Разлика между версии на „Работа (гледната точка на ZanzibarHero)“

От BGCanada Wiki
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ред 59: Ред 59:
 
===== Локализиране на потенциален работодател търсейки по "тематични зони" =====
 
===== Локализиране на потенциален работодател търсейки по "тематични зони" =====
 
<br>
 
<br>
{{ambox
+
 
| image      = [[Image:question_book.png]]
+
'''Терминът "тематична зона" е абсолютно условен и изисква прецизиране.'''
| text = '''Терминът "тематична зона" е абсолютно условен и изисква прецизиране.'''
+
<br/>
<br/>
+
Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} редактиране] и допълнете разделът.
Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на [{{fullurl:{{FULLPAGENAME}}|action=edit}} редактиране] и допълнете разделът.
+
 
}}
 
 
<br>
 
<br>
 
Да предположим, че сте добър софтуерен инженер и си търсите работа в голяма компания. Един ден отивате в близкия пощенски клон, за да изпратите пратка за България. Виждате, че много от регистрациите се осъществяват през компютърна система. Решавате да потърсите повече информация, кои е разработчика на системата, кой я поддържа и т.н.. Един от начините, е да попитате работещите в офиса. Ако имат време и познания, могат да ви насочат.
 
Да предположим, че сте добър софтуерен инженер и си търсите работа в голяма компания. Един ден отивате в близкия пощенски клон, за да изпратите пратка за България. Виждате, че много от регистрациите се осъществяват през компютърна система. Решавате да потърсите повече информация, кои е разработчика на системата, кой я поддържа и т.н.. Един от начините, е да попитате работещите в офиса. Ако имат време и познания, могат да ви насочат.

Версия от 14:31, 13 октомври 2011

Обикновено, след пристигането в Канада, първи идват грижите за жилище, уреждането на някои формални документи, и т.н.. Когато този период, който обикновено трае не повече от месец, отмине и, поради различията в стандарта между Канада и България, наличните пари започват да се "стопяват" с невиждано темпо, въпросът за намирането на работа става, все повече и повече, централен. Обикновено в този момент се осъзнава, че от гледна точка на "свободния пазар" вашето присъствие и потенциална ценност са неизвестни.

Самия начин на подбор, използван от Канадското правителство, за да гарантира привличането на повече skilled workers в Канада, има за страничен ефект това, че много от пристигналите имат значителен трудов стаж. Те притежават също и работни умения, за чието изграждане, често са необходими години, изпълнени с целенасочени усилия. Всичко това, може да доведе до заблудата, че одобрението ви да стъпите в Канада, е своеобразна гаранция, че ще работите нещо близо или същото, като длъжността или специалността, с която сте кандидатствали. Това не е точно така. Канадското правителство е признало вашата ценност за държавата, но това признание трябва да бъде направено и от бизнесите, които трябва да ви наемат или да ползват услугите ви. Точно това признание, обаче, е нещото, което само и единствено вие може да осигурите. Държавата може само да помага и ви насочва (консултира), но не и да ви осигури работата, която желаете.

И тъй като сте стъпили на един много конкурентен пазар, може да се случи така, че желаната работна позиция дълго време да остава - желана. В такъв случай, горчивината за напуснатата работа, изоставената работна позиция, работно обкръжение и колеги може да стане някак си централна. Може да се появи усещането, че работата ви в България, е било най-значимото нещо в живота ви. Това, не е вярно, разбира се, но липсата на считана за добра (престижна, уважавана) работа, може да доведе до чувството, че с пристигането си в Канада, сме загубили нещо, което много трудно можем да компенсираме.

