"Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английски

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Re: "Loi 101" и как децата ни биха могли да научат И английс

Мнение от klisurov »

Bistra написа:
krimon написа:И да се смея ли, да плача ли, как моите шефове всичките са англофони в една доста престижна институция разположена в центъра на Монреал: пълна трагедия е кариерата им след като не мога да обменя с тях и една дума на френски (бонжур от любезност казват 8) )
Да се смея ли, да плача ли? Моят шеф също е англофон и говори чудесен френски.
Та викаш какво работиш с културоложката си диплома? Коя е тази престижна институция в "центъра на Монреал"? Уточни моля! 8)
Бистре, ще да те замоля най-по-учтиво, да си ги мерите с krimon някъде другаде ...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

pumpy

Мнение от pumpy »

c200 написа: Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...
Както и да го погледнем, резултатите ще са по-добри от нашите ;)

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ninushevi
Обратна връзка:

Мнение от Ninushevi »

pumpy написа:
c200 написа: Резултатите ще се видят след няколко години, so far so good и то без много зор (което е всъщност най-важното както спомена mamma mia)...
Както и да го погледнем, резултатите ще са по-добри от нашите ;)
100 % :y:

POSTREACT(ions) SUMMARY

DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

krimon написа:Programme Explore
http://www.afe.gouv.qc.ca/fr/autresProg ... xplore.asp"

основно училище - т.нар. "пример" - матернел - 6 клас - 5 - 11 години
средно училище - т.нар. "секондер" - 1 - 5 години - 12 - 17 години
предуниверситет - т.нар. "колеж" или СЕЖЕП - 2 години или 3 години /професионален/ 18 - 20 г

В СЕЖЕП могат спокойно да се запишат в англофонска програма, безплатна /ама има и платени де, ако не искате безплатни/ ;) Ако не им достига езикът, просто ще им дадат допълнителни часове през седмицата, за да си го наваксат.
Благодаря!

POSTREACT(ions) SUMMARY

Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Бистре, любопитството убило котката, а аз имам и тукашна диплома, споко :*

Клисуров, имам приятелка-българка /тогава живееше в Торонто/, която е участвала над 10 години в изработването на учебниците и учебните планове, по които са обучавани децата в Квебек на английски език. По същото време, се занимава със същото нещо, но за англофоните в Онтарио. Според нея, учебниците и методите за обучение по английски в Квебек, са на светлинни години по качество сравнени с тези за обучение на френски език в Онтарио. Жената е с диплома от Харвард и преподава в момента в Маггил, да не ти казвам откога е в Канада, но познава и едновремешната бг езиково обучение по английски ... Нейното мнение е, че обучението на английски в провинция Квебек, специфично за франкофони, е на световно ниво.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Въбреки перфекността на обучение по английски в кварталните училища, клисуров, хвърли едно око на тези курсове -
http://www.ymcalanguages.com/courses-9-17-yrs"

POSTREACT(ions) SUMMARY

Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Ninushevi написа:Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей).
Аз не съм осъзнал какво е предимството. Отвори ни очите. В Торонто френския никой не го бръсне за слива. С кого да го говоря. Примерно ако си в констракшъна и владееш португалски и/или италиански си цар... :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

На каква възраст са дошли в Канада тези младежи, които се връщат в България? Подозирам, че става въпрос за хора дошли тук в напреднала тийнейджърска възраст. Не мога да си го обясня по друг начин.

POSTREACT(ions) SUMMARY

pumpy

Мнение от pumpy »

ivanko13 написа:
Ninushevi написа:Според мен много тука не осъзнават какво огромно предимство имат да живеят в двуезична държава. Всички уважаващи себе си хора и мислещи перспективно със сигурност знаят поне 1-2 чужди езика. За един имигрант тук е златна възможността да научи не един, а два чужди езика(ако вече не ги знае). Нещо друго, което ми прави впечатление тук е, че само по ограничените местни(да го кажа така, по-меко), знаят само един език9и то на едно ниво....малей).
Аз не съм осъзнал какво е предимството. Отвори ни очите. В Торонто френския никой не го бръсне за слива. С кого да го говоря. Примерно ако си в констракшъна и владееш португалски и/или италиански си цар... :D
Предимството е развитието на онова сиво вещество, дето е в "кратуните" ни. Определено на масата от хората в констракшъна такова развитие им е ненужно и не необходимо. Там споменатите от теб езици водят до по-добро плациране на пазара на труда и най-вероятно по-добро заплащане, но това е поради споцефиката на труда и пазара в тази област.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Marto написа:На каква възраст са дошли в Канада тези младежи, които се връщат в България? Подозирам, че става въпрос за хора дошли тук в напреднала тийнейджърска възраст. Не мога да си го обясня по друг начин.
Това явление го има и в САЩ. Това са деца на имигранти на много малка възраст които не познават България,след като пораснат отиват да живеят там за известно време, като им омръзне се прибират.
За тях е все едно са в корпуса на мира ,хoдят по селата засаждат домати, хранят кокошките. :D
Познавам такива.

POSTREACT(ions) SUMMARY

כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

На моите кръстници голямата внучка беше ходила на летен семинар в София, ама чак да се установява там, не мисля. И това е само при условие, че техните я пращаха често в България, докато беше малка. Тя има братовчеди на нейната възраст, т.е. среда подобна на тукашната. На моите деца например им е адски скучно и това се засилва с всяка изминала година. Не знам просто докога ще удържаме фронта, защото и бабите искат да ги виждат. :tmi:
Тези от поста на симеонов ще да са търсачи на силни усещания...Да хранят кокошки, айде бе! :D

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

pumpy написа:
Предимството е развитието на онова сиво вещество, дето е в "кратуните" ни. Определено на масата от хората в констракшъна такова развитие им е ненужно и не необходимо. Там споменатите от теб езици водят до по-добро плациране на пазара на труда и най-вероятно по-добро заплащане, но това е поради споцефиката на труда и пазара в тази област.
Е накъде повече да го развиваме, много станахме амбициозните и умниците и взехме да си пречим. Ти да не си в констракшъна та знаеш какво е развитието на масите там?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Ето ги готови за копане. :D
http://www.novinite.com/view_news.php?id=116130"

POSTREACT(ions) SUMMARY

כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
pumpy

Мнение от pumpy »

ivanko13 написа:
pumpy написа:
Е накъде повече да го развиваме, много станахме амбициозните и умниците и взехме да си пречим. Ти да не си в констракшъна та знаеш какво е развитието на масите там?
Нужно ли е да съм в констръкшана за да имам представа. Поради спецификата на бизнеса, там където ми е кабинета, доста от пациентите ми са "в констркшъна" и от воденето на разговори с тях по повод лечението им, виждам как би им помогнало изучаването на още един език, когато му е било времето. За прочитането на някоя и друга книжка и/или изобщо напечатън текст пък да не говорим. Когато стигна до обяснението,на простия факт, че 20% от 100 долара са 20 долара, ми става хем тъжно, хем смешно.
Освен това, за да е вярно наблюдениято ми трябва да поясним, че съответните маси работят в храстите около Форт Нелсън БС, а не в центъра на Торонто. Повечето са младежи и мъже, дошли от NT, NL, AB, BC.

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Pumpy, остави го констракшъна, той е друга тема... Въпросът ми беше каква е ползата от двуезичната държава и как да я усетим в Онтарио да речем... Аз от написаното до сега оставам с впечатление ,че това двуезичие създава много повече проблеми от колкото ползи ...

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор