Бивш имигрант написа книга

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
ka

Мнение от ka »

krimon написа:
ka написа:
krimon написа:
ka написа:
krimon написа:За мен има нещо "нередно" (меко казано) в изложението на автора ... по-горе казах, че 70-те хиляди годишно за начинаещ инженер са мираж, даже и в Онтарио. Човекът, който е писал книгата е работил като разносвач на пици докато си приравни образованието, /около 4 години - Иванко да ме поправи ако не съм разбрала, като междувременно е живял/работил в Щатите година и нещо?/ и после евентуално си е намерил веднага работа като инженер и е почнал да взема въпросната заплата. Тук, след като си вземе професионалните изпити и му признаят образованието, инженера започва като джуниър и трябва да натрупа най-малко 3 години стаж, за да почне да работи наистина като инженер и да получава доста по-малка заплата от цитираните 70-те хил., т.е. липсва професионалният опит в Канада, който за 2-те му оставащи години не е направил. Който работи в Канада му е ясно, че максимумът на отпуската в началото е 2 седмици, а със запазена 2-ра работа не го виждам авторът как е успял да види почивка, най-красивите места в света, лукс и т.н. Може би е виждал през вратата луксът в къщите където е носил пиците от любов към този вид работа :rotfl: :rotfl:

Изобщо няма нищо нормално във факта, да обясняваш как умееш да почиваш, най-красивите места в света и да се радваш на лукс и в същото време да бачкаш нон-стоп на 2 места, да обясняваш как не ти се мият чинии в къщи и как пиците са качествена и вкусна храна. Доколкото си спомням има ресторанти, барове, начини да се запознаеш с други хора ако си ерген: клубове, спортни зали, ски-курорти и т.н., вместо да гризкаш пици и да общуваш с лукса заради бакшиши. Абсолютна мистерия как е успял да обиколи Канада и Щатите с това натоварено ежедневие.

Samo se 4udia za6to pi6ete ne6ta s koito ne ste zapoznati,za da striaskate horata koito idvat nasam ili za da se pravite na vajni i razbira6ti?
Vaprosnite izpiti zaedno s rezultatite izlizat za 6 meseza,prez tova vreme ne e nevazmojno da se raboti kato injiner,stiga da ima6 nujnia opit,ta bilo to i ot BG.Ako go ima6 poviarvai mi vaob6te ne po4va6 s zaplata na junior,a vzeme6 li lizenz zaplatata ti moje da sko4i i nad 70.Za trite godini deto si pisala,niamam dumi,triabva ti SAMO 1 godina opit v Ca,za da vzeme6 lizenz.Osven ako ne si se diplomiral neposredstveno predi da doide6 i niama6 nikakav opit ot BG.Mejduvremenno v mnogo firmi otpuskata e 3 sedmizi(tova moje i na intervuto da si go ugovori6) i ima opzii overtime da si go vzema6 kato otpuska sa6to.Ama na teb neviarvam da ne sa ti izvesni tezi raboti.......
Да кажат инженерите във форума, които работят като инженери :wink:
Например, ти, ка, би било интересно да се разбере от извора истината :)
Za tova koeto sam napisala garantiram i savetvam vseki zdravo misle6t 4ovek,prosto da se zapoznae dobre s saotvetnite iziskvania na vsiaka bran6ova organizazia,za saotvetnata provinzia.Prosto otiva na saotvetnata straniza v internet i 4ete.Aman ot "kompetentni" i nai-obi4am da mi kazvat kakvo NEMOJE.
Kolkoto do men,ne smiatam 4e tuk e miasto za razni drebni drazgi,trudno moje da me zasegne6.Misleh 4e tuk pomagate,ama moje i da ne sam razbrala pravilno...............
Mejduvremenno,ako si rabotil po spezialnostta si,moje i da ti se priznae nai-mnogo 1 godina staj predi da si se diplomiral dori.I mnogo drugi raboti mogat da se pro4etat,taka 4e savetvam zainteresovanite,da se zapoznavat ot izvora,t e ot ofizialnite razporedbi na saotvetnite organizazii.
Ако искаш да помогнеш с информация - помогни, а не препращай към официални сайтове.

