Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
apple

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от apple »

ablood написа:
apple написа:А за твое нещастие имам по-широка култура щото съм любознателна, а и професията ми беше такава, че общувах с много хора от различни социални прослойки и с различно интелектуално и образователно ниво, та придобих поглед върху доста "непрозрачни" за тебе сфери от живота.
Проява на изключително лош вкус е да заявяваш лични качества, поради невъзможност да ги демонстрираш.

Това е все едно устно да си поискаш да те уважават хора, които те презират. Само ставаш още по-жалък.
Я си прочети глупостите и тогава коментирай! Колкото до това дали ме презираш или не - това определено е твой, а не мой проблем... Поне не говори в множествено число или се изживяваш като форумен PR вече? :?:
А на дентиста ще кажа да чете по внимателно, а не да изпада в ярост чел недочел какво съм написала. Имах предвид БГ затворите, че точно там ще рекламираш работата на зъболекаря, че пък и да го съдиш ама нанайсе ;) То си е цяло чудо да се вредиш за него и основно екстракцията се "харчи" най-много ;)! Правна библиотека и безплатна "легална" помощ - :lol: ... много филми гледаш и БГ затвор си виждал само откъм външната страна на оградата. Иначе още не съм била клиент на затвора в Сливен и не се очертава такава "перспектива" пред мене бъди спокоен. Не виждам обаче да коментираш по същество професионализма и станадарта на колегите си от БГ и под стандарт имам прдвид професионалния такъв, а не колко кярят и колко и къде почиват. Ще се похвалиш ли с каква техника работиш, в какви условия и с какви материали, че на мене наистина това ми е интересно да сравня, а не заплатите ви, защото сам знаеш, че смисъл няма от това поради съществената разлика в цените. С един кредит като този, който си взел само, за да учиш наново това, което вече си учил ;) хората си правят приличен кабинет и модерен при това, а не курник като тука. То само почистването на един зъбен камък ако сравниш с това в БГ и направо се връщаш в соца ама тук не там... :P

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
7George

Мнение от 7George »

apple написа: Ще се похвалиш ли с каква техника работиш, в какви условия и с какви материали, че на мене наистина това ми е интересно да сравня, а не заплатите ви, защото сам знаеш, че смисъл няма от това поради съществената разлика в цените. С един кредит като този, който си взел само, за да учиш наново това, което вече си учил ;) хората си правят приличен кабинет и модерен при това, а не курник като тука. То само почистването на един зъбен камък ако сравниш с това в БГ и направо се връщаш в соца ама тук не там... :P
А ти, уважаема, кога успя да ги сравниш тоя неща? И с какво можеш да се похвалиш, освен с разходки на слънце и мвногото си форумни творби...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Embrace your climate change!
apple

Мнение от apple »

Ами, уважаеми то не изисква много време подобно сравнение. До скоро бях там, а сега съм тук и сравнявам в крачка ;). И колкото и много да ти се струват моите "форумни творби" съм далече от цифрата 3651 - много има да наваксвам след тебе...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

apple написа:...хората си правят приличен кабинет и модерен при това, а не курник като тука.
Пак главата в задника. Посетила един-двама евтини зъболекари и решила, че всички работят в дупки.
Трябва да видиш клиниката в която аз ходя. Добри зъболекари, модерна техника, лъскаво обзавеждане, царско обслужване, сестричките са като фотомодели...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Ихааа,кукли викаш,къде това бе Аблъд ? :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Как къде? В Канада! Но мааалко по-далеч от малкото градче и околностите му откъдето се правят заключенията за цялата Канада.

С новата активност на съфорумничката ни фразата "An apple a day keeps the doctor away" придобива нов смисъл ;)

