Климат в Квебек - въпрос

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Borchagaa

Климат в Квебек - въпрос

Мнение от Borchagaa »

Здравейте, бих искала да попитам какъв е климата в Квебек? Може да ви се стори малко маловажен въпрос, но мен все пак ме интересува. На последната информационна сесия за Квебек консултанта каза, че през зимата стигало до -10, а през лятото до 22С. А постоянно чувам отнякъде, че през зимата, през повечето време t е -30/-40С. Вярно ли е? А през лятото как Е? Мerci! :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Всеки ще и каже различно :).
Аз карам 3-та зима и -30 не ми се е случвало до сега ,но -27 да (1 ден тази година),но тука студа не се усеща според мен.При -7,-8 е като около 0 в България,а аз се придвижвам с градският транспорт и чакам рейс (понякога и по 20 мин.) така че имам усет за температурите.Но лятото за мен е кошмар.Жега та се не диша,поне за мен е така.Последното лято беше добре ама да видим следващото.
Ма аз по принцип предпочитам зимата пред лятото тaка че до тук казаното може да не важи за теб.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
mecan

Мнение от mecan »

MAX TEMP : 36.2 °C
MAX TEMP. DATE Aug.8 2001
MIN TEMP : -29.1 °C
MIN TEMP. DATE Jan.15 2004
PRECIP ACCUMULATION 3546.1 mm
това е в Монреал
а това за Квебек
MAX TEMP : 34.2 °C
MAX TEMP. DATE Jun.26 2003
MIN TEMP : -32.6 °C
MIN TEMP. DATE Jan.15 2004
PRECIP ACCUMULATION 3926.2 mm
за последните 4 год
и това са температури без фактор вятър и влажност

в момента измерената темп. в Монреал е -11 а се усеща -22 така че прави си изводи

POSTREACT(ions) SUMMARY

Според учението на философа Ли Тин Уидъл хаосът се намира в най-голямо
изобилие там, където някой се стреми да въведе ред. И хаосът винаги
надмогва реда, защото е по-способен организатор.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

абе голям гърч си е. аз все още не мога да свикна, а като пък доде лятото с тази влажност и смога направо е ад.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Да ме прощавате, ама аз се бях приготвила да умирам от студ - то се оказа, че тази зима в България е било страшничко. (Добре, че се отървахме! :wink: )
Декември имаше 2-3 дни с -27, с фактора вятър - около -40. Обаче, не знам защо, тук студа не се усеща както в БГ...
Днес, наприmер, уж е -11, на mен mи е топло с това слънце! Ако не духаше вятър бих си сложила пролетното яке!
А лятото - mного задушно, бе! Като на mорето - от влагата ще да е! И mного важно - в Mонреал няmа сmог!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
ivandi

Мнение от ivandi »

Eto dva linka za Montreal i Quebec, da si vodish statistika :)
http://www.weather.ca/weather/cities/ca ... QC0441.htm
http://www.weather.ca/weather/cities/ca ... QC0363.htm

Na men mi e parva zima. Liatoto kebakarite me plasheha che zimata bila strashna (to na tiah vsichko im e NAJ :) ). Za sega ne vijdam nishto strashno, -10 -15, poniakoga i -20 no ne za dalgo. Ako niama viatar, daje e priatno. Obache viatara e gaden. I -5 da e ako duha e nepriatno. A naj kofti e kogato edin den e malko nad 0-ta, a na drugia -15, stava goliama parzalka :)

A liatoto slanceto e dosta silno, pone na men ne mi ponasia. No pak ne stava mnogo goreshto. E ako mnogo se sgoreshti basena e zad bloka :)

Abe klimata e poslednia problem tuk :)

Cheers

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

ivandi написа: Na men mi e parva zima. Liatoto kebakarite me plasheha che zimata bila strashna (to na tiah vsichko im e NAJ :) ). Za sega ne vijdam nishto strashno, -10 -15, poniakoga i -20 no ne za dalgo. Ako niama viatar, daje e priatno. Obache viatara e gaden. I -5 da e ako duha e nepriatno. A naj kofti e kogato edin den e malko nad 0-ta, a na drugia -15, stava goliama parzalka :)
Abe klimata e poslednia problem tuk :)
Cheers
Ivandi ти на това зима ли му викаш. Не си ли 4ул 4е за първи път от 50 години температурите са толкова високи. Имаше 1-2 седмици студ (15 януари-30 януари) и това си беше. Само ако знаеш 2003 (когато пристигнах тук каква зима беше, щеше да искаш да се връщаш в БГ. Тогава кебекарите казваха 4е това било наистина тежка зима.
И не гледай статистиките и агитационните брошурки те са правени да не плашат туристите. Като вклу4иш фактор вятър температурите стигат -45С - 50С тук в град Кебек. Виж в Мтл е много по-топло. Аз там дори не си закоп4авам палтото :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

А забравих да спомена и за прословутото кебекско лято.
Ами лятото тук е много кратко. Миналата година се падна във вторник... :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

bateto

Мнение от bateto »

Да зимата на 2002-2003 никога няма да я забравя,като паднеше на -15 жега.В продължение на 3 месеца темп. си играеха от -10/рядко/ до -30,като се заредят 20 дни подред на -20-25 ти иде да се гръмнеш.За 5 месеца имаше самоедин ден с плюсова температура +1 и то точно на 01012003.И изобщо недейте да сравнявате зимата тук с тая в Бг.В Бг.може темп. да паднат до -15 но държат само няколко дни и съвсем нормално е да се сменят с +15,а тук такъв филм няма 5м. все си е клинч,да се е стопил сучайно ноемврийския сняг-не, от ноември до сега все си е бяло навсякъде ,ще го отнесе до април,тогава за кви топлини говорите.Тая ми е четвърта зима тук и е голямо изключение,можем да я наречем сравнително мека за тукашните разбирания ,но все си е зима.И в Бг. се движех с кола и тук също ,обаче в Бг. изкарвах по едно кожено сако,а тук даже и в тазгодишната зима кожух,шапка ,ръкавици.В Бг. усещането за студ идва от недобре утоплените помещения и транспорт,а тук усещането идва от тия -20 -30Ц като сложим и влагата както днес става дубъл.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Alex_dim
Обратна връзка:

Re: Климат в Квебек - въпрос

Мнение от Alex_dim »

Borchagaa написа:Здравейте, бих искала да попитам какъв е климата в Квебек? ...
Климатът не трябва много да те плаши. Температури под -15 не се задържат дълго време, а както и по-горе са споменали, според мен също тук студът е по-поносим, отколкото в България, понеже навсякъде е топло (вкъщи, в офисите, в подземния град на Мтл) и не икономисват енергията в това отношение. Въздухът е по-чист в сравнение с големите градове в БГ. През лятото май е по-неприятно, че в домовете става много задушно (повече отколкото навън) и не е лошо да си с климатик. Температурите все пак рядко надвишават 26-28 гр.

POSTREACT(ions) SUMMARY

bateto

Мнение от bateto »

Аз пък твърдя ,че температури под -15 се задържат за доста дълго време,в порядъка ня 2,3 та и 4мес. ,справка зими-2002-2003,2003-2004 и сняг натрупва до половин метър-справка зима 2003-2004,но това не трябва да те плаши освен ако не работиш на открито.Проблемът е по скоро психологически,като задържат темп. в продължение на месец под -15 цикълът ти на живот става от работа в къщи ,от къщи на работа,не можеш да направиш 15мин. разходка а ла пие за разтоварване,забит си като къртица..Другият проблем е влагата лете и зиме,удря в ставите ,не убива но мъчи изпива ти силите.
И пак повтарям не си правете заключение от тая зима ,следващата такава може да е след 50г.А най големият проблем е че е много дълга,от началото на ноември до средата на април ,което много изтощава организма и физически и психически.
А миналата година за пръв път от 3г. имаше есен по дълга от 2 седмици ,да се надяваме че и пролетта ще е така ,но като гледам прогнозите до 20.03 -от -5 до -15/максимални/ и две седмици непрекъснат снеговалеж едва ли ще ни огрее.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Todd