Съдържание

Първа работа в Канада

Намирането на първата работа в Канада, може да бъде толкова болезнено и сложно, колкото и намирането на първо жилище в Канада. Основният проблем, с който се сблъсква новопристигналият, е да намери действащ начин: Как да се "закачи" за пазара на труда? И да си отговори на въпросите: На какво "ниво" да "установи" своя начален критерий (ако има избор, разбира се)? Каква да бъде и как да намери първата работа, за която да кандидатства? Дали позицията, за която подава документи (резюме, мотивационно писмо), ще е най-подходящата за него, не само като желание и умения да я върши, но и като вероятност да бъде нает? Предприятието (компанията) и длъжността имат ли потенциала да се "развиват" или това е временна позиция, която след определено време ще бъде закрита или трансформирана? Достатъчно ли е получаваното възнаграждение за извършеното и положените усилия? Доходите покриват ли основните нужди за нормален живот и развлечения?

Стандартни и държавно организирани начини за "достъп" до пазара на труда

За канадската държава, провинции и общини всеки неефективно използван ресурс е чиста загуба на средства. Това предполага, наличието на много и разнообразни форми за ориентация при търсене на работа. Съществуват много организации, чието задължение е да ви "научат" как да си търсите работа. Тези организации, обаче, не ви търсят работа. Вие сте този, който си търси работа и, за това, трябва да сте добре запознат с ограниченията и възможностите, които държавно финансираните услуги могат да ви предложат.

Employment Resources Centers

В Отава, Онтарио, за да натрупате "социален" опит и да се "докоснете" до пазара добре е да се регистрирането в някой от многобройни центрове, подпомагащи търсенето на работа. Общинският сайт е добро начало (City of Ottawa..Employment and Financial Assistance Centres (EFAC)) Списъкът по-долу е копиран от същия сайт.

 • EFAC East: 2339 Ogilvie Road
 • EFAC Central: 370 Catherine St.
 • EFAC West: 100 Constellation Cres.
 • EFAC South: 2020 Walkley Road

Няма значение къде сте се регистрирали, информационната им система е единна. Издават ви пропуск - с който да се регистрирате на влизане в центровете (и те деца хранят) и можете да ползвате безплатни ресурси - телефон, факс, копирна машина, компютър, интернет и най-различни курсове с различна насоченост.

Не очаквайте много от тези центрове и услуги. Личното ми впечатление е, че много малко от работещите там са наистина мотивирани да ви предоставят добра услуга. Като цяло, обаче, средното ниво е доста ниско.

Ако подобни центрове са далече, а ви е нужен компютър за да изпратите резюме, може да опитатв в Клоновете на Общинската библиотека. Трябва да сте регистриран предварително, а за да ви издадат карта за достъп, ще ви трябва договор за наем. Мисля, че е добра политика да "качите" необходимите ви документи в Google Documents или друг доставчик на подобна услуга. Така ще можете да работите върху резюмето си по всяко време.

Разбира се, че домашният компютър с достъп до Интернет е нещo задължително. Employment Resources Centres и публичните библиотеки са временни решения.

Според мен, че едни от най-добрите услуги за ориентация в пазарът на труда предоставя Northern Lights Canada. Тук, вероятността да попаднете на добър case manager е много висока. Компетентни са и ако им докажете, че имате нужда от преквалификация, за да си намерите точната позиция на пазара, могат да ви осигурят и безвъзмездно финасиране за допълнителното обучение.

Интернет сайтове за обяви (държавни и частни), обяви във вестници (т.нар. classifieds), агенции за търсене на работа

Всеки може сам да си направи търсенето, като използва познанията си. Добра подборка на различни сайтове намерих на сайта на Община Отава Проблемът с този начин на търсене, е че за да се "доберете" до интервю, резюмето ви трябва наистина да "хваща" око. А за да го направите наистина конкурентно, трябва да имате много специални умения и добри познания за подреждането и оформянето на резюмето. Усилията за оформлянето на самото резюме става безпредметно, обаче, ако изискването е да го "качите" използвайки вградена форма изискваща текстов формат. В такъв случай по-важни са ключовите думи и съответствието им с обявената позиция.

