Провинциални номинации

от BGCanada Wiki
Направо към: навигация, търсене

Повечето провинции и територии в Канада могат да номинират имигранти, чрез програмата Provincial Nominee Program (PNP). Тези имигранти трябва да имат умения, образование и професионален опит, за да допринесат за икономиката на тази провинция или територия, и трябва да искат да живеят там. Всяка провинция и територия (без провинция Квебек и територията на Nunavut) има свои собствени "потоци" (имиграционни програми, които са насочени към определени групи) и критерии за тяхното номиниране. Също така, всяка провинция има годишен лимит на броя номинации в зависимост от големината на провинцията и други фактори определени от имиграционните власти.

За да бъдете номиниран от дадена провинция трябва:

• Да кандидатстване пред дадена провинция или територия за номинация,

• да бъдете номиниран от тази провинция или територия, и след това

• да кандидатствате пред CIC да станете постоянно пребиваващ.

Номинация, от която и да е провинция или територия, носи допълнителни 600 точки.


Критерии за избираемост

Критериите за избираемост на PNP са различни, в зависимост от това дали кандидатствате чрез хартиен носител (програми извън Express Entry ) или чрез Express Entry.


Ако кандидатствате чрез процеса на хартиен носител:

Вие трябва да отговаряте на минималните изисквания на провинцията по дадената програма и трябва да бъдете номинирани по този програма.


Ако кандидатствате чрез Express Entry:

Вие трябва да отговаря на минималните изисквания на провинцията под Express Entry PNP програма. Трябва да бъдете номинирани по тази програма. Трябва да си създадете профил в Express Entry и да покажете, че отговаряте на минималните критерии за Express Entry, включително на изискванията на една от програмите за имиграция, които обхваща.

Какво е Expression of Interest (EOI)?

Въпреки че всяка PNP, която работи със система EOI, може да направи това по-различни начини, в общи линии всички те споделят един и същ метод. Когато кандидатите покриват изискванията на даден поток те могат да подадат Заявяване на интерес (EOI), обикновено чрез попълване на онлайн формуляр. Въпросната провинция тогава оценява това Изразяване на интерес, най-често посредством точкова система и ако прецени, че покривате критериите ви изпраща покана да кандидатствате. Важно е да не бъркате термините - поканата за кандидатстване не е номинация, а покана да изпратите документите си, посредством които официално кандидатствате за номинация.

За да бъдете номинирани от провинция или територия трябва да следвате инструкциите на техните уеб сайтове:

 • Alberta. Провинцията няма да приема нови кандидатури до 27 януари 2016 година.
 • British Columbia. През юли 2015 г. провинция Британска Колумбия стартира нов имиграционен поток "Предприемачи" под тяхната PNP. По този поток, максимум 200 допустими кандидати са приети в басейна всеки месец, като PNP BC периодично кани най-високо точкуваните кандидати да подават заявления.
 • Manitoba. Провинциалната програма на Манитоба е разделена на два потока: Skilled Workers in Manitoba и Skilled Workers Overseas. Досега през тази година, 2,613 кандидати са поканени да кандидатстват за MPNP след като са подали EOI към MPNP.
 • New Brunswick. Кандидатите могат да попълнят формуляр за EOI и го изпращат на New Brunswick PNP от 1-во до 15-то число на всеки месец. Заявлението се оценява въз основа на информацията предоставена в него и определен брой кандидати получават покана да кандидатстват. Тук трябва да се отбележи, че предимство получават кандидатите с трудов стаж в определени професии, а не тези с най-много точки.
 • Newfoundland and Labrador
 • Northwest Territories
 • Nova Scotia
 • Ontario
 • Prince Edward Island. Остров Принц Едуард също има PNP поток, който действа по модела EOI и е приведен в съответствие с федералната система Express Entry. Кандидатите, които вече са в Express Entry и се интересуват от живота и работата на Остров Принц Едуард, могат да подадат Изразяване на интерес към PEI PNP. Формата пита за някои основни лични данни и поставя въпроса: "Защо бихте искали да имигрирате на Остров Принц Едуард?" Не съществува точкова система.
 • Saskatchewan
 • Yukon