Не учете децата си да се държат каткто черните.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Жени

Мнение от Жени »

ninka83 написа:ОК жени :lol:

добре де , ама иаз като батето сега да питам; от практиката, не статистики и теории :lol:
ако мен някой афроканадец тръгне да ме харасва на публично място, аз кво да правя :lol: ако го ударя с чантата расизъм ли прояввявам :shock: :lol: или кво, да му се кефя, или да се държа като интелигент :lol:
В тоя случай е невъзпитание! Как ще удряш човек само щото те харесва! Има други похвати на общуването и членоразделната реч, които вероятно владееш! :wink:

Ако е толкова зле положението, ти препоръчвам да почнеш да викаш: POLICE, POLICE, HELP. Някой ще ти помогне предполагам на публичното място. Няма нужда да го удряш с каквото и да е било човека, а просто да си крещиш възпитано!

В твоя случай само, ако той е афроканадец ли е проблемът не разбрах? Питам: Ако харесващият те е бял, ти си веднага готова да го харесваш ли? :lol:

Все пак си мисля, че в твоя случай с афроканадец и удъра с чантата дискриминация щеше да има, ако горкият човек те смята за грозна, дебела, космата и с лош бял тен на лицето. И поради това въобще не ти обръща внимание понеже е възпитан и не смята за нужно да си показва расизма, казвайки ти какво точно мисли за теб в лицето ти!

POSTREACT(ions) SUMMARY

dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

mama_kenga написа:Тъй, тъй - продължавайте тъпо и упорито да си викате негри - с кеф ще ви прочета след време как са ви пребили някъде. Пък после обяснявайте как е на български негър.
Но проблем ,ако стане , че ти кажем. Не за друго ама и да те зарадвам

П.С. В Монреал, повечето негри са от африка и на тях не им пука. Те не я свързват с робството. Както кзах - питах представител и така ми ме беше обяснено.

POSTREACT(ions) SUMMARY

"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Не бях расист. Гледайки антирасистките филми винаги съм се възмущавал, как белият селяндур унижава интелигентния, работлив черен.
След като съм обслужил, пазарил съм се и съм спорил с хиляди от тях установих, че положителния герой от филмите е едно идеализирано изключение. Стереотипът за черния човек е базиран на масите, не на изключенията, които страдат покрай мнозинството.
Във всеки случай ги харесвам много повече, от мазните, нагли и агресивни араби.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Jim

Мнение от Jim »

Както вече бе споменато на няколко пъти думата негър си е нормална дума в българския език, и не само в българския, а също и в редица други европейски езици.

Ако се намирахме в България предполагам че изобщо нямаше да започнем подобна дискусия. Но след като сме в Америка би следвало да сме наясно по този въпрос и това го правим не заради самите нас, а най-вече заради децата ни, които всичко попиват и възпроизвеждат в техните отношения помежду си.

Когато си говорим на български естествено че може да ни се наложи да употребим думата негър, понеже това си е исторически наложилото се понятие за черната раса, ползвано в продължение на векове.
Все пак препоръчителното за използване е "черен", така избягваме проблема с провокиране на детския слух. Децата много добре знаят че ползването на думата "негър" в училище или на обществени места е недопустимо. Ако вие приучите децата си към слушането на тази дума в къщи - много вероятно е и те да я ползват в тяхната си среда.

Езика си има свои собствени правила на развитие. Американския английски е по-различен от английския английски. Същото е и с квебекския френски и френския френски.
Сами виждате как ние българите в Америка запозваме да видоизменяме леко езика си и да го нягласяме според изискванията на тукашната среда - тоест започваме да ползваме някакъв леко модифициран Американски Български.

Докато ние с вас си спорим на нашия вече леко поостарял и слабо модифициран български - в същото време в България излизат на мода нови понятия, създават се нови разбирания и ние с вас вече не сме много в час. Но само след кратко общуване с подобни изменения ние вече ги усвояваме и започваме да ги използваме.

Моето мнение относно ползването на "негър" е: препоръчително е да се избягва тази употреба. Когато се каже "черен" много трудно може да направите грешка с индиец или пакистанец. За индийците винаги се е говорило като за индийци или индуси. Друг един етнос с черен цвят на кожата са австралийските аборигени, те наистина са черни като африканците, но за тях почти не се ползва наименованието черен.

И накрая да направя една съпоставка: когато човек се намира в една кравеферма, овцеферма, свинеферма може да ползва думи като овца, крава, прасе без никакви ограничения.
Но когато се намирате в някой клуб, официален прием, тържество - ползването на подобни думи би смутило много хора.

