Канадско гражданство

От BGCanada Wiki
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тази статия е непълна и се нуждае от подобрение.
Ако желаете да помогнете, просто щракнете на редактиране и нанесете нужните корекции.

Подаване на молба за гражданство

Първите имигрантски години се изнизват неусетно и ето че иде време за подаване на следващият пакет документи към министерството на имиграцията - този път за получаване на канадски паспорт и гражданство. Един от лимитиращите фактори е времето, прекарано на канадска територия: минимум 1 095 дни, считано четири години назад от датата на подаване на молбата. Формулярите за възрастни могат да бъдат свалени от http://www.cic.gc.ca/francais/information/demandes/adultes.asp Там има също така и удобен онлайн калкулатор за дните, които се зачитат за престой в Канада, както и връзка за плащане онлайн и ръководство с инструкции за попълване на молбата и окомплектоване на изискваните документи.


Доказване на езиковото ниво

След три години в Канада, се предполага че кандидатите владеят достатъчно добре поне единия от двата официални езика. За съжаление, от 1 Ноември 2012, министерството не приема това за даденост и изисква от кандидатите документ за доказване на езиковото ниво. В секция 3 от гореспоменатото ръководство са изброени всички дипломи, сертификати и тн, които биха могли да послужат за тази цел. Конкретно за Квебек, работа вършат оценките от францизацията, ако свидетелството е издадено от MICC и оценката по устен френски е над 4 (по скалата на Квебек). Също така може да бъде използван сертификата от TCFQ, но само ако сте минали теста като част от процедурата за имиграция. От друга страна, валидността на TCFQ сертификата е само 2 години и ако помолите Ciep за копие, те ще ви откажат, с аргумента че не издават копия на документи с изтекъл срок.

За Онтарио пък се допуска подпечатан сертификат (или свидетелство) от LINC училище (тези в които след пристигане в Канада отивате безплатно да учите език). До скоро тези училища издаваха само свидетелства, понеже нямаще уеднаквен стандарт. От края на 2014 обаче министерството се опитва да наложи стандарт, така че се издават сертификати за завършен курс, с оценките на кандидата вписани там. Информацията е от Октомври 2014г. --AsicsFan (беседа) 02:30, 26 октомври 2014 (UTC)


Изпит за гражданство

Изпитът е задължителен елемент от процедурата за получаване на гражданство, за кандидати на възраст между 18 и 54 години. Повече за подготовката и явяването на изпита можете на научите на адрес http://www.cic.gc.ca/francais/citoyennete/examen.asp

--AsicsFan (беседа) 02:30, 26 октомври 2014 (UTC) Вмъквам информация от Октомври 2014г. Само да уточним, понеже преди това никой не го е написал - при подаване на документи за гражданство, малко след това правителството ви изпраща писмо, с което казва че са ви приели документите. Плика с който го получавате е голям и другото което намирате вътре е "Discover Canada" (study guide) - това е неголяма книга, която ви се изпраща безплатно. Това е единственият източник, от който трябва да учите за теста (около 60 страници общо, но не всичко ще ви трябва оттам). А за изпита - накратко: Изпита се състои от две части - писмен тест и устно интервю-беседа. Пояснявам:

Устното интервю-беседа е по-краткото, затова започвам с него. След като приключите писмения тест отивате в друга стая, където чакате да ви привикат. Беседвате със служител на службата по имиграция. Целта на беседата са две неща: 1)Ако те имат някакви неясноти относно вашето пребиваване, ще задават въпроси за да си ги изяснят. Пример - попитаха жена ми дали е тръгнала на работа след приключване на майчинството и тн. 2)Да установят вашето езиково ниво. Да, вие вече сте изпратили документ, който го удостоверява, но те искат да се уверят доколко умеете да водите разговор на избрания от вас език (Английски/Френски). Това което ни казаха преди да ни привикат беше "Говорете ни - не ни интересува какво, дори само да обяснявате какво сте правили тази сутрин, но ни говорете. Искаме да видим доколко можете да водите свободен разговор.". Нас специално не ни караха да говорим, но преди мен слушах други които разказваха за някакви книги, които били чели.