Друг проблем е, че обикновено подобни места за намиране на работа са преокупирани от обяви на различни агенции за наемане. Това означава, че много често изискванията са прекалено общи, неясни и размити. Това затруднява осъвременяването на резюмето ви и може да го направи неразличимо от общата маса. Друг е въпросът, че никога няма да бъдете сигурен дали е разгледано...

Кандидатстване по обява публикувана на фирмен сайт

Понякога е по-добре да се насочите към по-тясно специализирани корпоративни сайтове. Почти всяки фирмен сайт има секция Careers, Job Posting или друго подобно име, от където можете да кандидатствате за определена позиция. Ако работите в компютърния бизнес като програмист или системен администратор е добре да намерите и проверявате позициите, които се обявяват на корпоративния сайт на компания известна с това, че разработва софтуерни приложения или има нужда от сериозна системна администрация. Често, от корпоративния сайт, може да добиете добра представа, по какви проекти работи дадената компания, каква е вътрешната и структура, адреси на офиси и лица или отдели за контакти. Контактувайки по този начин, избягвате агенцията посредник, и директно контактувате с отдели "Човешки Ресурси" или с човек, който се занимава с наемането. За пример може да служи Cistel Technology Inc., чиято секция за обяви за работа рядко съдържа повече от 1-2 позиции.

Трудност за този директен начин на кандидатстване, може да бъде "локализирането" на подходящи или интересни за вас компании. Възможни са следните стратегии.

Използване на Жълти страници

Този метод е подобен на търсенето по телефонен указател. След намирането на интересен за вас бизнес, разположен наблизо, е най-добре да направите търсене в Google по името на компанията. Обикновено, така ще попаднете на сайта на компанията и ще можете да си създадете по-добра представа, как да я "атакувате" - с резюме или личен контактат.

Един пример:
Търсенето на локален бизнес в Отава в категория "Интернет продукти и услуги" произвежда следния списък:
http://www.yellowpages.ca/search/?stype=si&what=Internet+Products+%26+Services&where=Ottawa%2C+ON&x=33&y=5
Разглеждате и избирате "интересна" компания. Да кажем - Nortext...
http://www.yellowpages.ca/bus/Ontario/Nepean/Nortext/2435423.html?what=Internet+Products+%26+Services&where=Ottawa%2C+ON&le=a7c97f2bf1
Правите търсене в Google...
http://www.google.ca/#hl=en&source=hp&q=nortext&aq=0&aqi=g2&aql=&oq=Nortext&gs_rfai=&fp=72381a018f4e0477
... и попадате на фирмения сайт
http://www.nortext.com/index.htm
... от препратката "Услуги" виждате с какво се занимава компанията
http://www.nortext.com/services.htm
Да кажем имате интереси към WEB дизайн
http://www.nortext.com/web.htm
След което преценявате как да контактувате за да предложите уменията си...
http://www.nortext.com/contactus.htm
Локализиране на потенциален работодател търсейки по "тематични зони"


Терминът "тематична зона" е абсолютно условен и изисква прецизиране.

Ако желаете да помогнете на Уикипедия, просто щракнете на редактиране и допълнете разделът.


Да предположим, че сте добър софтуерен инженер и си търсите работа в голяма компания. Един ден отивате в близкия пощенски клон, за да изпратите пратка за България. Виждате, че много от регистрациите се осъществяват през компютърна система. Решавате да потърсите повече информация, кои е разработчика на системата, кой я поддържа и т.н.. Един от начините, е да попитате работещите в офиса. Ако имат време и познания, могат да ви насочат.

На официалния сайт на CanadaPost намирате секцията Aboutus и от там на подсекцията Careers - Current Opportunities - see Current Opportunities.

Така, тръгвайки от една специфична услуга, попадате на един от най-големите разработчици на софтуер в света, който може би оперира и във вашия град.