POSTREACT(ions) SUMMARY

pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа: хората си правят приличен кабинет и модерен при това, а не курник като тука. То само почистването на един зъбен камък ако сравниш с това в БГ и направо се връщаш в соца ама тук не там... :P
Ха, смях в залата. Аз като пациент се интересувам от качество и продължителност на получения продукт. Ти като пациент видимо се интересуваш от модерно оборудване, лъскави джаджи в кабинета. усмихната сестра и кой знае ощр каква търговска хватка. Видимо резултата не те вълнува изобщо, защото вида на зъболекаря, кабинета и оборудването не са критерии за добра практика. Това са симптомина скъпа практика, но нищо повече.
Аз не знам в кой курник си ходила и това е товй избор и решение. Българските кабинети в 95% от случайте се помещават в един едностаен апартамент в някой мизерен панелен блок или в поликлиника строена през времето на баба ми, където помещението е още по-малко. За останалите 5%, които имат вид и форма няма да говоря, заради горната ми теза.
В Канада 100% от кабинетите имат в пъти повече пространство от тези в БГ, за рецепция, за чакалня, за отделни стаи за работа, където можеш да дискутираш с пациента си всички негови проблеми без всички останали да ви слушат (кой ли се интересува да уважава личността по този начин в БГ ?), отделно помещение за стерилизация, лабораторно помещение за промиване на снимки (колко ли кабинети правят изобщо снимки в БГ ? 5% ????) и помещение за почивка на персонала. Е може и да не изглеждат наточени и луксозни, но хората видимо се интересуват от резултат, а не от лъскави дрънкулки. Сигурно и това е част от културния шок, който супер културните източно европейци трябва да изживеят в материална Канада. Аз си мислеш, че си говорим за песни, танци, архитектура и култура, а то опряхме до оборудване на чакални и стоматологични столове - мизерия братче, мизерия..........

Няма да коментирам за един или двама БГ зъболекари, дошли в Канада, отказали се от приравняване и след 1-2 години върнали се в БГ. Там се разправят едни истории за специализации, курсове, усъвършенстване, че да се чудиш аз в Монреал ли живях по това време и заедно ли си пиехме бирата всяка седмица или съм се съвсем побъркал. Та тези, "чужбинско специализирали" зъболекари работят в едни лъскави помещения, обслужват и чужденци, нали сричат на английски след 2 години в Канада и всички си мислят, че като се лекуват при тях получават най-доброто.

В крайна сметка всеки има право на избор. Дано да може да го направи (това последното не се отнася за безгрешните пенкелер специалисти ;))

POSTREACT(ions) SUMMARY

Последно промяна от pumpy на Нед Апр 29, 2012 9:17 am, променено общо 1 път.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

yahoo написа:Как къде? В Канада! Но мааалко по-далеч от малкото градче и околностите му откъдето се правят заключенията за цялата Канада.

С новата активност на съфорумничката ни фразата "An apple a day keeps the doctor away" придобива нов смисъл ;)
Ти недей сега ми говори че е много различно ,видях и разхвърляния Монтреал и стотици малки градчета ,навсякъде е едно и също :)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Стефан Цанев
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

myhata II написа:
yahoo написа:Как къде? В Канада! Но мааалко по-далеч от малкото градче и околностите му откъдето се правят заключенията за цялата Канада.

Ти недей сега ми говори че е много различно ,видях и разхвърляния Монтреал и стотици малки градчета ,навсякъде е едно и също :)
Сигурен съм че и през Нунавут си минал, дори и до белите мечки си стигал за да го кажеш това "навсякъде"!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

pumpy написа:
apple написа: хората си правят приличен кабинет и модерен при това, а не курник като тука. То само почистването на един зъбен камък ако сравниш с това в БГ и направо се връщаш в соца ама тук не там... :P
Ха, смях в залата. Аз като пациент се интересувам от качество и продължителност на получения продукт. Ти като пациент видимо се интересуваш от модерно оборудване, лъскави джаджи в кабинета. усмихната сестра и кой знае ощр каква търговска хватка. Видимо резултата не те вълнува изобщо, защото вида на зъболекаря, кабинета и оборудването не са критерии за добра практика. Това са симптомина скъпа практика, но нищо повече.
Аз не знам в кой курник си ходила и това е товй избор и решение. Българските кабинети в 95% от случайте се помещават в един едностаен апартамент в някой мизерен панелен блок или в поликлиника строена през времето на баба ми, където помещението е още по-малко. За останалите 5%, които имат вид и форма няма да говоря, заради горната ми теза.
В Канада 100% от кабинетите имат в пъти повече пространство от тези в БГ, за рецепция, за чакалня, за отделни стаи за работа, където можеш да дискутираш с пациента си всички негови проблеми без всички останали да ви слушат (кой ли се интересува да уважава личността по този начин в БГ ?), отделно помещение за стерилизация, лабораторно помещение за промиване на снимки (колко ли кабинети правят изобщо снимки в БГ ? 5% ????) и помещение за почивка на персонала. Е може и да не изглеждат наточени и луксозни, но хората видимо се интересуват от резултат, а не от лъскави дрънкулки. Сигурно и това е част от културния шок, който супер културните източно европейци трябва да изживеят в материална Канада. Аз си мислеш, че си говорим за песни, танци, архитектура и култура, а то опряхме до оборудване на чакални и стоматологични столове - мизерия братче, мизерия..........