На л.с. имам потвърждение на думите си от професионален инженер в Онтарио, който работи там от много години. Негово право е да не иска да се афишира във форума.

Аз самата не работя като инженер, но имам двама роднини в Канада /един в Квебек, втори в Онтарио/, които са точно в тази област - строително инженерство и имам някаква представа. Заблудена не съм, а ти всъщност нищо не казваш. Кажи в прав ред: работиш ли в Онтарио като инженер, процедурата ти по приравняване беше ли 6 месеца и започна ли с 70 хил. след 1 година канадски опит ?

П.П. Също ми е интересно къде са 18 от 20-те ти постинга в бгканада ?
Vij K,vseki si ima svoi pat,az za drugite nemoga da bada otgovorna.Prozedurata na4alnata za izpitite,koito ti se nazna4avat,zavisi ot predmetite koito si vzemal v universiteta i 4asovete koito ima6.Nazna4avaneto na samite izpiti sa6to moje da otneme vreme zavisi dali 6te ima svobodni mesta,za izpitite koito sa ti nazna4ili,te sa individualni,no sas sigurnost ima statiki obiknovenno i orazmeriavane ako mn si zainteresovana.Kato ti pristignat rezultatite,ti stava6 inj in training abtomati4no,ako raboti6.Ima edni mnogo podrobni formuliari kadeto ti se opisva staja mn podrobno ot Ca i predi.Sled okolo 6 meseza darji6 izpiti za etika i ne6to kato pravo da sa sigurni 4e si naiasno kakva otgovornost nosi6.Hodi6 na edni priatni seminar4eta deto uj ti raziasniavat.Sled vaprosnata etika si polu4ava6 lizenza.Da sam pisala ne6to za Ontario v postingite si,ne sam vidiala.Pisala sam,4e v razli4nite provinzii,moje da e razli4no.A 4e vseki triabva da se obra6ta kam ofizialnite dokumenti,a ne da slu6a vse mn razbira6ti balgari.Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje!kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?
Za vseki slu4ai moga da te ubedia,tam niama da nameri6 ni6to po-vaprosa koito diskotirame,6toto prosto ne sam pisala.Ne mi se spori s takiva znae6ti kato tebe!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Confucius

Мнение от Confucius »

ka написа:
krimon написа:
ka написа:
krimon написа:
ka написа:

Samo se 4udia za6to pi6ete ne6ta s koito ne ste zapoznati,za da striaskate horata koito idvat nasam ili za da se pravite na vajni i razbira6ti?
Vaprosnite izpiti zaedno s rezultatite izlizat za 6 meseza,prez tova vreme ne e nevazmojno da se raboti kato injiner,stiga da ima6 nujnia opit,ta bilo to i ot BG.Ako go ima6 poviarvai mi vaob6te ne po4va6 s zaplata na junior,a vzeme6 li lizenz zaplatata ti moje da sko4i i nad 70.Za trite godini deto si pisala,niamam dumi,triabva ti SAMO 1 godina opit v Ca,za da vzeme6 lizenz.Osven ako ne si se diplomiral neposredstveno predi da doide6 i niama6 nikakav opit ot BG.Mejduvremenno v mnogo firmi otpuskata e 3 sedmizi(tova moje i na intervuto da si go ugovori6) i ima opzii overtime da si go vzema6 kato otpuska sa6to.Ama na teb neviarvam da ne sa ti izvesni tezi raboti.......
Да кажат инженерите във форума, които работят като инженери :wink:
Например, ти, ка, би било интересно да се разбере от извора истината :)
Za tova koeto sam napisala garantiram i savetvam vseki zdravo misle6t 4ovek,prosto da se zapoznae dobre s saotvetnite iziskvania na vsiaka bran6ova organizazia,za saotvetnata provinzia.Prosto otiva na saotvetnata straniza v internet i 4ete.Aman ot "kompetentni" i nai-obi4am da mi kazvat kakvo NEMOJE.
Kolkoto do men,ne smiatam 4e tuk e miasto za razni drebni drazgi,trudno moje da me zasegne6.Misleh 4e tuk pomagate,ama moje i da ne sam razbrala pravilno...............
Mejduvremenno,ako si rabotil po spezialnostta si,moje i da ti se priznae nai-mnogo 1 godina staj predi da si se diplomiral dori.I mnogo drugi raboti mogat da se pro4etat,taka 4e savetvam zainteresovanite,da se zapoznavat ot izvora,t e ot ofizialnite razporedbi na saotvetnite organizazii.
Ако искаш да помогнеш с информация - помогни, а не препращай към официални сайтове.

