Проблем с автомобилна застраховка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
shark6286

Проблем с автомобилна застраховка

Мнение от shark6286 »

Търся съвети и мнения какво мога да направя срещу недобросъвестни брокери на автомобилна застраховка. Ето и цялата история.

Преди около месец и половина реших да проверя колко би струвала застраховката ми за автомобил още преди да съм го купил, за да мога да си направя разчет на средставата. Отидох на 2-3 места лично и питах за 2 различни хипотетични автомобила. Оказа се че няма разлика тък като ме интересуваше само liability. Има логика защото застраховката покрива щетите на другия, а не твойта кола. От една от фирмите ми дадоха доста добра цена според това, което бях чувал и в сравнение с другите фирми, които посетих. Отговорих им на всички въпроси и няколко пъти попитах дали това е цената без допулнителни документи от България за опита ми като шофьор. Като тръгвах за Канада не бях взел никакви документи, защото мислех че не ги взимат под внимание. Е оказа се, че ако са от български застраховател ги взимат под внимание. Казаха ми че ако представя такива документи ще ги разгледат и евентуално мога да получа още по-добра цена.

След месец купих колата и пратих жена ми да прави застраховката защото тъкмо бях почнял работа и нямаше как да се измъкна да отида лично. Тя дори плати първата месечна вноска, която отговаряше на това, което бяха оферирали. И на нея не са искали да представя документи от КАТ или от застраховател нито да обещава, че ще даде такива по-късно.

На другия ден ми се обадиха да ми кажат, че като нов шофьор в Канада не могат да ми предложат толкова ниска застраховка ( 915 CAD ) и, че ще бъде 1389 CAD, което е 52 % увеличение спрямо първоначалната им оферта.

Имат ли право да променят веднъж уговорената цена на застраховката и то при положение, че първата вноска е платена вече ?

В момента чакам документи от застраховател в България. Преди да отида да се разправя лично с тях бих искал да знам какви са ми правата и какво мога да направя. Отправил съм запитване в още една компания където знам че предлагат добри цени, но не искат да ми дадат оферта преди да видят документа от застрахователя в България.

Какви са последствията ако канселирам застраховката с първата компания. Пише ли се някъде това в досие или нещо подобно и ще има ли неблагоприятно влияние в бъдеще за застраховката?

Лошото е че никъде нямам офертата им написана освен на гърба на тяхна визитка. Но все пак съм платил първата месечна вноска и от нея може да се определи годишната.

Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват със съвет или информация.

POSTREACT(ions) SUMMARY

bp_de

Мнение от bp_de »

Без да претендирам з а из4ерпателност -
когато подписва6 договор( в твоя слу4аи договор з а застраховка) не го ли 4ете6? Та там си пи6е- дали могат да променят или не.
Ако не пи6е -аз например такав договор НЕ ПОДПИСВАМ.
ваобсте- каогато правят оферта- е елементарно следното- да поиска6 оферта в писмен вид -подписана от едикои си.
после пак в договора -пак са написани условията- саответно -сравнява6 с офертата-и 4ак тогава подписва6.
не знам дали някои сте ти кайе то4но какви права има6-но например ако в договора ти пи6е 4е могат да ти променят застраховката по всяко врем и ти си се сагласил-саответно подписал.........
или пак 4е в еди какв си период ако разтрогне6 договора -сте палти6 еди какво си .....
Просто виж какво пи6е в договора -по дкаво си се подписал.....
Сори ако ити зву4и крити4но или кофти -ама такива са правилата на играта- в целия свят- не само в Канада.
Винаги интереса на клиена е заститен НАИ-ДОБРЕ от самия клиент- никои друг няма интерес и да се раз4ита 4е продава4а е добросавестен ..... си е направо безрасадно.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

bp_de написа:Без да претендирам з а из4ерпателност -
когато подписва6 договор( в твоя слу4аи договор з а застраховка) не го ли 4ете6? Та там си пи6е- дали могат да променят или не.
Ако не пи6е -аз например такав договор НЕ ПОДПИСВАМ.
ваобсте- каогато правят оферта- е елементарно следното- да поиска6 оферта в писмен вид -подписана от едикои си.
после пак в договора -пак са написани условията- саответно -сравнява6 с офертата-и 4ак тогава подписва6.
не знам дали някои сте ти кайе то4но какви права има6-но например ако в договора ти пи6е 4е могат да ти променят застраховката по всяко врем и ти си се сагласил-саответно подписал.........
или пак 4е в еди какв си период ако разтрогне6 договора -сте палти6 еди какво си .....
Просто виж какво пи6е в договора -по дкаво си се подписал.....
Сори ако ити зву4и крити4но или кофти -ама такива са правилата на играта- в целия свят- не само в Канада.
Винаги интереса на клиена е заститен НАИ-ДОБРЕ от самия клиент- никои друг няма интерес и да се раз4ита 4е продава4а е добросавестен ..... си е направо безрасадно.
Ами аз знам как да действам, но нямах възможност да отида. Жена ми прави застраховката. Не мисля, че е подписала договор, тъй като не са и дали никакво копие на нея. Когато има договор всяка от страните би трябвало да го има. Не знам точно какво е подписвала, но никъде не е фигурирала сума. Имам написана оферта на гърба на тяхна визитка. Тук май договорите не ги тачат много. Примерно нямаш договор за работа. Подписваш джоб офър и това е.

