Имиграция във Ville de Québec

от BGCanada Wiki
Направо към: навигация, търсене

"Некои особености" относно Ville de Québec

1. Дестинация България – Ville de Québec В България се предлагат самолетни билети до Ville de Québec, но даже и така, в Монреал има смяна на самолета. Предлагам ви да обмислите добре варианта, защото това оскъпява пътя ви до крайната цел. Сравнете цената на самолетния билет до гр. Квебек и цената, която се получава, ако хванете автобус от Монреал до гр. Квебек и преценете дали си заслужава. Ако твърдо сте решили да ползвате самолет до гр. Квебек, ще минете процедурите с митничарите и имигрантските власти на Канада тук. Разликата е само при определянето на среща с представители на MRCI: ако слезете на Дорвал, там има бюро на имиграционните власти на Квебек, които още там ви насрочват въпросната среща; ако слезете в гр. Квебек, ще трябва сами да си уредите такава. За целта трябва да се обадите на един от следните телефони: (418) 646-4744 - Норбер Кутюр (агент от МРСИ) (418) 643-1435 - рецепцията на МРСИ, ако горепосоченият агент отсъства, за свързване друг наличен такъв.

2. Вариант с автобус Монреал-Квебек. Точно пред вход/изхода на Дорвал (не знам дали е централния, моля монреалците за уточнение (Монреалец уточнява авторитетно – на “Пристигащи” има общо взето два изхода, от десния отивате по близо до такситата, така че хванете левия.) ) има спирка на автобуса (не помня номера му), който ще ви закара до автогарата, откъдето тръгват автобусите за гр. Квебек. В същия район има будка, от която можете да си купите автобусните билети. За багажа не се плашете: линията е градска, но автонусната кола е “междуградска”, т.е. с големи контейнери отстрани. Така че големите сакове са лесни (сравнително): от багажната количка на летищрто в контейнера. Автогарата за гр. Квебек е последната спирка, така че няма начин да я пропуснете. Тук също има колички за багаж, но не са безплатни. Всяка от тях си има касичка, в която пускаш монета от 2$, след което я отключваш и товариш, както си знаеш. Автобуси за гр. Квебек има редовно. Ето ви няколко сайта за справка за разписанията и цените на билетите: www.stm.info/info/f-sites.htm#interurbain www.orleansexpress.com/f./horaires/index.html www.orleansexpress.com/f./aeroport/index.html www.intercar.qc.ca/fr/02-01.html Пътуването продължава около 3 часа. Автобусите са хубави и удобни (с възможност да си четеш Форума на лап-топа си), но все още не са се сетили да предлагат закуски и напитки. Ако смятате, че някой от вашите спътници ще умре от глад или жажда, запасете се, преди да се качите в автобуса.

3. Временно настаняване до намиране на квартира. Нямам идея за хотелите и квартирите по за седмица. Ние бяхме при приятели.

4. Уреждане на статуса. Разликата е единствено в чакането – датите за съответните рандевута са много скоро след разговора. На самото място (когато се минава без рандеву) опашките не са големи. Например: - ако минете през имиграционната служба на Квебек на летище Дорвал, ще ви насрочат дата за среща с агент на МРСИ примерно за след два дни. Тако отидете на мястото на срещата, ще има 1-2 човека преди вас; - понякога е възможно тестът за определяне на нивото на знаене на френски да е веднага след срещата ви с агента. Ако не – след седмица да кажем. Горещо ви препоръчвам да посетите Centre Multiethnique. Това става с предварително уговаряне на среща. Там ще ви осигурят преводач, ако не можете да се оправяте с езика, който ще ви придружава в различните служби и при откриването на сметка в банката (това последното между впрочем става без никакъв проблем). Ще ви посочат кое след кое е добре да направите. Ще ви търсят квартира (не винаги са особено ефективни, но има много случаи, в които са помогнали). Ако имате деца, ще уредят записването им в градина или на училище. Ще ви попълнят молбата за прекарване на телефон или пък подробностите по пускането на тока в квартирата.


Ето ви и координатите:

369, rue de la Couronne 3e étage

Québec, Qc

G1K 6E9

Tél.: (418) 687-9771

Téléc.: (418) 687-9063

cmq@webnet.qc.ca


5. COFI

Поне до момента не се налага да чакате с месеци, за да го започнете. Обикновено ви включват още в първия курс, който започва след вашето явяване на теста. Места за провеждане на COFI: - Université Laval - Cégep Sainte Foy - Carrefour d’immigration Накратко - висшистите - в университета. Нивото на преподаване е отлично. Даскалите се напъват да докажат, че програмата им е по-хубава от тази на университета, за която хората си плащат за да учат френски. И успяват... От това ние само печелим. Много народ после записва да учи в Лавал. Има и други организации за безплатни курсове по френски, но там няма да получавате пари, затова че учите.