Founded in 1976, CGI Group Inc. (”CGI”) is the eight largest independent information technology and business process services firm in the world. CGI and its affiliated companies employ approximately 25,000 professionals, providing end-to-end IT and business process services to clients worldwide from offices in Canada, the United States of America (”US”), Europe, and Asia Pacific as well as from centers of excellence in Canada, the US, Europe, and India. CGI’s annualized revenue run rate is currently CDN$3.6 billion (US$3.1 billion) and at December 31, 2005, CGI’s order backlog was CDN$12.9 billion (US$11.1 billion), or $14.0 billion (US$12 billion) including the BCE contract extensions signed in January 2006. CGI’s shares are listed on the TSX (GIB.SV.A) and the NYSE (GIB) and are included in the S&P/TSX Composite Index as well as the S&P/TSX Capped Information Technology and MidCap Indices. (http://www.cgi.com)

Друга обширна социална "зона" предлагаща множество възможности е сферата на здравните услуги. За Онтарио държавната организация, отговорна за изграждането на "електронно досие" е eHealth Ontario. На сайта за обяви можете да си направите абонамент и да получавате в електронната си поща известие за всяка новообявена позиция. Малко държавни организации се занимават с директното писане на код. Логично е компании разполагащи с добра комуникационна среда да са основни играчи. Например Telus и xwave a division of Bell Aliant

Понякога интересни позиции могат да се намерят в специализирани списания интересен пример е Backbone

Други, ефективни начини за "достъп" до пазара на труда

Намерете познат българин, който да може да ви помогне

За намирането на първа работа в Канада, това е най-очевидния вариант. Отделете няколко часа за да обмислите внимателно, методите, които сте използвали, за да си търсите УСПЕШНО (а не изобщо) работа в България. Ако откриете, че сте използвали познати и роднини, които са ви насочвали към определена позиция и компания, можете да предположите, че уменията ви да търсите по този начин работа в Канада са налице и ще ви трябват сравнително малко усилия да ги приложите в реални условия.

Не трябва да имате съмнения, че подобен модел е масово използван в Канада. Понятия като: "връзки-connections", "ходатайство-reference", "комуникациия-при-която-получаваш-полезна-информация-за-търсене-на-работа"-"networking", съществуват и в Канада. Проблемът пред вас е, че средата не работи във ваша полза. Вие не познавате пазарът; т.е. какво се търси и близо ли е до това, което вие притежавате-предлагате. Известният проблем се състои в това, че кръгът от роднини или познати, готови или желаещи да споделят своите познания за конкретни позиции в конкретни компании, най-вероятно ще бъде, силно ограничен в началото.

Не се отказвайте, обаче. За да увеличите шансовете си, бъдете методичен, направете списък от имена и телефони на хора, които могат да ви помогнат с информация за перспективни позиции или най-малкото с личен опит за това, как те са излизали от подобна ситуация в миналото си. Това можете да направите още преди да сте тръгнали от България. Какво губите?

Трудно е, но се стремете да бъдете обективни. Обективни означава да не се отчайвате, когато разберете, че разполагате само с едно-две имена и, при първо приближение, хората за кото сте били убедени, че са "успели и проспериращи", да се окаже, че имат същите проблеми като вас - т.е. да са безработни в момента или да имат работа, която да характеризират като незадоволяваща ги. Стремете се да бъдете позитивни. Това качество е, може би, единственото нещо, което отличава "средностатистическия" българин от "средностатистическия" канадец. Питайте, без да ставате досаден, и изслушвайте внимателно разказаното от всеки с дори един ден повече престой в Канада от вас.

Използването на този подход (връзки и познати), не значи, че трябва да оставите другите начини за търсене на работа (обяви, панаири и презентации, курсове и т.н.). Акцентирането ми върху използването на подобен подход, е защото, според мен, той е най-перспективен за новодошлите, като съотношение цена/ефективност за намиране на първа работа и "закачане" за пазара. Той е естествен и е лесно приложим - особено в първите месеци и с дефицит при свободното общуване на чужд език.