Значи Пимпи не си прав ,компромиси не бива да се правят,всичко е важно от началото до края ,ама как ме виждаш да дойда пак при теб при положение ти се люпи тавана и смърди на мухъл в твоя кабинет ако ще и да си гуруто на зъболекарите повече нема да стъпим при теб майна.ама виж Аблъда ти каза и куклите са много важни :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Стефан Цанев
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

yahoo написа:
myhata II написа:

Сигурен съм че и през Нунавут си минал, дори и до белите мечки си стигал за да го кажеш това "навсякъде"!
Там не ходих,щото е голяма дивотия,та не разбрах Иху какво е различното от онова малко градче с твоя Монтреал освен че си турнал камера пред къщата да снима онея с резервната гума на главата :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Стефан Цанев
pumpy

Мнение от pumpy »

myhata II написа:ама как ме виждаш да дойда пак при теб при положение ти се люпи тавана и смърди на мухъл в твоя кабине
В такъв и аз няма да стъпя, но за 12 години като стоматолог, такъв кабинет не съм виждал нито в България, нито в Канада или САЩ. Ако вие с ябълката ходите по такива в Канада нещо не е наред.....

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

myhata II написа:Там не ходих,щото е голяма дивотия,та не разбрах Иху какво е различното от онова малко градче с твоя Монтреал освен че си турнал камера пред къщата да снима онея с резервната гума на главата :D
Градски, нещо не си доразбрал. Всичко ми е добре застраховано и ми е все тая какво ще ми вземат след като ще го сменят с ново, най-малкото пък някаква си гума (а и незнам как ще стане като колите са си винаги в гаражите). Просто камерите са превантивна мярка, защото не искам да имам проблеми и ходене по застрахователи и времето ми е много по-ценно от някаква си гума за $1000. А и като видиш камера едва ли ще оставиш кучето си да направи беля без да си почистиш, недай си пък да ми посегнеш на дървата за камината до къщата :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

prace

Мнение от prace »

Относно напредналите стоматолози в България и тези тук в Канада и аз имам какво да кажа...
В София преди три години ми лекуваха зъбите с waterlase. Тук като дойдох и попитах има ли някъде такъв кабинет,, щото не искам да ме дупчат с упойки мен и децата, те ме гледаха тъпо и не можеха да разберат какво им говоря. Че нямат - добре, но те не знаеха какво е това waterlase.. Това ме изненада неприятно. А най-голямата и неприятна изненада беше, като ми предложиха да ме лекуват с пълна упойка, за да не ме било страх. Мисля, че в големите градове като Ванкувър и Торонто има кабинети с waterlase, но в по-малки градове не са даже и чували за подобно нещо.
Зъболекарският кабинет имаше маски и бутилки като операционна...
Сега Пумпи като съвременен стоматолог може да обясни може би какви са предимствана на лазерната технология в сравнение с обгазяването и дупченето с упойки с и без причина...
Може би аз съм пълен лаик в тази област и трябва специалист да се изкаже.
За културата в Канада няма какво да кажа. То няма култура. Много е тачено татуирането, пиърсинга сред младежта...Тъпи погледи, смъкнати дебели задници по джапанки и пижами са често срещани. Има и приятни, интелигентни хора, но е стряскащо количеството от по-горе изброените млади хора. А Канада е в Г-7 от най-развивите и богати държави в света и не трябва да има такава масова простотия.
. Телевизията е под всякаква критика. По-тъпа и безмислена телевизия никога не съ м гледала.
Аз не сравнявам Канада с България, но без да искам я сравнявам с Западна Европа...
Това е много нова държава, без история, традиции и култура.
Но тъй като положението в Европа доста объркано и тежко икономически, Канада е по-добър вариант поне за нас засега..

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Хей Свинке,

Welcome back..

Отдавна не ни беше радвала с присъствието си. Дори се чудех кво става с теб?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Заключено