Туршия!!!

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
bravo

Мнение от bravo »

6tom kazva6......... :D
kvo i e na tur6iata? lutenicata sa6to e vkusno ne6to, filiika s masalce i merudiika sa6to, ako tva e priznak za selenia...........to i banicata ne e gradsko iadene, nito iahniata, ama irlandcite si imat stew, te seliani li sa? :?:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Таратор

Мнение от Таратор »

Моля уважаемите съфорумци да не се поддават на разни провокации. Темата е станала чудна, продължавайте.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Изображение ... и в темите също!
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

имаше навремето една книга "Готварска книга само за мъже" - много добре четиво :lol: Та идеята в нея общо взето е, "да, има някакви рецепти, ама те трябва да се четат по-скоро като препоръки"

Та в тоя дух, рецепта за туршия.

Купуваш от магазина една зелка, една глава карфиол, 1-2 глави чесън, 3-4 червени чушки, връзка моркови, връзка целина. Всичко без чесъна и целината се нарязва средна едрина :lol: (морковите НЕ се белят, само се измиват хубаво) и се редят/тъпчат в съда за туршията, като тук-таме се слагат обелени скилидки чесън и зрънца черен пипер, а най-отгоре стръкчета целина. Ние за съдина ползваме пласматова кутия от БГ сирене (от тва в костко). Ако са останали некви зеленчуци, за които няма място в туршията - нарязваш ги по на дребно, и си сипваш едно пиене - така де, нема да се 'върля мат'риала!
Тъй, после идва време да се направи маринатата. Значи, мерките са таквиз: за съд с вместимост (празен :lol: ) 1.36 литра (де да знам що това е базата, така ми дадоха рецептата) в тенджера се сипват, разбъркват хубаво и кипват: 200 гр вода, 200 гр оцет (5%), 60 гр олио/зехтин, 3 сл захар, и 1.5-2 л сол.
С кипналата марината се залива туршията, отгоре се слага нещо, така че да натисне зеленчуците подводно (например чиния) и се затваря с капака. Оставя се за 4-5 дни някъде на стайна температура, и послееееееее.....

POSTREACT(ions) SUMMARY

Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

ако толкова ви се яде т'ва - продават ги навсякъде...
а по принцип туршията е измислена по времето когато е нямало зеленчуци през зимата
тук бог дал достатъчно от тях пред зимата.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Правя си рязано кисело зеле, туршийка, тази година и кисели краставички - ама ми е малко количеството - демек бързо ще свършат, пастърма, суджук ама не съвсем, сладка разни, мас за пържените картофи и зелето :-) абе каквото трябва правиме важното е на коремчетата да е добре.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Има супер български кисели краставички, леко люти в 3литрови буркани, номер едно са, още ме цепи главата от снощи...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

KolioBalkanski написа: а по принцип туршията е измислена по времето когато е нямало зеленчуци през зимата
тук бог дал достатъчно от тях пред зимата.

Да ама не е все едно пресното и скисналото. На мене ли4но ми призлева ве4е от пресните зелен4уци, Ганьо си иска туршийка. А относно купуването - аз зеле не съм видял в бидон да продават ина4е за 4ий *** ще се занимавам с глупости. Още нещо, откак съм тука не съм хапвал свестна пресна наденица (като нашенската), за винцето по-добро меза аз не знам. Ама и по този въпрос работя - тая седмица се снабдих с машинка и другата ще си направя, 4е им забравих вкуса ве4е. Бих бил мого благодарен ако некои ме светне откъде мога да купя нашенска си пресна наденица на разумна цена.

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
Аватар
c200

Мнение от c200 »

пробвай при поляците, имат 3-4 вида наденица, от съвсем сурова до пушена и тип суджук. В Costco има един пикантен салам с напречен разрез като цифрата 8 (бахти и обяснението, ама като все му забравям името :) ) който много докарва на нашата луканка, ама лют, върви с всякакви питиета.

POSTREACT(ions) SUMMARY

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
edelwais

Мнение от edelwais »

Stoynev написа: аз зеле не съм видял в бидон да продават ина4е за 4ий *** ще се занимавам с глупости.
аз виждах миналата година кисело зеле от бидон в магазин Bucharest, намира се на локалното на Decarie (AUT 15), като се движиш на юг се пада отдясно, горе-доле близо до пресечката с Queen Mary. Не съм го пробвал тяхното зеле, но там имат и разни наденици и т.н.

п.с. и не ползвай 4-ката така фриволно, е видя ли днешния Газет :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
fe_ya
Ефирна
Обратна връзка:

Мнение от fe_ya »

Освен че след толкова години ядене на туршии моя организъм като стане студ си иска киселко :-) мога да кажа че туршията е най-евтината салата която можеш да си позволиш през зимата щот аз лично нямам интерес към нея през лятото. Навици...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Заключено