Идеалната ситуация за вас ще бъде, ако в списъкът с потенциални препоръчители (ходатаи, приятели, роднини, спонсори доброжелатели, познати) има някой, който притежава или познава човек, който притежава малък бизнес - да кажем - малка компания ("сам-човек-фирма"), която извършва ремонти по домовете (една много разпространена професия contractor), или оперира малък магазин за цветя, дрехи, или има ресторант, пицария или други подобни. И, най-важно, този собственик е българин. Презумпцията е, да се срещнете с него, като спазвате локалния ритуал - обаждане по телефона, уговаряне на среща, явяване точно на време, задаване на конкретни въпроси, раздяла точно в момента, преди да сте станали досаден. Крайният резултат, може да бъде - получаване на първата работа в Канада или най-малко добри съвети и един бъдещ приятел.

За мен "идеална ситуация" означава:

 • Вие имате нужда от работа и напълно осъзнавате това!
 • Вие желаете тази позиция и напълно осъзнавате това!
 • Човекът, с който имате среща и разговаряте, има правото да ви назначи - много важно условие!
 • Вие сте препоръчан или сте личен приятел (добър познат)!
 • Вие комуникирате на български език!

Ако имате някакви колебания относно, което и да е от първите две условия ясно го изразете в началото на срещата и не си губете времето, и това на на потенциалния работодател. При колебание (но желание за ориентация) целта вече е изместена от "търсене на работа - наемане на работа", към това на "информационното интервю". Т.е. "търсене на информация за работата - даване на информация за работата", което по-принцип е различно като техника и ритуал. По-кратко е и протича динамично във времето и простанството. Пространство в смисъл, че може да изискате предприятието да ви бъде показано, т.е. да направите, с придружител, обход на най-важните "отдели-работни центрове" и да бъдете накратко запознат с функциите им и работещите в тях.

Всичко това не важи, ако "потенциалния работодател" ви е близък познат и ви е поканил на "малка ракийка"...

Един очевиден недостатък на изложената по-горе "идеална ситуация", е, че в "реалният живот" няма идеални ситуации. Най-вероятно, ще откриете, че вашата представа за "добра работа" в Канада (България) е тотално различно от предлаганите на свободния пазар позиции с етикет "добра работа". Вероятно ще откриете, че натискът върху вас да приемете работа, която смятате за "непрестижна",и едновременно "тежка и лошо платена" е много голям.

Някои публикации в wiki.bgcanada.com също дискутират предимствата и недостатъците на започване на каквато и да е работа, максимално скоро след пристигането в Канада. Основният недостатък е, че първата работа няма да бъде свързана с нещата, които сте работили в България.

Как да намерим някой, който да ни помогне

Един от начините да потърсите и получите помощ от българи в Канада, е да намерите подходящ начин да се срещнете или комуникирате с тях. Подобно място може да бъде сайта и форума на http://bgcanada.com.

Друго място, може да бъде съответната църкава, където локалната общност се събира. Намерете адресите на съответните храмове и посетете местата в удобно време.

Трябва да знаете, че е много добре, освен от т.нар. "Българска общност", да можете да разчитате на помоща на някой роден и израстнал в Канада. Очевидно е, че подобен човек би ви оказал неоценимо съдействие със съвети, идеи, и дори да бъде ваш препоръчител, когато трябва да представите необходимите референции. Как да "открием" такъв човек сами?

