Дали с опит в международна фирма ще успея да намеря работа?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Странджата

Re: Дали с опит в международна фирма ще успея да намеря работа?

Мнение от Странджата »

Е сега звучиш много логично и коректно , но по принцип рисуваш с черни краски! :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

pantata

Мнение от pantata »

filipne написа:
ablood написа:
ivanko13 написа:... И става така, че ти нямаш никакъв нетуъркинг и няма кой добра дума да каже за теб, нямаш местен сертификат а професията ти го изисква, нито пък опит а освен теб има още примерно 50 кандидата... Добре де ще те вземат да сгъваш писма и да вдигаш телефона в някоя фирмичка, това обаче няма да искаш да го работиш цял живот... Поне така си мисля...
Ако сгъваш прилежно писмата и не се излагаш по по телефона връзките се появяват от самосебе си. Дя си чувал за някой с няколко-годишен канадски стаж, но без експириънс?
Освен уважаемите професионални потребители на социал, разбира се... 8)
И като как точно се появяват тези връзки? Като си работил свивач на пликове и кандидатсваш за специалист по не знам си какво си. Кой ще погледне сериозно на теб ? Като си такъв голям специалист защо си работил нискоквалифицирана работа ?
За хората с които си работил ти си оставаш свивач на пликове и мърдане няма. Другото са митове и легенди.
е значи аз съм мит и легенда.. щото първата ми работа беше пица деливери.. и кандидатствах за работа в една ИТ фирма.. та кат ме попитаха на интервюто какво работя сега, аз им смънках засрамено "ами разнасям пици..." .. та тогава интервюиращият ми каза "не се притеснявай - няма срамна работа.. всеки започва с нещо.. важно е, че работиш и същевременно търсиш начин за по-добра работа".. и погледнаха сериозно на мен, щото въпреки че разнасях пици - имах сертификат от Майкрософт, а само след 2-3 дни стаж при тях видяха, че сертификата не е само на хартия..
а и не съм единствения - почти всичките ми познати тук са минали през нископлатена работа (куриер, чистач, работник във фабрика...) и са си намерили след това нещо по тяхната специалност (строителен инженер-лицензиран, счетоводител, системен администратор и т.н...)
та така.. по-полека с обобщенията... начини за намиране на работа има.. не е лесно - но става..

POSTREACT(ions) SUMMARY

Everyone should believe in something -
I believe I'll have another drink.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

pantata, митовете и легендите се отнасяше до тезата, че започваш на нискоквлифицирана позиция, доказваш се и така си набавяш връзки или те повишават.

Описаният от теб случай определено не такъв.
Освен ако не си си създал връзки в пицарията и те не са ти помогнали да си намериш другата работа.
Или пък са те оценили като добър пицаджия и са те повишили в програмист например.

Иначе базирано на моя и на други опит, вероятността да те вземат на квалифицирана позиция като преди това си работил случайна работа е доста малка. Нещо повече, без канадски опит става почти невъзможно.

Разбира се имало е масови изкючения по време на т.н. ИТ бум, но от тогава до сега нещата доста са се променили.
Отделно може във вашата губерния да са по-отворени към такива кандидати, но тук не са.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Koko

Мнение от Koko »

filipne написа:pantata, митовете и легендите се отнасяше до тезата, че започваш на нискоквлифицирана позиция, доказваш се и така си набавяш връзки или те повишават.

Описаният от теб случай определено не такъв.
Освен ако не си си създал връзки в пицарията и те не са ти помогнали да си намериш другата работа.
Или пък са те оценили като добър пицаджия и са те повишили в програмист например.

Иначе базирано на моя и на други опит, вероятността да те вземат на квалифицирана позиция като преди това си работил случайна работа е доста малка. Нещо повече, без канадски опит става почти невъзможно.

Разбира се имало е масови изкючения по време на т.н. ИТ бум, но от тогава до сега нещата доста са се променили.
Отделно може във вашата губерния да са по-отворени към такива кандидати, но тук не са.
Ако твоят опит е такъв - жалко наистина. Само че явно ти убягва това че опита на други хора може да е различен и обобщенията които се опитваш да правиш съответно може да не са вярни, доколкото опита на другите може да е доста различен. Пък и сам си го казал, нещата също зависят от това за кой град и коя провинция в Канада става дума.
Моят опит е сходен с този на Пантата - първата ми работа в Канада не беше по специалността ми и след като бях изпратил една купчита резюмета по обяви (без връзки и без канадски опит по специалността) в крайна сметка си намерих работа в моята област, като всичко това стана по време на предишната рецесия през 2000-01 година.
Интересна подробност е също че след като нямах канадски препоръки, ми поискаха препоръки от България и след това изпратиха на тримата референти които им бях дал имейли с доста подробен въпросник затова от къде ме познават, къде и какво сме работили заедно и т.н. - само че не правя обобщение на база собствения ми опит че всеки канадски работодател би поискал препоръки от работа в чужбина.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

filipne написа:...вероятността да те вземат на квалифицирана позиция като преди това си работил случайна работа е доста малка. Нещо повече, без канадски опит става почти невъзможно...
Интересно каква по-добра идея имаш? Да не започваш никаква работа, докато не си намериш такава, отговаряща на квалификацията ти? :lol:
Добър повод да се поизлежаваш някоя-друга годинка.
И как ще придобиеш канадски опит, отказвайки достъпни за теб постове?

Просто правило:
"Ако никой не те взима на работа, отговаряща на квалификациата ти, значи, че квалификацията ти не е такава, каквато я мислиш."