Всички ние сме наясно какви са официално възприетите изисквания, препоръчително е да се съобразяваме и да ползваме подходящите за ситуацията думи и обръщения.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
c200

Мнение от c200 »

ablood написа: След като съм обслужил, пазарил съм се и съм спорил с хиляди от тях установих, че положителния герой от филмите е едно идеализирано изключение. Стереотипът за черния човек е базиран на масите, не на изключенията, които страдат покрай мнозинството.
Във всеки случай ги харесвам много повече, от мазните, нагли и агресивни араби.
Не бъркай търговията с расовия въпрос. Като продаваш техника във Фючършоп много ясно, че ще предпочетеш бели домакини на средна възраст - нищо не разбират, не се пазарят и винаги купуват удължена гаранция. Черните не са плащачи (поне из имигрантските квартали), а арабите като родени търговци могат да ти вгорчат живота за 10$ :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
dartcherniat

Мнение от dartcherniat »

А може би вместо да се стараеме да си видоизменяме езика ( не че то не става от самосебе си ) е по-добре да се стремим на научим децата си да не обиждат. Едва ли " stupid black people" би било прието кой знае колко по-добре. 3-6 годишните повтарят. След тази възраст каквото се казва се казва целенасочено. А и тези които са дошли малки или пък са родени тук нямат този проблем, защото не говорят превеждайки си от български. Проблема явно е с новопристигналите деца, на които явно трябва да им се обясни , че е по-добре да викат на другарчето - "смотан кретен" отколкото " мръсен негър" или най-добре " мръсна чернилка" на бългасрки,че да не го разберат. Или пък ,че е по -добре да ходят да му шибнат един ,защото за това може и да те накажат ,ама поне не те гонят от училище. Това е полуката от историята и развихрилата се дискусия след това. Е нещо в системата не е в ред.Иначе е ясно ,че трябва да се съобразяваме с нея или поне да се опитаме да намерим начин да я заобиколим. Абе , не мога да разбера , колко често си говорите за негри в къщи.

POSTREACT(ions) SUMMARY

"О, картофът е злочест зад желязната завеса.
Вадят го с ръка до днес враговете на прогреса.
А в нашия лагер го вадим с багер! " AT
ninka83

Мнение от ninka83 »

Жени написа: В твоя случай само, ако той е афроканадец ли е проблемът не разбрах? Питам: Ако харесващият те е бял, ти си веднага готова да го харесваш ли? :lol:
Жени :beer: тия афроканадците са много настъпателни, много културно постъпват и аз не върви така да по нашенски, дмек да им тегля една :wink: правя се на интелигент :oops:

за останалите- бая чанти требва да са отнесли, щот остъпват крачка (кат' Батето) кой напред, кой назад. само кат ми видят чантето
:wink:
изключение са тиинейджърите. тия не се плашат от чанти. ама и мен не ме плашат :lol: говориме си на тиинейджърски :lol: той тоя език е един и същ навсякъде :wink: не е ли така :shock:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Бате, не се опитвай да закачаш жени над класата си.

Ако си обикновен симпатяга и направиш похотлив намек на зрелищна красавица не очаквай положителна реакция.

Ако си атлетичен, чаровен и закачаш средностатистически сладурани, в отговор ще получаваш минимум срамежлив кикот (или ++).

Имах един приятел - 198см, красив и изключително забавен. Той и "колко е часът?" да попиташе, пак му отговаряха с "да". Когато правеше похотливи намеци, беше винаги възнаграждаван със среща. Нямаше празно. Дар божи.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

ablood написа:Бате, не се опитвай да закачаш жени над класата си.
....................................
Така е, не е достатъчно само да си по-тъмнокож... :lol: :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Maria

Мнение от Maria »

В училището на дъщеря ми няма нито едно черно дете...и не знам, ама така се чувствам много добре...определено не защото тя би "се изтървала" да каже някоя табу-думичка (като негър например...то детето дори и не я знае).

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

poumpy написа:
miteto написа:Мен също не ме е еня колко години е живяла с Чичо Том. Казах какво са ни учили в училище, пък тебе ако са ти преподавали "чернокожи" и "африкан-американ" като на по-специална, тва е друга работа :lol:
мен пък са ме учили точно обратното...
негроидна раса - да
черен/чернокож, защото не се разбира, за разлика от "негър", което е обидно за хората
това е едно от първите нещо, които набих в главата на сина ни, когато дойдохме....от друга страна те черни в училище нямат :)
Жена ми има този проблем, защото нейния първи контакт с черни е бил в Куба, където черен е negro и е факт, че в Куба нямат избор на друга дума и хората не се обиждат, но това е в латино среда.....
не че е латино среда ...
ами на испански черен е "негро" или нещо подобно.
Просто няма друга дума за "черен" уви.

Така че "негро" не е чак толкова обидно. Пак си означава "черен", но на испански.
Айде представете си всичките латиноамериканци, как ще кажат черен или чернокож, без да има "негро" вътре ?!

POSTREACT(ions) SUMMARY

pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола