Българските лекари и медицина на световно ниво!

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
apple

Re: Българските лекари и медицина на световно ниво!

Мнение от apple »

Може споровете да са вдъхновили автора на това: http://immigration2quebec.blogspot.ca/2 ... st_29.html"
Ето това вече е обективно изказване от обективен човек с принципи...
Пумпалов, не ме чети като ти развалям кефа и преди съм ти го казвала... И ти ми досаждаш ама те търпя или си споря с тебе ако съм на кеф. Прави същото или замълчи! ;) Нещо за хипоксията не си съгласен или какво? :?: Айде ти чакай 6 или повече часа със задух пък да видим...

POSTREACT(ions) SUMMARY

pumpy

Мнение от pumpy »

apple написа:Може споровете да са вдъхновили автора на това: http://immigration2quebec.blogspot.ca/2 ... st_29.html"
Пумпалов, не ме чети като ти развалям кефа и преди съм ти го казвала... И ти ми досаждаш ама те търпя или си споря с тебе ако съм на кеф. Прави същото или замълчи! ;) Нещо за хипоксията не си съгласен или какво? :?: Айде ти чакай 6 или повече часа със задух пък да видим...
Ura, стана - то било лесно бе, само да се бях загледал малко по-рано.....на какво са способни някои хора, а ? Да те накарат да не си четеш форума, както правиш от 8 години. Сигурно още малко и ще ме откажат и да пиша, но това щее само за мое добро вярвам, иначе ще трябвало да увелича антидепресантите :lol: :lol: :lol:

POSTREACT(ions) SUMMARY

apple

Мнение от apple »

pumpy написа:
apple написа:Може споровете да са вдъхновили автора на това: http://immigration2quebec.blogspot.ca/2 ... st_29.html"
Ura, стана - то било лесно бе, само да се бях загледал малко по-рано.....на какво са способни някои хора, а ? Да те накарат да не си четеш форума, както правиш от 8 години. Сигурно още малко и ще ме откажат и да пиша, но това щее само за мое добро вярвам, иначе ще трябвало да увелича антидепресантите :lol: :lol: :lol:
Аз не съм форума и не си изживявам като елитен член, драги! Ясно съм написала НЕ МЕ ЧЕТИ... Номера ти не минава... ;)

POSTREACT(ions) SUMMARY

apple

Мнение от apple »

Making it run more like a business may be the only way to save the ideal of universality. "Health care is a service business pure and simple," says Kirby. "It's a service business that everybody ought to get served by, that's the difference."
http://www.canadianbusiness.com/article ... ealth-care"

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Няма спор, че кислородната маска има по-голяма вероятност да ти помогме отколкото да те убие, но пак ти казвам: идеята да се третират пациентите преди да са прегледани е несериозна. Ако има по-спешни случаи, а човекът със задух е в съзнание, вероятността от увреждане е малка. Ако обаче загуби съзнание, нещата веднага се проенят.

Знаеш, че в спешното си имат приоритети.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
apple

Мнение от apple »

ablood написа:Няма спор, че кислородната маска има по-голяма вероятност да ти помогме отколкото да те убие, но пак ти казвам: идеята да се третират пациентите преди да са прегледани е несериозна. Ако има по-спешни случаи, а човекът със задух е в съзнание, вероятността от увреждане е малка. Ако обаче загуби съзнание, нещата веднага се проенят.

