Покана за виза

от BGCanada Wiki
Направо към: навигация, търсене

След изчакване на необходимия срок за разглеждане и потвърждаване на успешно преминалите мед. изследвания, идва ред на ПРОЦЕДУРАТА ЗА ВИЗА.


ИЗПРАЩАНЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАСПОРТИ

Кандидатът получава писмо (обикновено по пощата, но съм чувала случаи и по електронния адрес, посочен от кандидата във формулярите или даден по-късно от кандидата на имиграционните служители при контактуването си с тях), в което има покана да се изпратят международните паспорти в Канадското посолство в Букурещ за поставяне на визи в тях.


Изпращането на паспортите се прави обикновено с куриерска фирма, на която кандидата заплаща както доставянето на паспортите в Букурещ, така и връщането им на изпращача.


Когато се изпращат паспортите с куриер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се попълва пълномощно, за това че ги упълномощавате да получат паспортите след като е готова визата, иначе от посолството няма да дадат паспортите ви на куриера. Бланка на пълномощното


Фирма ЕКОНТ предлага направо попълнено пълномощно с имената на няколко куриера, които могат да получават паспортите от посолството, като е необходимо само да си посочите вашето име.


Посолството не поема никакви разноски относно доставката на паспортите.


Друг начин за получаване на визата е след получаването на писмо-покана за виза, кандидата лично да отиде до Канадското посолство в Букурещ и сам да занесе паспорта си /своя и тези на придружаващите го лица/.


В тези писма – покани, се съдържа изискването паспортите да имат валидност не по-малко от 12 месеца след датата на изпращането им до съответното посолство за виза.


Смяната на международните паспорти е възможна, на който и да е етап от процедурата и не влияе негативно върху самата процедура. Разбираемо е, че след подмяната, трябва да се изпрати копие от "стария" паспорт (на стр. 2 и 3) в съответната имиграционна служба (в случая – в канадското посолство в Букурещ).


Кога е добре да си подновите паспортите?

Ако до получаването на поканите за визи паспорта ви има все още валидност (имам предвид в случая, когато валидността е по-малко от 12 месеца), моят съвет е да го подновите след като си получите поканата за виза и съответно заедно с изпращането в Букурещ на новите паспорти, както вече споменах - не забравяйте да изпратите и копие на предишния паспорт.

КАКВО Е НУЖНО ДА СЕ ИЗПРАТИ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ВИЗА?

На първо място трябва да сте получили споменатото вече писмо-покана за виза. Кликнете веднъж с компютърната мишка върху сканирания документ, за да го видите в по-голям шрифт.


В поканата на всеки кандидат е отбелязано какво е нужно да изпрати, за да получи Канадска виза. Понякога освен международните паспорти, могат да бъдат отбелязани и допълнителни изисквания. Затова обърнете внимание какво пише във вашата покана, независимо какво са искали от другите кандидат-имигранти. Ще има отметка пред всяко от изброените неща, които се искат от вас да изпратите и ако се изисква нещо допълнително, то ще бъде написано в поканата ви.


Според указаното в поканата, кандидатите трябва да изпратят:


1. Международните паспорти на всички членове от дадената кандидатура, които да отговарят на изискването споменато по-горе (под "Изпращане на международните паспорти").

2. Оригиналът на документа за платена такса за постоянно пребиваване (ако все още не е платена и изпратена на по-ранен етап по време на процедурата, за което може да прочетете повече по-долу под "Такса за постоянно пребиваване")Допълнителни изисквания могат да бъдат:

- по 2 снимки за всеки кандидат с информация за ръста и цвета на очите (прибавете името и фамилията си). Тя може да бъде отбелязана на гърба на всяка от снимките или на отделен лист, към който с кламер може да прикрепите снимките. За улеснение на имиграционните служители, ако го напишете на отделен лист може да напишете или да залепите баркода на вашето досие.


- допълнителен/и документ/и, специфични и отнасящи се конкретно до дадения кандидат.


Според написаното в края на писмото-покана за виза, всичко, което е отбелязано в него, трябва да бъде изпратено в срок от 30 дни (не забелязах да е доуточнено, но предполагам се брои за начало на тези 30 дни датата, на която са ви го пуснали).ТАКСА ЗА ПОСТОЯННО ПРЕБИВАВАНЕ

вносна бележка за таксата за постоянно пребиваване


Ако до този момент не сте си платили таксата за постоянно пребиваване (виза), от вас ще се иска да изпратите заедно с паспортите оригинал на бележката за плащането ѝ.


Тази такса може да бъде платена при подаването на първоначалния пакет документи до Букурещ, но също така може да се изчака и до получаването на покана за виза и да бъде платена преди непосредствено изпращането на паспортите.


Сайтове на които можете да проверите размера на таксата и да проверявате за евентуални актуализации:

От 16 юни 2011 г. необходимата такса, която трябва да се плати e
"Такса за постоянно пребиваване в Канада - Кандидат / съпруг (а) / съвместно живеещ партньор" и е 345 евро.

Тя се плаща само от кандидатите над 22 годишна възраст.

Припомням, че не е задължително да притежавате валута (в случая - евро), а според курса на еврото за деня в банката ще ви кажат колко лева е нужно да се внесат за заплащане на определената сума.

Най-близките до вас клонове на MKB Unionbank можете да намерите на този адрес.