TCF - Test de connaissance du francais

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Аватар
perah

TCF - Test de connaissance du francais

Мнение от perah »

По федералната сме и получихме писмо от Букурещ преди месец, че трябва да представим доказателства за владеене на езика и тъй като в документите посочих че и владея френски език трябваше да се явя на горепосоченият тест .

В България право да провежда този изпит има ИЧС в София

Цената е 100 евро

http://www.deo.uni-sofia.bg/index_bg.html

Беше ми много трудно да намеря информация за теста в нета има неща, но не може да се сравни с множеството сайтове за IELTS.

От ИЧС бяха много любезни, но понеже не съм от София и нямах възможност да изкарам тяхният курс за подготовка трябваше сама да търся информация .

Основният сайт от който имах полза е този :

http://www.ciep.fr/en/tcf/

Сайт за упражнения:

http://tcf.didierfle.com/index.php

С няколко думи теста протича по следният начин:

1.Тест за слушане с разбиране

Всеки има индивидуални слушалки което мисля е голям плюс .

Има 4 отговора от които един е верен

Страното, е че въпросът не е написан и чак след като свърши текста го задават и докато слушаш текста си мислиш че въпроса е един а те искат от теб да отговориш на нещо съвсем друго. Затова моят съвет е да направите упражненията от линка по-горе те ще Ви дадат представа за какво става въпрос.

2.Тест с граматичски упражнения

За този тест аз се подготвих като направих бърз преговор на цялата граматика но впечатлението ми е, че наблягат много на времената и най-вече кондисионел и сюбжонктив, които не са ми от най-любимите. :D

3.Тест за четене с разбиране

В общи линии дават няколко текста, които варират от няколко изречения до цяла страница като имаше от рода на обяви, научно-популярни текстове, писма и тн.

Моят съвет е да започнете с най-дългите и трудни части от теста, защото те дават най-много точки

Дотук беше задължителната част, от следващите две не са задължителни, но за целта за която се явяване а именно доказване на владеене на език ще са повече от необходими.

4. Писменна част

Задават се някакви хипотетични ситуации за които трябва да напишете текст с определена дължина.

На мен ми се падна следното:

-ще те посреща на летище човек, който никога не те е виждал, опиши се с няколко думи
-разкажи на приятел събитие на което си присъствал
-покани приятел по някакъв повод
-гост си на хотел и не си доволен от облужването напиши оплакване
-фирма разработва нов продукт и възлага на твоята фирма да направи маркетингово проучване за това как продукта би се възприел в България
-преразказ на някакъв текст (който лично на мен ми се видя на ужасно високо ново)

За тази част от теста пак Ви съветвам да започнете от най-сложната задача (т.е отзад напред)

5. Устен изпит

Е тук вече бяха изненадите :shock:

Аз очаквах да е нещо от рода на :разкажи нещо за себе си и тн обаче въпросите на които трябваше да отговарям бяха следните:

-Какво мислите за равноправието между мъжа и жената?
-Мислите ли, че в България половете за равни?
-Какво е за Вас глобализацията?
-Ако сте политик каква би била Вашата платфорна?
-Ако сега сте на интервю за работа как ще ни убедите да Ви наемем

И все в този дух за 15 минути.

Изпитващата е много приятна и те предразполага, но това което ме притесняваше беше, че разговора се записва на микрофон и съответно тя те предупреждава че прави лошо впечатление ако прекалено много мислиш и правиш паузи между отговорите.

Няма време за мислене въпросите ти ги изстрелава един след друг така се стремят да видят дали в реална ситуация можеш да реагираш.

Съвета ми е да вземете няколко уроци и да се упражнявате да говорите защото езиковата бариера не се преодолява лесно. Аз за всеки случай ходих да говоря с едни приятели, които владеят езика перфектно и това много ми помогна.

6 са нивата на оценяване:

niveau 1: élémentaire (français de base) (А1)
niveau 2 : élémentaire avancé (А2)
niveau 3 : intermédiaire (B1)
niveau 4 : intermédiaire avancé (B2)
niveau 5: supérieur (C1)
niveau 6 : supérieur avancé. (C2)

Aз съм учила френски в гимназията и после в университета,но го бях позабравила малко и имах само 1 месец за подготовка в който работех така че ставах рано сутрин да уча, вечер и почивните дни и съм сравнително доволна от резултатите на всички елементи имам В1 , а на граматика и говорене В2.

Сигурна съм, че ако бях минала курса и имах повече време за подготовка щях да мина на С.

Отначало се ядосах, че освен ИЕЛТС трябва да се явявам и на френски,но от друга страна това ме амбицира да си направя един добър преговор и даже и след изпита продължих да се занимавам с езика за мога да го ползвам когато минем процедурата (живот и здраве ) сигурна съм, че двата езика са винаги в плюс.

Ако някой има въпроси с радост ще Ви отговоря.

Септември съм на ИЕЛТС стискайте палци :)

P.S Когато бях в ИЧС видях, че организират и курсове за TCF Квебек така, че ако сте за френската част проверете дали този вторият няма да Ви е по-полезен

POSTREACT(ions) SUMMARY

If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
haimana

Мнение от haimana »

Браво, поздравления :beer:

Само съм малко объркан, защо се мъчите по федералната процедура, при условие, че имаш база по френски и бихте могли да минете по Кебекарската :?

POSTREACT(ions) SUMMARY

Аватар
perah

Мнение от perah »

haimana написа:Браво, поздравления :beer:

Само съм малко объркан, защо се мъчите по федералната процедура, при условие, че имаш база по френски и бихте могли да минете по Кебекарската :?

Честно казано в 05:30 сутринта когато ставах всеки ден преди работа да се готвя за теста и аз си го задавах този въпрос :D

Така решихме със съпруга ми, така ни се виждаше редно тогава. Не искахме да обявяваме, че отиваме в Квебек след като целта ни е английски говорящата част. Надявам се да не съжалявам за това си решение...

POSTREACT(ions) SUMMARY

If you aren't the star of your own life, you're the supporting player in someone else's.
haimana

Мнение от haimana »

:D Успех

POSTREACT(ions) SUMMARY

Публикувай отговор