POSTREACT(ions) SUMMARY

MGA

Мнение от MGA »

Доколкото разбирам ти още не си получил договора си по пощата. Брокера ти е дал само един временен лист с който можеш да караш докато си получиш договора от застрахователната компания по пощата. Можеш да се откажеш по което време искаш, но все пак изчакай да си получиш договора и го прочети внимателно преди да го канселираш.

POSTREACT(ions) SUMMARY

bp_de

Мнение от bp_de »

Ако е так като МГА казва -системат ае подобна като в Немско- това е предварителна спогодба- може и да с е откаже6.
така 4е си отваряи о4ите какво подписва6 -4е да не пла6та6 гре6ни пари после.
за Калгари не знам-ама в БЦ издавт бумага дето си пи6е -цена и други такива- нали кат те спре полиция или де да знам кои проверява дали колат ае застрахована- требе да покаже6 несто.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

MGA написа:Доколкото разбирам ти още не си получил договора си по пощата. Брокера ти е дал само един временен лист с който можеш да караш докато си получиш договора от застрахователната компания по пощата. Можеш да се откажеш по което време искаш, но все пак изчакай да си получиш договора и го прочети внимателно преди да го канселираш.
Да. Имам временен сертификат (бледо розов лист) за 2 месеца. До тогава трябва да дойде постоянния сертификат или каквото е там. На временния има данни за този който е застрахован - име и адрес, дани за колата - марка, модел и VIN, името на застрахователната компания и на брокера.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Регистрационният номер на колата пише ли се някъде в документите?
Т.е. трябва ли да имаш постоянен номер, за да си направиш еднопосочна застраховка?
Или е достатъчно само да си си прехвърлил колата?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

IvHaydu написа:Регистрационният номер на колата пише ли се някъде в документите?
Т.е. трябва ли да имаш постоянен номер, за да си направиш еднопосочна застраховка?
Na mojata polica ne wijdam nikade da ima reg. nomer na kolata, ima samo VIN nomera - deto e na tabloto po princip .

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

Za koi grad stava duma? Ako govorish za Toronto, izobshto ne se pritesniavai, a se radvai, zashtoto tova si e dosta dobra oferta...vapreki uvelichenieto

POSTREACT(ions) SUMMARY

Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

IvHaydu написа:Регистрационният номер на колата пише ли се някъде в документите?
Застраховката се прави преди да регистрираш колата. Така че няма как да знаеш номера предварително. VIN номера идентифицира колата еднозначно.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
shark6286

Мнение от shark6286 »

gez написа:Za koi grad stava duma? Ako govorish za Toronto, izobshto ne se pritesniavai, a se radvai, zashtoto tova si e dosta dobra oferta...vapreki uvelichenieto
Не е за Торонто. Става дума за Калгари. Имам познат който дойде след мен и с документ от BG застраховател и от КАТ и плаща 85 CAD на месец, което е е по-малко от това което ми искат на мен. Но най-много ме раздразни, че са некоректни. Два пъти оферират една цена и после искат още без нищо да се е променило.

POSTREACT(ions) SUMMARY

potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Shte ti dam moeto skromno mnenie.....Imat pravo kadeto ida evav Canada da ti promeniat cenata na policata vaz osnova na baza danni....Taka che zdravej..... naj mnogoto e 4e 6te ti go namaliat od tezi danni od BG. sas 300 dol godishno!

POSTREACT(ions) SUMMARY

kakвото потърсило,такова намерило
pipon

Мнение от pipon »

SPAM!

dobre az kato si kup primerno kola v Toronto za 2000 CAD kolko oshte shte trqbva da platq za zastrahovka,prehvarlqne,taksi i t.n

ako kurq kola za 2000 dokato stane moiq ste mne li 3000 CAD?

POSTREACT(ions) SUMMARY

usrename : pipon
pass 123456
enjoy!
kosciuszko

Мнение от kosciuszko »

shark6286 написа: Имам познат който дойде след мен и с документ от BG застраховател и от КАТ и плаща 85 CAD на месец, което е е по-малко от това което ми искат на мен. Но най-много ме раздразни, че са некоректни. Два пъти оферират една цена и после искат още без нищо да се е променило.
Ostavi LS i moje da se razberem da ti dam info kade da si vzemesh evtina zastrahovka, no parvo triabva da chuja za kakva kola stava duma

POSTREACT(ions) SUMMARY

potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

Kato dojde6 6te si nameri6 evtin poviarvaj mi se

POSTREACT(ions) SUMMARY

kakвото потърсило,такова намерило
Заключено