Една начин е започването на т.нар. LINC (Language Instruction for Newcomers to Canada) курс.
LINC името използвано за този вид курсове в Онтарио. Названието за Квебек е различно. Примерни места, които провеждат тези курсове в Отава може да "излезнат", ако направите следното запитване в Google. Най-престижно учебно заведение, провеждащо подобни курсове в Отава е Algonquin College. Строго погледнато, ако езиковата ви подготовка е добра (което се предполага, заради задължителното от 2010 полагане на езиков тест към призната от Канада организация) и сте добре запознати как функционира една модерна либерална демокрация (България е едно добро приближение), вие нямате нужда от подобен курс. Това, обаче, може да бъде едно от местата, където може да срещнете Канадец, желаещ да ви помогне със съвет и референции. Тази личност е преподавателят на курса. Той обаче, трябва настина да ви "хареса" и да ви се довери. Това не е лесно, те са добре подготвени и вие наистина трябва да ги убедите, че носите в себе си качествата на добър бъдещ гражданин на Канада.
Трябва да знаете, че да се запишете за подобен курс, трябва първо да бъдете тестван за знание на езика. За Отава тест центъра се намира на Suite 308-240 Catherine Street (corner of Bank St. & Catherine St.) Ако покажете добро ниво (всички искаме да сме на първо място), оценяващия ще ви каже, че нямате нужда от подобен курс. За да попаднете в Algonquin College, трябва да си "поискате" и да има свободни места, за да започнете. Не рискувайте други места, някои могат да изглеждат фрустриращо за вас.
Бъдете фокусиран на основната си цел - намирането на работа. Работете върху резюмето си. Ангажирайте преподавателя да го провери за пунктуационни и граматически грешки. Това ще бъде тест, дали той ви "харесва" и дали има желание да ви помогне. Това ще проличи и от това, дали от време на време той ви дава информация за позиции, за които той смята, че е добре да подадете резюме. Така той пък тества вас! Не забравяйте, следващата ви задача е да получите съгласието му да ви стане "евентуален" препоръчител, ако някоя от позициите, за които сте кандидатствали ви поиска референции. Ако "усетите", че нямате неговото пълно съдействие сменете методите на комуникация с него и/или прекратете в подходящо време курса.

Какво да изберем? "Каквато и да е работа веднага" срещу "Лека работа по специалността - по-късно"

Неизказаното разбиране на първото е: Ако веднага започнем каквато и да е работа. Без да сме се "огледали", "получили канадско образование" и "научили перфектно езика", то тази работа ще бъде неприятна и ниско платена. Отделно, това ще ограничи намирането на добра работа, защото:

 • ще изглежда зле в резюмето ни
 • ще ни "блокира" времето за търсене на по-добра работа, защото ще бъдем уморени
 • ще "влоши" подобряването на английския (или френския) ни език


Скритото разбиране за втората част от подтемата е: Ако се "огледаме" за известно време, "получим канадско образование" и "научим перфектно езика", то първата ни работа ще бъде изключително добре платена. Най-вероятно в "офис", на "бюро" и максимално близо до българското (или канадското) ни образование и придобита специалност или това, което сме учили в Канада. Това ще компенсира нуждата да се изплащат направените, за евентуално обучение, заеми.

Често, изборът между двете възможности не се прави само от нас. Ако нямате средства (а това е масовия случай, защото разликата в икономическия стандарт на България и Канада е голяма), ако имате семейство и малки деца, които изискват определен стандарт за живот и съответно по-високи разходи, винаги идва момента, когато трябва да приемем предложението или, ако няма предложение за работа, да намалим критериите си и да кандидатстваме за по-ниска стартова позиция. В един момент, "пазарът" и нашата нужда за работа ще се срещнат, но резултатът може да се различава доста, от първоначалните ни намерения и планове.

Започнатата веднага работа, не е задължително да бъде неприятна и ниско платена, но вероятността да бъде такава е наистина голяма. Този подход си има и някои предимства:

 • ще може да си плащате сметките и да не сте толкова зависим от различни социални програми и организации
 • ако сте със семейството си, доходите ви могат да дадат увереност и спокойствие на другия член, за да може по-спокойно да си потърси нова или първа работа или по-добре да се ориентира, какво е най-добре да учи в Канада.

Канадското образование, също само за себе си, не гарантира "лесни пари". Самите години, прекарани в учене и в студентско обкръжение, са добра основа за изграждане на обкръжението, необходимо за намирането на желана работа.

Добра работа в Канада

Това е голяма тема и заслужава специалено внимание.

Идеологемата "работа по специалността"

Този "сакрален" въпрос - Как да започна работа по специалността си от България? - постоянно преследва много от пристигналите в Канада. Някакси той измъчва и познати, приятели, доброжелатели, недоброжелатели, както и роднините в България. Едно от първите неща, които се правят след пристигането е документите за придобито ниво на образование и квалификация от България за бъде някакси "приравнено" към местния еквивалент. Смята се, че това може да помогне за намиране на близка, ако не и същата позиция, каквато е била позицията ни в България, като направи резюмето ни по-атрактивно.

Каква ми е "специалността" и защо е важно/не е важно да се стремя да работя същото, което съм правил в България?
Какво мога да правя, което родените тук да не могат да правят?
Какво родените в Канада не искат да правят?

Образованието получено в Канада ще ми гарантира добра работа

Тежестта на образованието получено в България е трудно да бъде оценено. Възможно е, при някои ситуации, формалният документ за придобита квалификация и специалност да е полезно.

За Онтарио, организации, които предоставят услугата "приравняване на диплома издадена извън Канада, към месния еквивалент" са International Credential Assessment Service of Canada (ICAS), Canadian Information Centre for International Credentials (CICIC), World Education Services (WES). Възможно е да има и други подобни. Услугата се изразява в това, че срещу определена такса ще ви бъде издаден документ (сертификат, свидетелство), в който ще пише, че образователната степен получена в България, се приравнява на съответната образователна степен получавана в Онтарио и, че имате съответните квалификации да работите по съответна специалност от диломата.

Проблемът, че много добре образовани имигранти имат ограничен достъп до пазарът на труда, е признат от Канадското правителство и на федерално ниво съществува програма Foreign Credential Recognition, която се опитва да "ускори" достъпът на опитните работници до пазарът на труда.


Според мнението на roumensp, изложено в тема от форумът BgCanada, ситуации, където придобитото в България образование може да бъде от полза са:
лицензиране по специалност,
работна (TN) виза за САЩ,
записване в университет за получаване на master's degree и т.н.
В Канада, повечето работодатели предпочитат references от предишни работодатели, но някой може да поиска и диплома (обикновено вярват на написаното в резюмето)

Правилото е: Приравнената диплома, сама по себе си, не може да ти гарантира работа.

Какво точно е "ДОБРА РАБОТА в КАНАДА", не е много ясно? Един критерий е доходът след облагане (работата може да е гадна, но да носи добри пари"). Ако се сравнява по фамилната медиана работа носеща доходи над 56000CAD е добра.


Можете да си "вкарате" много нерви, ако вярвате на т.нар. "имигрантски легенди" за невероятни заплати, спокойна държавна работа "на бюро" (с вариация за работа в банка) от първия месец след едно подадено резюме и диплома по счетоводство от България. Действителността - лично за вас - може да бъде доста по-различна.

Да сменя ли работодателя си, или да си издействам увеличение на заплатата в същата компания?

А защо да не опитаме "две в едно" без да рискуваме почти нищо?

На каква възраст е най-добре да пристигнем в Канада?

Това е важно, единствено за да си спестим някои илюзии свързани с "върха" на кариерата....

Трудно се управлява и прави разчет за да се гарантира "точен" момент на пристигането в Канада. Възможни са следните, тривиални варианти:

Млади сме! Да предположим, че сте пристигнали семейство (най-честия вариант) с едно, понякога повече деца. Ако децата са малки, най-вероятно единият от вас няма да може да работи, което намалява семейните доходи, респективно личния стандарт на всеки член на семейството. Добрата страна е, че е възможно "неработещият" (което не е много точно казано) да учи нещо по-походящо за местния пазар и след време доходите му да компенсират "пропуснатото" време. Как ще се финансира подобно "доучване", как ще се управлява времето, е нещо трудно за оценяване. Младостта си има предимството, че усилията траят по-продължително във времето и крайният резултат има голяма вероятност да е добър. Т.е. перспективите за изграждане на добра кариера в Канада да бъдат много добри. Отделно, евентуалните грешки могат да бъдат поправени, защото времето за проявяването и поправянето им, вероятно, ще бъде достатъчно. Повечето години присъствие и работа в Канада, подобряват възможността за по-изгодно пенсиониране - това може би е най-голямато предимство на ранното пристигане.