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Точно това бих искал да знам и аз, какъв в крайна сметка е съветът на filipne. Да се гладува, да се потъва в заеми, да се разпродава имущество ако трябва, но в никакъв случай да не се съгласяваме да работим на по-ниска позиция от съответстващата на нашите знания и опит, това ли е? :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Изчакайте ,човека да си каже мнението,какво сте го обкръжили ,като акули ?!? :beer: :wink:

POSTREACT(ions) SUMMARY

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood написа:
Просто правило:
"Ако никой не те взима на работа, отговаряща на квалификациата ти, значи, че квалификацията ти не е такава, каквато я мислиш."
Нека наречем това Простото Прaвило на ablood :D и да го приемем за вярно.
Нека сега го приложим към двата етапа от личния пример на pantata.

Етап 1: pantata започва работа в пицария, защото на този етап не може да намери друга работа. Надявам се никой няма да каже, че е започнал тази работа от любов към разнасянето на пици например :shock:
Прилагайки Простото Правило на ablood, стигаме до извода, че квалификацията на pantata не е такава, каквато си я е мислил на този етап.

Етап 2: pantata започва работа по специалността.
Прилагайки Простото Правило на ablood, стигаме до извода, че квалификацията на pantata изведнъж е станала такава, каквато си я е мислил. Вероятно в резултат на разнасянето на пици, той изведнъж се е преобразил придобивайки ценен канадски опит :lol:

И така, да попитам създателя на това правило:

Как pantata от недостоен специалист се е преобразил в достоен такъв, разнасяйки пици ?

Вярвам, че разкриването на тази мистерия ще е от полза на много хора :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от filipne на Вто Сеп 01, 2009 12:15 am, променено общо 1 път.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Не виждам нищо мистериозно в тази история, освен, че драстично противоречи на това:
filipne написа:...вероятността да те вземат на квалифицирана позиция като преди това си работил случайна работа е доста малка. Нещо повече, без канадски опит става почти невъзможно...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Koko написа:
Ако твоят опит е такъв - жалко наистина. Само че явно ти убягва това че опита на други хора може да е различен и обобщенията които се опитваш да правиш съответно може да не са вярни, доколкото опита на другите може да е доста различен. Пък и сам си го казал, нещата също зависят от това за кой град и коя провинция в Канада става дума.
Не, Коко, не ми убягва. Това, че един човек е печелил Х милиона от тотото не означава, че вероятността да се спечели такава сума е голяма, нали ? Това, разбира се е само една хипербола.
Koko написа: Моят опит е сходен с този на Пантата - първата ми работа в Канада не беше по специалността ми и след като бях изпратил една купчита резюмета по обяви (без връзки и без канадски опит по специалността) в крайна сметка си намерих работа в моята област, като всичко това стана по време на предишната рецесия през 2000-01 година.
Интересна подробност е също че след като нямах канадски препоръки, ми поискаха препоръки от България и след това изпратиха на тримата референти които им бях дал имейли с доста подробен въпросник затова от къде ме познават, къде и какво сме работили заедно и т.н. - само че не правя обобщение на база собствения ми опит че всеки канадски работодател би поискал препоръки от работа в чужбина.
Koko, надявам се знаеш какъв късмет си извадил.
Шанса това да се случи на някого не е много голям нали?

Хубаво е това да се има в предвид, за да не изглежда твоя опит като нещо масово случващо се и да подведе хората, като моето обобщаващо мнение :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

ablood написа:Не виждам нищо мистериозно в тази история, освен, че драстично противоречи на това:
ablood, това не обяснява парадокса произтичащ от прилагането на ППА (Просто Правило на Аблуд).

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Да отговоря на ablood и Linko:

Дискусията има друг фокус и не искам да се отклонява по този въпрос.

Предлагам ви да откриете нова тема само за това.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Предполагам доста народ е чел книгата на Джоузеф Хелър Параграф 22 ... Човек понякога се сблъсква с абсурдите на Параграфа и в реалния живот ... Единственото е да устоиш и да чакаш войната да свърши ... И после ще берем плодовете, ще се похвалим шумно, ще пляскаме с ръце и ще се прегръщаме... :beer:
"Имаше само една засечка и това беше параграф 22 - според него онзи, който при действителна и непосредствена опасност е загрижен за собствената си сигурност, има напълно здрав разум. Ор беше луд и можеше да бъде отчислен от летателния състав. Единственото, което трябваше да направи, беше да поиска да го отчислят; но щом поискаше, той вече нямаше да бъде луд и трябваше да участва в полети и занапред. Ор щеше да бъде луд, ако участваше и занапред в бойни полети, а щеше да бъде здрав, ако не участваше, но щом беше здрав, трябваше да продължи да лети. Ако летеше, щеше да бъде луд и нямаше да трябва да лети; но ако не искаше да лети, значи беше здрав и трябваше да лети. Йосарян бе дълбоко развълнуван от абсолютната простота на тази клауза в параграф 22."

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Иванко, точно за това става въпрос :beer: :beer: :beer:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Pepon

Мнение от Pepon »

Мдаааа, и аз като отидох в Канада напусках сума ти резюмета, ама пусто все нещо не ми харесваха :D, та никой не се обаждаше с месеци... Накрая ме вземаха, но поне на едно ниво под позицията и заплатата, за която кандидатсвах.
Та през 2007-а, след 6 години гонене на Михаля и безкрайни обяснения, че сестра ми не е к...а, просто защото нямам сестра, взех та се завърнах - на 3-тия месец вече имах желаната позиция /и заплата/ и то в компания, за която бях кандидатствал най-малко 5 пъти докато бях там, а не ме извикаха поне на интервю. При това пуснах почти абсолютно същото CV, което използувах и в Канада :D.

POSTREACT(ions) SUMMARY

"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Публикувай отговор