Знаеш, че в спешното си имат приоритети.
Да знам! И докато чакаме и ние се превръщаме в приоритети, нали? :tmi: Аз не съм от тези, които за една кашлица и висока температура, бих се засилила да досаждам в "спешното"... Ако съм там значи наистина съм много зле и имам нужда от незабавна помощ, а не от 6 часов престой примерно... А тук е пълно с хипохондрични бабички точно както в БГ, от които не можеш да се вредиш при фамилния доктор... Тия ако не си премерят кръвното при доктор не могат...сякаш сами вкъщи не могат да го свършат. Е заради това ще се задъхват здравните системи. Всеки трябва да има личен морал и да не досажда когато наистина не е необходимо.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Тоси трол няма наяждане бе!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Аватар
7George

Мнение от 7George »

И кво е тва "световно ниво" ? Тръгнали са по света да си търсят късмета, щото в родината нивото им за оплакване, кат на доктора от "столичани вповече" :rofl:

POSTREACT(ions) SUMMARY

Embrace your climate change!
apple

Мнение от apple »

7George написа:
И кво е тва "световно ниво" ? Тръгнали са по света да си търсят късмета, щото в родината нивото им за оплакване, кат на доктора от "столичани вповече" :rofl:
Автора на темата имаше предвид професионализма им, а не финансовото възнаграждение на труда им. Много добре знаеш това... Обидно е да не им признават образованието тук при положение, че човешката анатомия е еднаква по цял свят, а латинската терминология, която е въведена в медицината е именно за това да се разбират повежду си по цял свят. С няколко професионални изпита пред различни комисии в рамките на година примерно е разумно да проверят професионализма им и да ги допуснат да практикуват. Разбира се и с добър език. Макар, че ако един доктор е ням примерно това няма да го направи по-малко доктор. Мое си мнение... Но за нези, които вече са се набутали в стотин хиляди за заеми и учене наново това не им харесва... Ей, това му е най-гадното на българина - историята с казана.... :(

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

apple написа:... С няколко професионални изпита пред различни комисии в рамките на година примерно е разумно да проверят професионализма им и да ги допуснат да практикуват. Разбира се и с добър език ...
М-да, друго си е да даваш акъл ... няма значение дали и колко разбираш ...

apple, имаш ли идея, какво е необходимо, за да практикуваш в Кебек или в Онтарио?
Питам за тези две провинции, т.к. АЗ за другите НЕ знам.

BTW, GP-то ми е от Ливан.
Учил е в БГ.
Практикувал е в САЩ.
В момента има практика в Кебек и в Онтарио.

И още нещо: Човешката анатомие е еднаква, но методите на лечение и медикаментите са различни.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

apple

Мнение от apple »

klisurov написа:
apple написа:... С няколко професионални изпита пред различни комисии в рамките на година примерно е разумно да проверят професионализма им и да ги допуснат да практикуват. Разбира се и с добър език ...
М-да, друго си е да даваш акъл ... няма значение дали и колко разбираш ...

apple, имаш ли идея, какво е необходимо, за да практикуваш в Кебек или в Онтарио?
Питам за тези две провинции, т.к. АЗ за другите НЕ знам.

BTW, GP-то ми е от Ливан.
Учил е в БГ.
Практикувал е в САЩ.
В момента има практика в Кебек и в Онтарио.

И още нещо: Човешката анатомие е еднаква, но методите на лечение и медикаментите са различни.
Не нямам, не съм била в нито едната от двете провинции. Само знам, че с години учат и харчат по един чувал пари докато стигнат до заветното приравняване... Можеш да ми обясниш ако бъркам? Колкото до методите на лечение и медикаментите, не е нещо коренно различно за година можеш да влезеш в час ако имаш медицинско образование си практикувал медицина преди това. Нали затова има генерични названия. Останалото е само сверяване на часовника по местното време...метафорично казано... Интересно в хуманитарните и военни мисии като пращат доктори от цял свят и по цял свят как това не им е пречка? :?: Помисли! Всичко е за пари драги ми, друже и за защита на професионалния периметър от нагли емигранти като нас... Дето искат да им бръкнат в кацата с медеца със същия размер лъжица... ;)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

apple написа:... в рамките на година примерно ...
Теоретично, и толкова не е необходимо.
Ако желаеш, направо от самолета се яви на изпита.
Остава въпроса, защо някои се отказват, преди още да са дошли в Канада,
а други се размотават толкова време, та чак започват да учат от начало.