Опитни сме! Същата семейна ситуация, но късно сте се апликирали и децата са отраснали, а вие натрупали добър опит в България. В този случай, е по-вероятно и двамата да работите, но е малко вероятно да "доучвате" в Канада или образователната степен да не бъде бакалавър, а да кажем нещо с по-практична насоченост, но и по-ниско заплащане. Предимство може да бъде опитът, който да "помага" по-лесно намиране на работа и по-малки грешки при взимането на важни решения. Децата могат да работят и да подпомагат домакинството, ако още живеят с вас. Недостатък е липсата на време за изграждане на добра кариера в Канада. Загубената възможност за пенсиониране в България и, вероятно, по-ниската пенсия в Канада.

Анализ на написаното по темата в книгата на Венцислав Миков "След шест години в Канада"

Венцислав Миков

От книгата трудно може да се получи обективна преценка за начините, които авторът е използвал за да се "закачи" на местния пазар. Това е така, защото личните преживявания се преплитат със слухове и разкази на трети лица, които не са добре систематизирани и трудно могат да бъдат полезни.

Авторът е започнал да търси работа веднага, след като е намерил квартира и е получил необходимите официални документи. Според написаното, започва работа две седмици след пристигането си, при което парите му са били привършили (стр. 94). Образованието му получено в България е "Машинен инженер". Нямал е практически работен опит по специалността - "Завършил е Техническия университет, а след това е работил в него до заминаването си за Канада през 1999 г." (стр. 3).

Първата му работа е била в малка фабрика, където е правил валове и втулки, набивал е лагери и пасвал ролки... Не става много ясно как точно е намерил тази работа. След изброяване на Интернет, обяви във вестници, радио и телевизия (би било интересно да се разбере, как точно радиото и телевизията са му помогнали?), центрове за подпомагане на безработни и др., авторът споделя "Аз самият съм си намирал работа и чрез агенция." (стр.28).

Не става ясно, как е "приравнил" образованието си и каква "канадска диплома" е взел. На стр. 96 споменава, че е "приравнил образованието си" и от 2003 г. е започнал да работи като "строителен инженер".

Втората си работа започва през 2003-2005 г.(тук има някакво объркване, защото на стр. 96 се споменава работа като строителен инженер през 2003, а на стр 97., че е "взел решение да запази и втората си работа, като разносвач на пици"). Не се споменава нито, как е намерил работата в пицарията нито как, като "строителен инженер" през 2003. През 2005 г., работата, която е работил е била, като оценител на разходите за остъкляване на строителни обекти (според мен, подобна работа не изисква инженерно образование, средно е достатъчно). Според него, доходът му достига $70000 CAD преди такси. Запазва и втората си работа, като доставчик на пици. Вероятно, работата в строителния бизнес се явява като трета, защото от повествованието става ясно, че втората работа е в пицария.

Няколко параграфа са отделени и за изискванията за спазване на безопасността на работното място. Според мен, за чувството, че автора се е намирал под "стрес", принос има и различния работен ритъм в Канада. Регламентираните почивки, с точно определена и спазваща се продължителност, са правило в Канада. Работи се интензивно, като се уплътнява се всяка работна минута. За някои позиции, често се стои прав продължителни периоди. Правилата свързани с употребата и наличието предпазните средства, каски, очила, закрити обувки, работно или защитно облекло - се смятат за задължителни. В Канада спазването им строго се контролира от работодател и държава. В България по-скоро всичко е точно обратно, което е "изненадало" г-н Миков.

Повече информация за автора Венцислав Миков