„Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
Marto

Re: „Наложителната” смяна на свещеник Димитър

Мнение от Marto »

krimon написа:Не съм точно аз тази, която бърка кебапчета (а.к.а. култура според вас) и вяра. Вярата е спасила българите, обаче като е имало турско робство.
Абсолютно. Някой по-горе беше писал, че ролята на църквата за запазването на българщината, което за мен е пълна глупост. Да перефразирам някой, дето не му помня името: българският православен християнин е на първо място българин, на второ православен и чак на последно християнин (ако въобще).

И да, не е новост...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

ninja написа:Бистра, никои не знае кои, защо и откъде гони.
Това е иронията на тази тема.
Аз също се опитах да го кажа.Виж заглавието, после призива за събиране на средства.Звучи ми като изнудване :"Ако не дадете, ще сменим попа!"
И пак е много неясно дипломатично.Да няма обидени!
После изведнъж всички са обидени.
Сега пък се оказа, че всичко е наред и пари имало, ама попа не бил все пак удобен.Не знам защо съм с чувството, че някой се опитва да ме манипулира, ама това хич не ми харесва!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

ninja написа:
Доказателство е, че много българи ходят на църква само за да пийнат в мазето с познати и даже не уважават неделните литургии ...
Това не са вярващи хора.
Работа на свещенника е да им помогне да станат вярващи.
Не да превръща Църквата в кръчма!
:rofl: :rofl: :rofl:

Свещеник се пише с едно н.

Свещениците не са тези, които могат да накарат хората да станат вярващи. Това е личен избор - съвременият човек не принадлежи към групата, а е индивид със самостоятелно мислене. Още повече пък имигрантът.

Функциите и ролята на свещениците отдавна се различава от средновековните такива. Поколенията се сменят, обстоятелствата и обществата се променят, не можеш да очакваш, че съвременният свещеник ще остане в положението на средновековния - пастирът на стадото, който ще те нахока ако си отишъл да спиш със съседката и ще ти опрости после греховете :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от ninja на Сря Фев 23, 2011 7:55 pm, променено общо 1 път.
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

На такива като теб нямам какво да обяснявам - вие сте правоъгълни в най-добрият случай, в повечето случаи - квадратни ...

но в случай, че си многоъгълна, ще добавя, че за мен и за хора като мен, бг имигранти в Канада, бг църквата е кауза свързана със запазването на традициите и препредаването им на поколенията, които ще растат в имиграция ... Ако ми беше до вярата, нямаше да има значение в коя православна, протестантска или католическа църква ще отида да се моля. И йеховистите даже вършат същата работа.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

krimon написа:... ще добавя, че за мен и за хора като мен, бг имигранти в Канада, бг църквата е кауза свързана със запазването на традициите и препредаването им на поколенията, които ще растат в имиграция ... Ако ми беше до вярата, нямаше да има значение в коя православна, протестантска или католическа църква ще отида да се моля. И йеховистите даже вършат същата работа.
много точно казано :y:

POSTREACT(ions) SUMMARY

"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Аз се боря още от началото за яснота, защото по начина, по който е пусната темата не е ясно за какво става въпрос:
- Информирате ни, че сменяте Отец Димитър?
- Той си прави самоотвод?
- Hова кaмпания за набиране на средства за да не си отиде Отец Димитър?
- Първoтo или второто, но въпреки това дайте да дадеме?

Българщината ще я спасим смятам първо като почнем да говорим всички на един и същи език.
Сега уж пак говорим, обаче един разбира едно, а друг друго. Чудя се защо също като има спор около личността на някой се започват призиви за неговото включване в "конфликта"?
Не смятам, че е уместно Отчето да взима отношение, да участвува в събрания и тем подобни.Неговата работа се изчерпва в църквата.Който и да е на негово място не може да промени факта, че българите не са религиозни.Тук идва ролята на църковното настоятелство, което трябва да работи за събиране на средсва чрез допълнителни дейности - с крайна цел финансирането на църквата, защото е видно, че само от членски внос не се получава!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
ninja

Мнение от ninja »

x

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Bistra отговаря вместо ninja, ninja си трие постингите, изчезват други постинги, Бил пише с два (минимум) ника (pointzero?) регистрирани преди 2 дни, от google групата на църквата ни пращат писма в подкрепата на настоятелството (за справка едното писмо удобно подписано САМО с Мая е защото въпросната Мая е ... съпруга/спътница на ... преседателя на настоятелството :o :o )

Неочакваното искане за "НАЛОЖИТЕЛНА" смяна на отец Димитър ТОЧНО на малка задушница, ПРЕДИ Великден, взето ПРОТИВ волята на ОГРОМНА част от миряните, ПРОТИВ писмото и последната дума на Владиката е меко казано съмнително, особено като решението е взето секретно - в сайта няма нищо, писма няма (не се изпращат), протокол няма, достъпа до googlegroup e спрян.
Като прибавим и примитивните методи на пускане на писма от близки и познати на настоятелството без те да се лигитимират като такива + жалките опити да се пише от няколко ника за да има уж много хора в подкрепа на освобождаването на отеца, вече съвсем ме озадъчават.
Чашата прелива когато се иска от отец Димитър да разясни защо сестра му е еди-каква си, като той няма сестра (ако в действителност има, надявам се да разберете какво имам предвид), а няма никой от настоятелството да напише един адрес към миряните или каквото и да е друго обяснение.
Озадачително е и ограничението да гласуват само членове платили вноската за ... 2010 които са общо 56.

POSTREACT(ions) SUMMARY

http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
NavinBG

Мнение от NavinBG »

bgmontreal,

Ами това много напомня,за ерата на социализамЪ и комунизамЪ!
Тогава , "духовните" работници ги "спускаха" от Комитета на веро-
изповеданията.Сега,уж енориашите,конгригейшъна...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Аз, който първи се запънах, на БГМонреал, че публикува искане за подкрепа на отеца, без да упомене противната гледна точка сега вече съм твърдо убеден, че няма адекватна такава.

Агресивнито/вежливите присмехулни подхвърляния на няколкото (или един/мултиплициран) противници на свещенника ме увериха, че на неговите плещи се стоварва тежестта от чужди грешки.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Моля ако някой има връзка с администратора на bg-church-montreal@googlegroups.com да го предупреди да не слага адресния си списък в CC: , защото разни индивидууми си чатят с Reply To All и заливат случайните граждани с нежелани съобщения.
Благодаря

POSTREACT(ions) SUMMARY

«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Censored!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от Pointzero на Сря Юни 01, 2011 8:53 pm, променено общо 1 път.
Когато печелиш, не знаеш какво губиш & vice-versa!
Experience не можеш да си купиш, но винаги си го ПЛАЩАШ!
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Censored!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от Pointzero на Сря Юни 01, 2011 8:53 pm, променено общо 1 път.
Pointzero

Мнение от Pointzero »

Censored!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Заключено