На л.с. имам потвърждение на думите си от професионален инженер в Онтарио, който работи там от много години. Негово право е да не иска да се афишира във форума.

Аз самата не работя като инженер, но имам двама роднини в Канада /един в Квебек, втори в Онтарио/, които са точно в тази област - строително инженерство и имам някаква представа. Заблудена не съм, а ти всъщност нищо не казваш. Кажи в прав ред: работиш ли в Онтарио като инженер, процедурата ти по приравняване беше ли 6 месеца и започна ли с 70 хил. след 1 година канадски опит ?

П.П. Също ми е интересно къде са 18 от 20-те ти постинга в бгканада ?
Vij K,vseki si ima svoi pat,az za drugite nemoga da bada otgovorna.Prozedurata na4alnata za izpitite,koito ti se nazna4avat,zavisi ot predmetite koito si vzemal v universiteta i 4asovete koito ima6.Nazna4avaneto na samite izpiti sa6to moje da otneme vreme zavisi dali 6te ima svobodni mesta,za izpitite koito sa ti nazna4ili,te sa individualni,no sas sigurnost ima statiki obiknovenno i orazmeriavane ako mn si zainteresovana.Kato ti pristignat rezultatite,ti stava6 inj in training abtomati4no,ako raboti6.Ima edni mnogo podrobni formuliari kadeto ti se opisva staja mn podrobno ot Ca i predi.Sled okolo 6 meseza darji6 izpiti za etika i ne6to kato pravo da sa sigurni 4e si naiasno kakva otgovornost nosi6.Hodi6 na edni priatni seminar4eta deto uj ti raziasniavat.Sled vaprosnata etika si polu4ava6 lizenza.Da sam pisala ne6to za Ontario v postingite si,ne sam vidiala.Pisala sam,4e v razli4nite provinzii,moje da e razli4no.A 4e vseki triabva da se obra6ta kam ofizialnite dokumenti,a ne da slu6a vse mn razbira6ti balgari.Pak ti kazvam nai-obi4am da mi kazvat nemoje!kade sa mi postingite,neznam,tova li ti e problema?
Za vseki slu4ai moga da te ubedia,tam niama da nameri6 ni6to po-vaprosa koito diskotirame,6toto prosto ne sam pisala.Ne mi se spori s takiva znae6ti kato tebe!
То не бяха статики, то не бяха динамики - ма хубава книга пишете ! Коментариите после! :D А оназ статика у Лавал, дет стана динамика , кои я направи? :-) :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Marginal39

Мнение от Marginal39 »

NaviD написа:Аз както някой може би е забелязал избягвам да коментирам живота в Канада, защото не съм бил там :lol: Но има нещо в четивото, което мога да коментирам надълго и нашироко. Авторът твърди, че завършил МЕИ Сф и е със специалност, свързана с автомобили. Даже е бил рали състезател и майстор на тунинги и т.н. А в Канада започва работа като строителен инженер?!? И твърди, че МЕИ Сф по методите си на обучение и кадрите, които произвежда не отстъпва на американските университети?!? Да, ама и ний сме завършили там 1995 и не мислим така.

Другото крайно смехотворно в четивото е вайкането на автора и оплакването му на близо 2 страници от от личните предпазни средства при работа и по-специално от ГАДНИТЕ ОБУВКИ СЪС СТОМАНИЗИРАНА ПЛАСТИНА, целта на които не е да те пазят, а да те мъчат максимално. Да, ама аз от 8 години нося такива обувки и ако не бяха те досега 5 пъти да съм си смазал пръстите, а в сравнение с кубинките в казармата са си направо цвички!

Освен това пича се оплаква от малкото отпуска, давана от фирмите като в същото време на свои разноски е ходил в Куба, Нова Зеландия и други екзотични страни ЗАЩОТО ЗА РАЗЛИКА ОТ КАНАДЦИТЕ ТОЙ Е ИМАЛ ВИСОКИ ДОХОДИ И МОЖЕЛ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИ.