За разлика от преди, сега още по време на беседата научавате резултата от писмения си тест и съответно дали сте издържали или не. Това е ново. Преди се е налагало да се чака няколко месеца за получаване на резултат.

Писмен тест. Тук ще обяснявам малко по-дълго, затова го оставих за накрая. Накратко, това е теста от който зависи всичко. Ако издържите теста, това е завършека на вашето приключение, наречено имиграция, защото положителния резултат от този тест ви дава поканата за клетва, която ви прави канадски граждани. А всички затова сме дошли, така че имате интерес да минете този тест. Самият тест е прост - задават ви 20 въпроса на различни теми за Канада. Всичките въпроси са относно неща които ги пише в "Discover Canada". Няма въпрос който не е оттам. Така че научете си материала от книгата. Както казах, въпросите са 20 общо. Дават ви точно 30 минути за отговор на целия тест. Имате право на 5 грешки. Теста се счита за минат, ако имате 15 верни отговора. Самите въпроси са зададени във вида "Въпрос", "отговор A", "отговор B", "отговор C" и "отговор D". Вие маркирате верния отговор. Самите въпроси са различни за всеки човек. Преди да почнат да отчитат време, тоест преди започване на теста, служители минават и раздават на всеки кандидат по една папка и една бланка. Папката съдържа разпечатки с въпросите и възможните отговори, а бланката е форма на която попълвате името си и един номер, който те ще ви кажат на място, плюс че на тази форма маркирате отговорите. След приключване, връщате папката и бланката на служител и отивате в стаята за устната беседа. Самото попълване на бланката става с молив който те ви дават. След приключване, оставате молива на стола, за тези след вас.

Както казах, единственото, което ви трябва да учите за теста е книгата "Discover Canada", която ви се изпраща безплатно. Ще я получите няколко месеца преди самия тест. Не чакайте до последно, макар че ние започнахме да учим почти седмица преди теста, обаче това е лош пример. Отделете необходимото време, нещата в книгата никак не са сложни.

Лошите варианти:

  • Не сте издържали писмения тест - ще ви се даде още един шанс. Но след няколко месеца чакане.
  • Не сте издържали и втория шанс - нямам представа. Не съм чул някой да е стигнал до там.
  • Издържали сте писмения тест, но сте се провалили на беседата - ще ви се даде още един шанс. Но след няколко месеца чакане (до една година).
  • Не сте издържали и втория шанс на беседата - нямам представа.


Проверяване на статуса

На адрес https://services3.cic.gc.ca/ecas/security.do


Церемония по полагане на клетва за гражданство и получаване на сертификат

Какво следва след като сте издържали изпита за гражданство - чакате малко и получавате писмо, с което ви канят на церемония по полагане на клетва за гражданство. Датата на церемонията при нас беше около 2-3 седмици след датата на изпита. Това вече е формалност. След полагане на клетва вече сте канадски граждани. Разбира се има малка подробност - ако закъснеете за церемонията, се счита че сте се отказали. И ще трябва да подадете документи наново, заедно с таксите. И друго - на церемонията служителите следят дали всички казват клетвата в момента на клетвата и дали всички са си вдигнали дясната ръка. Съдията произнася клетвата на английски и френски и вие трябва да повтаряте след него/нея. Ако не сте го направили, се счита че се отказвате от гражданство и няма да ви дадат сертификата за гражданство. При нас имаше възрастен мъж с частично парализирана дясна ръка. Можеше да я вдигне само отчасти. На съдията и трябваше време докато се убеди че наистина е парализиран, но нямаше проблем. В края на церемонията съдията лично ви раздава сертификатите за гражданство и ви поздравява. После всички пеете химна на Канада и след още малко приказки ви пускат да си ходите.

На този етап вече отивате до първия магазин за алкохол и купувате хубаво вино за почерпка. Или бонбони.

Какво следва - 2 бизнес-дни след церемонията можете да подадете документи за да ви се издаде канадския паспорт.

И вашата одисея озаглавена "Имиграция в Канада" завършва с това. Оттук насетне правите каквото искате, но повече никой няма да ви гони за нищо, освен ако не се проявите криминално.