сметките си за ток, вода, телефон на този адрес и т.н. ... Имайте готовност да кажете каква сума сте предвидили за down payment. Възможно е да дискутирате накратко и различни параметри на бъдещия ипотечен заем.

Ако всичкко е наред около доходите Ви и предствените доказателства за плащането на различни сметки, ще ви бъде издаден документ съдържащ няколко цифри и условията, при които тези цифри могат да станат реалност. На този етап най-важното нещо е, че "системата" вече знае за Вас. Знае, че имате ресурс, който представлява интерес за много хора и организации и, който ресурс може да бъде добра основа за правене на бизнес.

Особеното отношение ще усетите, когато банковия служител Ви попита дали работите с някой агент за продажби на недвижими имоти. Ако нямате в момента, той ще обещае да ви помогне, като ви даде данните за контакти на такъв.

Вярно е и обратното. Ако първо се свържете с агент за продажба на имоти, а не както е в описаната по-горе схема с банков служител, и му кажете,че търсите да закупите имот, веднага ще получите предложение да Ви осигури контакт с асоциирания с него брокер по ипотечните кредити.

Търсене на подходящ имот

Реалността на пазара на имоти за препродажба в Отава е такава, че като КУПУВАЧ практически няма да имате никаква възможност да проверите, дали предложената (листвана) цена на интересуващият ви имот е "справедливата пазарна" цена.

Като купувач (обикновено) ще търсите имот заедно с представител на някоя агенция, но трябва да знаете, че по никакъв начин той не е законово обвързан с вашите интереси като купувач. Истината е, че този представител е по-скоро обвързан (обикновено с договор или като представител на брокерска асоциация - шапка) с интересите на ПРОДАВАЧА. Знаейки това винаги си задавайте въпроса: Изгодно ли е покупката на този имот на тази цена за мен? - Повече информация може да намерите в статиите на Wikipedia Buyer brokerage и Real estate broker

  • В този смисъл, може би е ще бъде по-изгодно за вас да проучите възможността към закупуване на новопостроен имот. Всеки от двата типа (ново строителство срещу старо строителство) има предимства и недостатъци.

Приключване на сделката

Наемане на квартира в Квебек

Намирането на добра квартира изисква време и търпение, затова на новопристигналият имигрант може да му се наложи да живее на първо време където намери, пък по-късно да подбере по-подходяща. Договорите за наем в Квебек най-често са едногодишни и изтичат на 30 юни, затова обикновено март, април и май са месеците за търсене на нова квартира. Отношенията между наемателите и наемодателите се определят с договор, а организацията Régie du logementрегулира правилата за отдаване под наем. Естествено, могат да бъдат сключвани договори по всяко време на годината и за всякакъв период от време.

При първоначално наемане на жилището, клиентът трябва да попълни документ в който да впише данни, позволяващи на бъдещия хазяин да провери своя наемател (отзиви от предишни наемодатели, платежоспособност). Този документ се нарича une offre de location и често пъти включва клауза, в която наемателя си запазва няколко дни да провери данните и едва след това да приеме или да не приеме наемателя. Тази оферта обаче обвързва наемателя, ако хазяинът реши да го приеме, така че не е добра идея да се подписва повече от една такава оферта - в противен случай наемателят рискува да се окаже с няколко наети квартири!

Отопление на жилището

Апартаментите под наем се отопляват основно по два начина (има и много други, но това не е за първите три месеца):

С ток и с "парно", което в същност е водно, при което водата се топли долу в сутерена централно с ток, нафта, природен газ и се разкарва по апартаментите. Радиаторите не се различават много на пръв поглед. Това, по което тутакси ще ги познаете е управлението. Електрическите имат управление във всяка стая, а другите са с управление в хола, които отваря електроклапан в единия край на апартамента и пуска през целия апартамент топлата вода да тече и да отдава топлина.

Аз лично предпочитам тези с електричество, щото са по-гъвкави и ако ти се развали един радиатор не издъхваш прав, както се случва, ако ти се прецака електроклапъна. Ако имаш каквито и да е проблеми, по което и да е време на денонощието отиваш право при консиержа, менажера на блока, въобще този който представлява собствениците пред теб.

Това отопление има своите слаби страни и те трябва да се познават много добре. Контролния уред е на около 1.50 -1.60м от земята и системата вярно поддържа тази температура там.

Обаче при избрани 24 градуса и при външна температура от -20 на тавана е около 26 градуса, а на пода е 20-22. Колкото температурата пада навън, толкова тези разлики стават по-фрапиращи, като връзкате е почти експоненциална.

Ако навън е нула градуса и отново сме настроили сензора, че искаме да е 24 градуса - на тавана е 25, а на пода е 22-23.

Борбата с тези разлики, е като да накараш въздуха да се мести по вертикала. Дори да поставиш голям вентилатор на тавана, няма да е много успешно защото тук, в апартаментите и къщите, има много отворени пространства. В апартамента има външна врата, врата на тоалетната и евентуално врата на спалнята/спалните. Ако сготвиш едно шкембе през зимата, жената се изнася, а и децата отиват с нея. А то хич без шкембе бива ли? Ако изпържиш едни кюфтета, след туй ги сънуваш две вечери, а след туй само мирише.

Като гледате телевизор вечер е добре да си вдигате краката. Не случайно тук продават толкова много пейки за крака, фотьойли с дигане на крака и т.н. Ако имате малко дете, не го оставяйте да играе на пода или повишете температурата. Домашните чехли, които ползвате е добре да имат сериозна подметка, а онези, за един долар от "Доларама" ги оставете за гости.

Ако ви сменят консиержа докато сте в блока и новия не ви харесва, използвайте това за да се изнесете. Може да казвате, че сте имали уговорки със стария и при туй условие сте влезли да живеете и т.н. Можете да живеете с лоша жена, но с лош консиерж - никога.

Сайтове с обяви за жилища