Не знам как е при медиците, но в моя случай,
(електричество, все пак има разлика, в БГ е 220-230 V, а тук 110-115 V)
методите на обучение, както и изпитите, са много различни като методология.
apple написа:Колкото до методите на лечение и медикаментите, не е нещо коренно различно, за година можеш да влезеш в час ако имаш медицинско образование и си практикувал медицина преди това.
Само като факт (без да го коментирам, т.к. не разбирам от медицина и фармация): Тук не са чували за Панадол, а в БГ за Адвил.
apple написа:Интересно в хуманитарните и военни мисии, като пращат доктори от цял свят и по цял свят, как това не им е пречка? :?: Помисли!
Ами мислил съм.
Лекуват по методите и с медикаментите, които те, лекарите, познават,
отчитайки факта, че в различните части на света, хората са поддатливи на едни, и устойчиви на други болести.

В БГ ти бият анти-хепатитна ваксина няколко часа след раждането,
а тук, в Кебек, е въпрос на избор на родителите.

Не съм си правил труда да сравнявам списъка със задължителните ваксини в БГ и в Канада,
но не бих се изненадал, ако са различни.
apple написа:Всичко е за пари драги ми друже, и за защита на професионалния периметър от нагли емигранти като нас ... Дето искат да им бръкнат в кацата с медеца със същия размер лъжица... ;)
Официално, Ордера на Инженерите на Кебек, както и на всички аналогични в Канада, е създаден за защита на потребителите.
Пиша за него. т.к. за него имам повече инфо от първа ръка.
"Занаятчиите" (водопроводчици, електротехници и т.н.)
си имат лиценз, който гарантира, че си разбират от занаята.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Преди малко се срещнах с едни българи.
Дошли са преди около три години.
Тя беше "на финалната права" по пътя за приравняване на дипломата за медицинска сестра.
Брат й е дошъл през 2006 и от три години работи като лекар.
Значи можело ... стига да искаш и да имаш воля да го постигнеш.

Не остана време да я питам, каква чак толкова е разликата между БГ и Канада за мед. сестри
- нали човешката анатомия е една и съща, навярно инжекции се слагат по същия начин, и хапчета се дават по същия начин ...
но навярно има нещо различно, след като при кандидатстването, ти разглеждат досието и определят какви изпити би трябвало да положиш.
В крайна сметка, ако всичко е същото, не ти трябва да се подготвяш, направо на изпита.

Интересно ми е и друго: Той (съпругът й) е вторият, който учи в колеж "пълна програма".
При него обяснението бе, че си е избрал нещо, коренно различно от това, което е учил и работил в БГ.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Koko

Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Чакайте, чак сега се сетих: Нали темата е, че БГ лекарите и медицина са на световно ниво.
К'во тогава ги бърка нек"ъв си изпит - от самолета направо на изпита и от следващия ден вече с шестцифрена заплата - нЕма да сЕ излагат я!
Даже да вземат да обЕснат как трЕбва да се пра'ят тез неща, на световно ниво.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Koko

apple

Мнение от apple »

klisurov написа:Чакайте, чак сега се сетих: Нали темата е, че БГ лекарите и медицина са на световно ниво.
К'во тогава ги бърка нек"ъв си изпит - от самолета направо на изпита и от следващия ден вече с шестцифрена заплата - нЕма да сЕ излагат я!
Даже да вземат да обЕснат как трЕбва да се пра'ят тез неща, на световно ниво.
С това си изказване се обозначи като типичен българин... Облизвай канадски дирници тогава и си плащай при това с години... Въпрос на вкус както се казва... Ама като я закъсаш да не хванеш самолета към БГ да търсиш лечение... И не забравяй, че и тебе някои те преценява що за специалист си в твоята си област като още спираш социала, ама не баш...след колко години митарство беше? :?: ;)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор