Здравеопазване

От BGCanada Wiki
Направо към навигацията Направо към търсенето

Здравна застраховка в Кебек

Всеки постоянно пребиваващ в Квебек има право на здравна карта и е здравно осигурен, без да трябва да прави месечни или годишни вноски за това. За издаването на тази карта е необходимо да подадете съответните документи и отнема максимум 3 месеца. За помече информация прочетете статията Документално уреждане на статута: RAMQ карта. Това обаче не е пълна здравна застраховка - тя например не покрива зъболекарските усулги.

Преди издаването на картата, разходите за здравеопазване и здравни осигуровки са за сметка на имигранта. За този период (около три месеца) можете да си направите здравна застраховка в частна застрахователна компания.

Медицинските грижи свързани с бременност и раждане са безплатни, дори и през месеците преди издаването на RAMQ картата.


Преглед в болница

При посещение в болница или поликниника задължително се носи здравната карта на детето и единия родител. При първото посещение в която и да е болницата, ще ви издадат тяхна карта (синя или червена на цвят), която ще ви искат при всяко следващо посещение.


- Спешно отделение

Ако мислите, че здравословният проблем е сериозен – отивайте направо там. На регистратурата ще ви поискат червената карта и ще ви разпитат за оплакванията на детето. Ще ви дадат пластмасова гривничка (на нея е отпечатано името на детето, номера на здравната му карта, името на единия родител и адреса. Същите неща са отпечатани и на червената карта), която да сложите на ръката на детето и ще ви помолят да изчакате. Щом бъдете повикани, първо ще ви приеме сестра, която ще ви разпита подробно за здравословния проблем, ще премери температурата, кръвното и килограмите на детето. След като приключите, ще ви преместят в единична стая (така се избягва контакта между болните деца), където ще изчакате лекар-специалист, може да ви посетят и няколко. Ако лекарят реши, че са му необходими, веднага ще бъдат назначени и направени изследвания.


-Настаняване в болницата

В случай, че проблемът е сериозен и се налага болнично лечение, ще ви доведат преводач, който ще ви разясни какво и защо ви предстои – това е политика на болницата, щом сте другоезични. Ако говорите добре езика (няма значение френски или английски – всички служители говорят свободно и двата, дори и чистачките), преводачът просто ще присъства, без да се намесва. Ако детето бъде настанено в болницата, единият от родителите ще остане с него (важи за по-малките деца), а другият ще може да ги посещава през деня. Важно да се знае – когато здравословният проблем е сериозен, за да се вземе решение за начина на лечение, се събира лекарски консилиум от всякакви специалисти (при наложителна промяна в провежданото лечение – също)! На всяко предписано лекарство има етикет с името на детето и кой го е предписал. Ако на детето ви се дават някави специфични лекарства, преди да му ги дадат винаги се прави справка – дали името, което е отпечатано на лекарството, съвпада с името на гривничката, а питат и самото дете как се казва. Много пъти по време на лечението ще чувате думата “Протокол”. Под “Протокол” тук се разбира начин на лечение на дадено заболяване в писмен вид. Имат протоколи за всякакви случаи. Например, ако детето ви вдигне температура, докато тя не стане 38,5˚ , няма да му бъде дадено лекарство, защото в протокола им пише така и въпроса не подлежи на обсъждане. - Социална политика Монреалската болница има много добре развита социална политика спрямо децата и родителите им. Можете да поискате контакт със социален работник, към който да се обръщате, ако имате някакви проблеми. В болницата има “Кафетерия” – нещо като българските столове и социалният работник може да ви даде купони за да се храните там. За храната на детето нямате никаква грижа – всяка сутрин със закуската ще получавате лист с менюто за следващия ден и ще можете да избирате храна, според вашия вкус. Може да се поръчват и неща, които не фигурират в менюто като кола, минерална вода и др. Във всяко отделение има и помещение, оборудвано като кухня, в което можете да намерите бисквити, мляко, вода, сокчета, бебешки храни, та дори и шишета и биберони, и всичко това е безплатно за вашето дете! В болницата работят много доброволци (обикновенно са студенти), които ще идват да играят с вашето дете. Не се учудвайте, ако дойдат клоуни, за да изнесат представление само за вашето дете. Категорично не се прави никаква разлика меду децата, никой не се интересува от къде сте и какви сте. Вие сте там, защото имате проблем и лекарите и сестрите ще направят и невъзможното за да го разрешат, не се съмнявайте в това!


Забележка: Статията е писана за Montreal children's hospital , но "Приема по спешност" и "Настаняването в болница" важи за която и да е болница в района на провинция Квебек.