Мнение от Todd »

Тука зимата е песен в сравнение с БГ и според мен е така, защото тук навсякъде всичко се отоплява. А в БГ: в апартамента - студено, защото има лоша топлоизолация и само аз си включвам радиаторите; в автобусите - студено, защото парното или не работи, или шофьора прави икономии на нафта; на работа или в училище - студено, защото няма пари за отопление или пак от гледна точка на икономии... :evil:
В крайна сметка човек през целия ден е на студено и дори при +5 му е студено.
Тук е точно обратното - и при -50 не ми е било студено.

POSTREACT(ions) SUMMARY

По-добре малък ум, отколкото голям цирей!
Аватар
maria29

Re: Климат в Квебек - въпрос

Мнение от maria29 »

Alex_dim написа:Въздухът е по-чист в сравнение с големите градове в БГ..
Ей с това изказване въобще не съм съгласна. Още пове4е 4е аз идвам от един от най-замърсените бг градове (Бургас). Ще приема позицията ти само ако ми кажеш колко рафинерии има в Кебек :?: :idea: :wink: :lol:
А като се има предвид 4е в момента съм в град който по4ти няма промишленост която да замърсява (освен пак една рафинерия). Не ти ли е направило впе4атление колко е силно слънцето през лятото и как през ден по телевизията предупреждават да се мажат с крем преди да се показват навън? Това със сигурност не защото слънцето пе4е по-силно, а защото озоновия слой е СИЛНО изтънял и слънцето жули. И това е още един плюс за туризма в Бг... :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

BaiGanio

Мнение от BaiGanio »

Ne se pla6ete ot temperaturite,vsi4ko sa si izmislili canad4etata za da im e dobre.V Sofia se mrazne pove4e.Moje bi za plovdiv4ani e po studenko no ite svikvat.Temperaturite v MTL sa kato v severna BG-PLEVEN,RUSE.Ne se pla6ete-ima bezplatni pluvni baseini rabotesti ot 8-21h prez cjalata godina i fitnes zali s sastoto rabotno vreme za okolo 50-6o CAD mese4no.Njama stra6no vsi4ko e OK,nie BG sme sviknali da preuveli4avame malko a ponjakoga i pove4e nestata :D Uspeh i gore glavata! :D Nie BG uceljavame pri vsjakakvi uslovija!!! :thumbsup: [/list][/code][/quote][/u][/i][/b]

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Че има кучешки студ тук, има (не и тази година обаче), и че се изкарва по-леко зимата от в БГ, изкарва се. Както мнозина вече писаха, тук навсякъде се отоплява, затова. Но и батето е прав: като захване тоя студ с тоя гаден вятър, караш по най-късата отсечка до работа и обратно. Моят проблем са не ниските температури и снега, а това, че е дъъъъълго... За мен лято тук все пак има, но няма пролет. Пурвите цветя по градинките пред къщите се виждат май месец, и то защото ги садят готови цъфнали. В това отношение евала им правя на тукашните: въпреки неблагоприятния за цветя климат, градът се отрупва с толкова цветя, колкото не съм виждала никъде в БГ. Но пък няма пазар за цветя: ей така да минеш между сергиите и даже без да купуваш, да си оплакнеш очите след работа...

Маре, ние с теб и по въпроса за въздуха даже не сме на едно мнение: според мен тук реват, че въздухът бил замърсен, само защото не са виждали какво значи наистина мръсен въздух (като този в бг градовете, където между впрочем май също няма много предприятия вече).

POSTREACT(ions) SUMMARY

Обичам да преча
Заключено