6. Квартири Квартирите тук са по-евтини отколкото в Монреал. Например ние плащаме 385$ (с увеличението от 01.07) за 3 1/2, разбира се квартирката е малко тесничка, но е добре. И всичко е включено в наема - отопление, вода топла, студена, ел.ток. Това си е жив късмет, много е евтино даже и за тук, обаче го пиша, за да знаете, че има и такива възможности, защото съм далеч от мисълта, че ние сме наели единствената евтина квартира в Квебек. Нормално цените за 3 1/2 са 420-450$, за 4 1/2 - 450-500$, има и по 600$, и тока отделно, зависи от квартала и от големината на стаите все пак. Не претендирам това да са статистически данни. Напр. в стария Квебек едни румънци си наеха 4 1/2 и струва 700$, и май плащат тока отделно. Но това не е голямо перо тук, както сигурно всички могат да потвардят. По-голямото перо е отоплението. И тук има криза за квартири, обаче още не съм чула някой да е останал на улицата. Просто времето за намиране на квартира се удължи. Може да минат 2-3 седмици в търсене, че и повече. Разбира се, ако човек не е претенциозен за квартала (в смисъл по-близо до центъра, или до университета Лавал, или в малко по-престижен квартал и т.н.), ще се устрои по-бързичко.


Иначе тук "лоши" квартали няма. Има такива с повече зеленина и с повече пространства м/у сградите и такива без зеленина и къщите залепени една до друга. Но това нас поне не ни интересуваше никак в началото. Сега вече ми се ще да сме в по-зелен квартал, но ще ще поживеем още без дръвченца и цветенца. Квартали, известни с престъпност, групировки и т.н. няма. Няма еврейски, руски, китайски и какъвто още се сетите квартал. Нашият обаче е известен като квартала на социаладжиите, но край нас има доста хора, които работят. И това пък в крайна сметка не ни бърка. Даже по причината, че сме без кола, тук се чувстваме на мястото си, тъй като има квартали, в които няма да видите хора, стърчащи по автобусните спирки, или ходещи пеша. Друго по-важно: тук не всички квартири са оборудвани с печка и хладилник. Не са и много сградите с пералня в мазето. Но има магазини втора употреба, където можеш да си купиш тези неща мн. изгодно, порядъка между 120-200$.


7.Обществен транспорт.

Общественият транспорт е мн. развит. Няма метро, но автобусните линии са много и рейсовете са редовни. Има и т.н. метробуси, които са много начесто и свързват всички точки на града. Автобусната карта за 1 месец е 60$ (по всички линии естествено). Като почнеш КОФИ, ти дават студентска - 43$. Още по-бързи са експресите, които свързват по-отдалечените квартали и в часовете пик са много начесто.


8. Работа. Работа на черно е по-малко разпространено в сравнение с Монреал. Не съм го изпробвала лично, защотo не съм живяла в Монреал. Съдя по това от форума и от разкази на познати. Знам, че и тук има такава, но как се започва, не знам. Стигнали сме до извода, че собственикаът трябва да те познава или да те е препоръчал някой негов познат, за да ти предложи на черно.


Относно хубавата работа - зависи каква ти е професиата. Това тук е столица и курортен център, така че всичко свързано с услуги, туризъм и търговия върви. Ние сме разни видове инженери и виждаме проблем с намирането на работа по специалността. Като се има предвид, че нямаме претенции да заемаме места на инженери, разбира се. Първичният и вторичният сектор са по слабо развити. Има фирми, но не толкова много като в Монреал. Все пак при шанс може да се намери нещо, защото и имигрантите са малко. Ние не сме търсили много упорито, защото досега се борихме с френския, а имам приятели, които все още го учат. Не можеш да търсиш свястна работа без владеене на езика. И разни смесици от френски, англ., бълг. и т.н. езици тук не вървят.

Работодателите наемат по-трудно на работа имигранти, не са много свикнали. Все пак тук имигрантите са 2%, а в Монреал мисля, че са 30-40%. Имам чувството, че си мислят, че ние от другите държави ядем деца. Ако имаш кебекарски стаж (разбирай провинцията, а не града), шансовете ти се увеличават доста.

Общо казано, тук е добре като за начало - минава се бързо по службите, откеиваш си банкова сметка без проблеми, не ти искат капаро за квартирата (все още), не чакаш много за КОФИ. После, можеш да учиш в Лавал, ако искаш или други всякакви курсове. Ако си касметлия, си намираш добра работа, ако не-търсиш другаде и се местиш. Ние окена преплувахме, за да стигнем дотук, че едно местене от един в друг град да ни уплаши...


9. За децата – копнато от Мария (Мари1). Аз имам двама сина-на 6 и 16 години.Малкият ми син тази година беше в предучилищна паралелка-т.е.maternelle.През септември тръгва в първи клас в същото училище.Училището е близо до нас и съм много доволна от отношението на учителите и възпитателките от service de garde.Когато започна в началото-през октомври,му беше много трудно,но след 3-4 месеца вече беше добре.Още от самото начало два пъти в седмицата идваше учителка ,която се занимаваше специално с него и го учеше на френски.Между другото той изобщо нищо не знеше.Това продължи през цялата учебна година.Сега той говори много добре.Това е за малкия.Големият ми син в България учеше в езикова гимназия и преди да дойдем беше подготве в английска паралелка,така че нивото му беше много добро,но по английски език.Тук започна в classe d'accueil да учи френски от самото начало.В града има две училища с такива паралелки ,но те са за деца над 12 години.През септември тръгва в обикновен secondaire.В момента и той е много добре с езика.Относно primaire-в града има много такива .В зависимост от това къде живееш записваш детето в най-близкото училище.Относно наемите за квартирите Ани вече писа,но все пак аз искам да ви кажа лично за моята квартира.Ние живеем в 5 1/2 и наема ни е 580 $ без електричеството (около 24-25$ на месец).Друго всичко е включено.От октомври ще е с 20$ повече.Между другото в града има и училища с преподаване на английски ,но за да можеш да запишеш детето си там има едно задължително условие - поне единият родител трябва да е англофон.


10. Развлечения.

Развлечения бол. В радиус от 10 до 30 км около града имало сума ти работи: ваканционното селище Валкартие, някое и друго езеро, водопади - освен Монморанси има и други, май Шодиерите бяха; един връх, който бил труден за изкачване - Монт Ст Ан (ски пистите са тук), а преди него – каньона Сент Ан (голяма красота). В рамките на града - две езера, едното с плаж с пясък, ама не знам дали се плаща, там е също като курортно селище, със шалета. лодки и др. екстри, другото езеро е със "шляп-шляп педалите" и др. На два часа от града е реката, която извира от Лак Ст Жан (забравих й името), по която китовете се качват до езерото. При късмет можете да ги видите, ако идете до езерото.

Има страшен аквариум, поне по рекламите. Още никой БГ имигрант не е ходил, за да каже как е. Също и зоопарк. Има и други неща, но не се сещам. Абе, като се преселите тука, тъкмо ще ви е по-интересно да си ги откривате сами. Относно концертите - Монреал води безспорно. Хем завиждаме, хем се радваме, че не идват тук да не се дразним, че не можем да идем.


11. Разни. Тук е университета Лавал, в който има каквито специалности си пожелаеш, естествено е франкофонски. Също и Университетът на Кебек има филиал тук, но по-престижният е Лавал.

Ако искаш да учиш френски, тук му е мястото. Никакъв билингизъм няма тука. Само френски навсякъде. Това не им пречи в обявите за работа да ги търсят билинг, но в действителност... Даже в правителствените служби и в банките доста време минава, докато ти изровят някой, който знае що-годе английски. На много от местата даже изобщо няма такива. На улицата или в магазините, като попиташ някой за нещо, той чува чуждоземния ти акцент, и веднага минава на английски. Обаче познанията му се изчерпват мн. бързо, ако ти продължиш на анг. Аз не мога да го преценя, защото моят английски е по-лош от техния, но наши приятели и познати имат такъв опит. Всичко това се отнася за масовия случай, за ежедневието.

Без френски тук не можеш да се оправиш! Изключение: Vieux Québec, който е туристическа зона и повечето обслугващ персонал говори английски.

Иначе, разбира се, има образовани кебекари, които си ги владеят и двата езика еднакво добре.

Имигрантите ни са жълтички, тъмнички (испанофони - те са най-много) и розовички - от бившия соц лагер - румънци най-много, руснаци и др. от бившите републики, но и те досега са били малко тук. Като БГ-тата започнаха и те да идват тук от миналата година. Черни има тук-там като за миризма само. От онези с бакенбардите и черните дрехи няма изобщо, също и с точките по челата, а разбрах, че в Монреал си ги имате в изобилие. Изобщо не сме много шарени тука и това ни харесва.

Целият град е много чист и подреден По всички паркове има играчки за децата. Има и такива на закрито - в търговските центрове. Даже в единия има и влакче на ужасите. Пълно е с летни басейни - безплатни . Има много красиви паркове - не сме ги посещавали още всичките.


БГ общност? Голяма дума. Доколкото знаем, всичко БГ сме 80-90 човека. Най-старите (не като възраст, а като пристигане тук) са от преди 12-13 год. После затишие. Преди 3-4 год. са дошли още няколко човека и от миналата зима - "новата вълна":15-20 парчета семейни и несемейни. От новата вълна се познаваме всички - някои сме много добри приятели. На 24 май от няколко години се организират срещи в един парк.


Полезен сайт по темата за град Квебек е:

http://www.ville.quebec.qc.ca/fr/ma_ville/quartiers.shtml

Съдържа информация за всеки от кварталите на гр. Квебек, както и карта. Всъщност е пълен с информация.


Кореспонденция с Мадам Ганье

След срещата с представителите на гр.Квебек реших да пиша на адреса, който бяха дали там на жената, която ще отговори на всичките ни въпроси.

Аз и без друго си бях решила отдавна да ходя точно в Квебек, поне в началото, и ако ми хареса да си остана там...

Та след като видях какви усилия полагат хората да привлекат нови имигранти в техният град, както и това, че са готови да отговарят на всякакви въпроси, реших да се възползвам от предоставената възможност и да си задам своите, точно тези, които действително ме интересуват.

Написах писмото на английски, като се извиних в началото, че след интервюто не съм упражнявала френският си и допускам доста грешки, и затова е на английски.

Попитах мадам Ганье за цените на жилищата в близост до университета Лавал, кога започва следващият курс по френски за второ ниво, и ако пристигна в краят на Октомври, дали ще мога да започна през ноември, като разбира се предварително ще ги уведомя по мейла кога пристигам, за да ме плануват като бройка в курса; има ли възможност да ми бъде помогнато с намирането на подходящо жилище, като съм описала изискванията си и писах, че съм готова да изпратя по банков път сумата за първият наем.

И така, ето отговорът който получих, и който още не съм прочела целия, но ви го копирам и ви го пращам. Първата част ми е изпратена като писмо, а другите 2 като прикачени файлове. Прикачените файлове са във вид на таблици и са цветни.


Dear Sir:

We confirm receipt of your email dated 2003-09-20.

Some french courses will begin the 20th of October. Then, you would be well-advised to take an appointment with a reception agent as soon as possible after your arrival at (418)643-1435. Your french test of level will indicate your admissibility. Our regional direction does also offer support and references services to facilitate your integration.

You will find, join to this email, a data file which will give you informations on housing, job search and french courses in Quebec region. We also send you some internet addresses which will give you helpfull informations about landing and about "la Capitale-Nationale". The Cyberpresse internet addresses will give you some accomodation possibilities at "Petites annonces" or "Annonces classées" sections.


-> Ministére des Relations avec les Citoyens et de l'Immigration www.immigration-quebec.gouv.qc.ca


-> Ville de Québec www.ville.quebec.qc.ca


-> Rйgion de Québec www.quebecregion.com


-> Employment Services and Financial Assistance for You www.mess.gouv.qc.ca/indexang.htm

-> Workinfonet www.info-emploi.ca


-> Job Bank www.jb-ge.hrdc-drhc.qc.ca


-> Worldwide Apartment Rentals www.appartalouer.com


-> Rйservations d'hôtels en ligne http://www.quebecreservation.com/

-> Le Soleil http://www.cyberpresse.ca/soleil/


-> Journal de Québec http://www.journaldequebec.com

We hope these informations will be of use to you.


Louise Gagné

Direction régionale de la Capitale-Nationale

et de l'Est-du-Québec.

louise.gagne@mrci.gouv.qc.ca


Приложени файлове:

http://www.bgcanada.com/portal/files/alina_gagne_appartement.doc

http://www.bgcanada.com/portal/files/alina_gagne_housing_jobsearch_french%20course.doc