Поне със сигурност не ми е бил даскал в МЕИ - проверих си академичната справка.

Утре ще ви пусна още 2 прелюбопитни постинга за разходите в торонто за сам човек и защо изобщо някои канадци работят.
Па аз книгата не съм чел ма такива обувки съм носил поне 10 години в Монреал и ме кефят максимално, може би е въпрос на вкус.
:beer: :beer: :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Marginal39

Мнение от Marginal39 »

canat написа:
Безброй много правила, които всеки трябва да спазва...Всяко нарушение води до наказание, глоба, а понякога - дори до съд.
По такъв начин постепенно и сигурно стресът се натрупва в съзнанието на хората.
moiat komentar e - po takav nachin neshtata funkzionirat! I za tova v BG te ne funkzionirat.
Na men pak tochno tova mi haresva na Americata - reda i disziplinata, правила, които всеки трябва да спазва. Всяко нарушение води до наказание. Yes!
Тоя явно говори за съвсем друг свят от тоя в който живея, тука даже е по-рядко да видиш някой виновен да го наказват от колкото да не го -:)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Marginal39

Мнение от Marginal39 »

Kan_Tangra написа:
Doktora написа:Не съм чел книжката за която говорите Бекс,ама ми се струва много крайно изказването ти по адрес на автора.
Пак повтарям,че не съм чел творбата но това за хирурзите съм сигурен,че е истина...................сигурно и много други неща.
Ще я потърся.
Ако можете пратете ми я.Плащам!
Док..............
Дока, аз пък съм сигурен, че точно това за хирурзите не е истина. Между другото, когато китаец (дори и образован) ти говори на английски, по някое време ти се иска да го помолиш да мине на китайски, току виж си разбрал поне някоя дума ... и то говорим за такива дето усилено са учили езика и са в Канада поне 2-3 г.
А такива току що кацнали и дошли от Тян Шан или някоя друга планина са още по-зле.

Освен това не съм много запознат, но сърдечните операции доскоро не се правеха на много места в света. Неслучайно Чирков беше световно известен. Така че колко сърдечни операции има тоя "хирург" е под съмнение.
Явно е, че книгата на автора най-безсрамно е пълна със свободни съчинения.
Тва за китайците и говоренето е напълно вярно.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Joana написа:... Една книга винаги има своето място, когато е създадена чрез собствено изпитание и има за цел да даде едно зрънце друга гледна точка на света.
...
Така е. Има обаче и доста книги, чийто единствен ефект за човешката цивилизация се явява в преработката на съответното количество дървесина и изхабяването на малко мастило. :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

bateto

Мнение от bateto »

Тука вече не мога да се въздържа и ще кажа нещо,което Вие всички или почти всички най необичате,т.е. нищо няма да кажа ,а само ще генерализирам. :D Посоченият пример от автора за съдбата на китайския хирург е идиологията на канадскат имиграционна политика.Никой не е поканил въпросния Чи Хуа Хуа в Канада да реже бъбреци ,далаци и жлъчки.Чи Хуа Хуа е поканен заради качествата си на специалист които предполагат,че ще визпита,изхрани и изучи малките Чи Хуа Хуа ,които един ден ще могат да режат канадски бъбреци,далаци и жлъчки.В случая по вероятно е малките Хуа да отворят доларама или депаньор,защото рязането на бъбреци ,далаци и жлъчки се контролира от фамилията Коен ,които едва ли биха се зарадвали на подобна идея на канадската имиграционна политика.Но Чи Хуа Хуа трябва да погледне по философски и прозаично на нещата и от временните си незгоди да извлече максимална полза .След като е загубил безвъзвратно алтернативата да реже заради треперещите си ръце и мазолените пръсти причинени му от къртовската работа в манифактурата на семейство Коен Чи би могъл да обърне негативите в позитиви ,т.е да се преквалифицира.Подложен под ударите на пазара и пазарната икономика Чи отвори преди две седмици салон за еротични масажи използвайки точно тоя си придобит недостатък,треперещите ръце и мазолестите пръсти ,който му прече да реже ,но му помога да прави най добрите еротични масажи които е получавала през живота си вече позастаряващата гозпожа Коен.
След няколко години на адаптация и преквалификация Чи е доволен от живота си ,както се е влял в редиците на Хуан градинаря,Педро портиера,ДЖ Жамейка лимодрайвъра,Силвия Лу камериерката,Али бакалина и Радж Синг пицаджията ,цяла плеада от колоритни личности събрани на едно место от колоритни държави свързваща ги една идея и цел ,оказването на перфектна услуга на фамилията Коен,която държи и ножа и хляба. :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

beckythomas9

Мнение от beckythomas9 »

Marginal39 написа:
beckythomas9 написа:
Marginal39 написа: А освен тва, това не касае вече българите щото те могат да работят тука като лекари ако са били лекари в БГ.
Това за пръв път го чувам! В Онтарио има програма за тесни специалисти, които могат да започнат работа като такива, ако в последните 12 месеца са работили по специалността си, обаче местата са много силно ограничени - има обявени десетина специалности, които са различни всяка година и за които съответно се кандидатства, прави се оценка на кандидата, която трае 6 месеца и само ако се установи, че е "годен за употреба" :lol: му се дава право да практикува. Познай какъв процент от влезлите в програмата излизат след 6 месеца готови да практикуват и колко от тях са българи!
В Квебек може и да е по-различно......
Душа, не знам от кога си тука ма ако се още се учудваш от нещо което чуваш "за пръв път" значи си скорошна.
Тук много обичат да променят сичко и често, тва за българските лекари е от скоро и е законно положение.
Подробности не знам щото не съм лекар и не ми дреме ма тия които са знаят 100%, питай тях ако те интересува.

Душа,

Ти за мен грижа нямай. Отдавна съм тук и добре зная какво говоря. Покажи ми закона, в който пише, че българските лекари могат да работят "в Канада" (обикновено различните провинции си имат специфични изисквания, но щом си казал "Канада", нека да е Канада!) и няма да коментирам повече......

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Бате, опасен си, и опасно прав :twisted: :thumbsup: :beer: ...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Циганите - на Сатурн !
bateto

Мнение от bateto »

бях прав.сега след 6то-то уиски съм легнал.под масата. :o

POSTREACT(ions) SUMMARY

Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

Батето, казва неща дето са ясни на ясновидците...но така подредените неща са си там където им е мястото и квичене и скимтене е излишно а ако не е така нека продължи с решение.Задачата е проста и няма никакво неизвестно...защо е квиченето :?: :?: :?: :?: :?:

POSTREACT(ions) SUMMARY

bateto

Мнение от bateto »

защото Всички прасета на мезета.колкото по вече квичиш по вече ти влиза в ранчото на Мистър и Мисис Смит. :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Stoyan_Chonev

Мнение от Stoyan_Chonev »

anxeli написа:Бате, опасен си, и опасно прав :twisted: :thumbsup: :beer: ...

..нищо подобно...известно на хората с глави и изричането не претеснява никого освен новооткривателите на 2-3 хилядната истина :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

ivandi

Мнение от ivandi »

MrGeek написа:
Joana написа:... Една книга винаги има своето място, когато е създадена чрез собствено изпитание и има за цел да даде едно зрънце друга гледна точка на света.
...
Така е. Има обаче и доста книги, чийто единствен ефект за човешката цивилизация се явява в преработката на съответното количество дървесина и изхабяването на малко мастило. :lol:
Не си прав Били. Много запътили се насам ентусиасти, като този с хунския ник и другия с бирения, ще си я спомнят доста време.

А като се "изучат" и започнат да гърбят в някоя "високо-технологична" компания и забравят за "инженера лузър" от книгата ще се сещат за "оня простак - шофьора", който май по-добре ги разбира нещата от тях "гениите".

Както и да е. На човек можеш да му вземеш, да му дадеш не можеш.

Хайде лека, че утре пак ме чакат "високите технологии"

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Всяка глупост има си време да стане малка правда дори" - Ахат
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

ivandi написа:Не си прав Били ...
Дали съм прав или не може само времето да каже. Ако след година-две все още се чете тази книга, значи съм бил неправ. ;) :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Заключено